In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Nieuwe aanpak | Thema april: selfie | Prijzen | Video | Tips | Voorbeeldfoto's | What's in the bag

Nieuwe aanpak

Voor de NRC Fotowedstrijd gaan Nikon en Kamera Express elke maand op pad met reisblogster Roëll de Ram van wearetravellers.nl. Zij gaat maandelijks langs bij een inspirerende fotograaf, passend bij het maandthema. Hij of zij voorziet Roëll van handige tips en tricks met één doel: haar fotografie naar een nóg hoger niveau tillen. Deze maand gaat Roëll mee met Nikon fotograaf en blogger Roos-Anne van Dorsten, beter bekend als Moderosa (@Moderosaofficial).

 

Thema april: selfie

In april staat het thema selfie centraal. Voor dit thema is Nikon fotograaf en blogger Roos-Anne van Dorsten geselecteerd.

“Mijn liefde voor fotografie is ontstaan op Instagram. Het is heel klein begonnen met een kleine camera en weinig volgers. Inmiddels is dit uitgegroeid tot veel volgers, steeds betere camera’s en ook steeds betere foto’s.  Met fotografie kan ik al mijn creativiteit kwijt en is elke dag weer een nieuwe uitdaging. Díe vrijheid maakt mijn werk als fotografe het allerleukst!”   - Roos-Anne van Dorsten


Prijzen april:

Vakjuryprijs: Nikon D5300 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix B700

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 27 april 17:00 uur. 

Roos-Anne van Dorsten

Roos-Anne van Dorsten is Nikon fotograaf en onder het grote publiek beter bekend als Moderosa. Roos-Anne is erg populair op instagram en heeft zich gespecialiseerd in zelfportretten. "Mijn liefde voor fotografie heb ik 10 jaar geleden ontdekt. Wat begonnen is met simpele kiekjes van mezelf en anderen maken, is uitgegroeid tot mijn werk waar ik elke dag met veel passie mee bezig ben."

Door haar Instagrampagina en haar 213K volgers, werkt Roos-Anne samen met verschillende modemerken waar ze de content zelf van mag regisseren. Ze fotografeert zelf, ze staat zelf op de foto en kan daarmee ook zelf bepalen wat voor sfeer de foto moet hebben.

Roëll de Ram

Roëll de Ram is de oprichtster van 'We Are Travellers'. Dit begon als reisblog, maar is inmiddels uitgegroeid tot een online travel magazine waar elke dag nieuwe artikelen en tips verschijnen. Het doel van de site is mensen een flinke dosis reisinspiratie meegeven.

De passie voor reizen begon bij Roëll nadat ze in 2009 haar eerste backpackreis maakte door Brazilië en Argentinië. Al snel volgde een zes maanden lange wereldreis en inmiddels kan Roëll niet meer zonder avontuur. Roëll omschrijft zichzelf als een 'digital nomad'. "Voor We Are Travellers reis ik de hele wereld over, waarbij Utrecht altijd mijn thuisbasis is. Ik schrijf, blog, fotografeer en film zoveel als ik kan".

Tips 

1. Gebruik natuurlijk daglicht. Het is belangrijk om goed gebruik te maken van het natuurlijke licht. Probeer altijd zoveel mogelijk het licht op te zoeken. Wanneer de zon schijnt is het mooi om op een plek in de schaduw te gaan staan, maar wel de kant van het licht op te fotograferen. 

2. Kies een fotogenieke locatie. Voor een staged selfie is het belangrijk om een leuke locatie op te zoeken. Hier mag best wat gebeuren, maar je kunt ook altijd zelf iets leuks creëren. Om het beste effect te krijgen is het belangrijk dat u kiest voor een hoog diafragmagetal, zodat de hele foto scherp wordt. Let hierbij goed op de compositie van de foto! Om een goede close-up te maken is het goed om van te voren te bedenken wat u met de foto wilt bereiken. 

3. Let op de achtergrond. Voor een goede selfie is het belangrijk om goed naar de achtergrond te kijken. Naast een mooi portret is het ook belangrijk om te laten zien waar u was met bijvoorbeeld een mooi stadsgezicht op de achtergrond.

4. Gebruik Nikon SnapBridge. Met Nikon SnapBridge kunt u o.a. uw camera bedienen op afstand. Als SnapBridge geïnstalleerd  is, kan uw smartapparaat een livebeeld weergeven van alles dat uw Nikon camera ziet. Stel je compositie samen en bedien de sluiter op afstand om de foto te maken! Een ander voordeel van SnapBridge is dat u de foto's direct op uw smartphone heeft. Handig als u ze wilt delen op social media. 

5. Neem een statief mee. Een statief is een perfect hulpmiddel voor het maken van mooie en vooral scherpe foto's. 

 

Voorbeeldfoto's 

Hieronder ziet u een selectie van de foto's die gemaakt zijn door Roos-Anne en Roëll. De foto's van Roos-Anne zijn gemaakt met een Nikon D850 en de foto's van Roëll met een Nikon D5600

Foto's Roos-Anne

Foto's Roell

 

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke apparatuur Roos-Anne meeneemt als ze er een dagje op uit gaat om selfies te maken. 

Producten te zien op de foto