NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kan je een eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wil je ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Upload op NRC fotowedstrijd  je mooiste foto!

Thema April | Tips |  What's in the bag? | Prijzen | Inspiratie 

Thema April: Nederland sport 

Het thema van deze maand is sportfotografie. De getalenteerde Nikon fotograaf Bram Berkien geeft je deze maand tips over sportfotografie. Bram is professioneel fotograaf en heeft zich gespecialiseerd in het fotograferen van het harde werk en de karakters van topsporters. Hij vindt het belangrijk dat zijn werk authentiek is en recht doet aan de sport en de sporter. Als de foto dan ook nog een filmische look heeft en er mooi licht op de persoon valt is hij helemaal gelukkig.

Voordat Bram Berkien een fotosessie start, visualiseert hij wat er mogelijk gaat gebeuren. ”Hierdoor laat ik me tijdens het fotograferen niet verrassen door een mooie actie. Het gaat in de sport zó snel. Veel momenten zijn er echt maar één keer.” Hij laat zich verder volledig leiden door het licht. Zijn focus op licht is belangrijk geweest in zijn ontwikkeling. Aan de hand van het licht weet hij van welke kant hij fotografeert. “Het aanwezige licht bepaalt ook de sfeer van het beeld. Wanneer ik ergens kom waar het licht goed valt, zie ik meteen duizend mogelijkheden.”

Ik heb een passie voor mensen met een sterke overtuiging om iets te bereiken. Sporters zijn daarvan visueel een erg aansprekend voorbeeld.

Tips voor Nederland sport

  • Maak gebruik van een snelle sluitertijd om scherpe beelden te krijgen. Met een diafragma van bijvoorbeeld f/2.8 wordt de achtergrond mooi onscherp. Hou wel de sluitertijd goed in de gaten. Deze moet rond de 1/500s blijven. Lukt dat niet, dan kun je de ISO-waarde verhogen.
  • Zorg voor een goede interactie met de sporter, dit zie je op de foto.
  • Verdiep je goed in de sport, zodat je kunt anticiperen op de bewegingen.
  • Met de Continuous high burst-mode kun je handig en snel achter elkaar veel foto’s schieten. Achteraf kan je dan het allerbeste moment uitzoeken.
  • Heeft je camera een kantelscherm en Liveview? Maak dan eens een foto waarbij je de camera dicht bij de grond houdt. Dit speciale standpunt laat de sporter imposanter en krachtiger lijken.
  • Speel met compositie. Je kan de sporter bijvoorbeeld uit het beeld laten kijken. Hierdoor lijkt het alsof de sporter ergens heen wil.
  • Gebruik een 70-200mm objectief om de achtergrond meer te benadrukken. Dit objectief comprimeert het beeld waardoor onderwerp en achtergrond dichter bij elkaar lijken.
  • Bij bepaalde sporten zoals auto en motorsport dien je juist een langzame sluitertijd te gebruiken om de beweging van het voertuig vast te leggen.

What's in the bag

Bram heeft tijdens deze shoot gebruikt gemaakt van de Nikon D750. Dit is een FX formaat camera met een 24,3 megapixel CMOS-sensor en een EXPEED 4 beeldprocessors. De camera maakt hoge resolutie beelden met vloeiende kleurgradaties.

Daarnaast heeft bram ook gebruik gemaakt van de Nikon AF-S 35mm f/1.4 G Nano. Dit groothoekobjectief heeft een maximaal diafragma van f/1.4. Het objectief maakt haarscherpe beelden, ook in slechte lichtomstandigheden. Daarnaast kan je met dit objectief een prachtig bokeh creëren.


Bram gebruikt ook de Nikon AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR. Dit telezoomobjectief is ideaal om prachtige beelden te maken, zelfs in zware omstandigheden. De vernieuwde optische constructie zorgt voor een uitstekende prestatie en scherpte tot in de hoeken.

Prijzen

Deze maand maak je weer kans op 2 prachtige prijzen! De vakjuryprijs is de Nikon D5300 + AF-P 18-55mm VR en de publieksprijs is de Coolpix A900. Stuur je meest sportieve foto in tot 30 april 17:00 uur.


Upload je sportiefste foto!

Nikon D5300 + AF-P 18-55mm VR

De D5300 is gericht op flexibiliteit en daardoor zeer geschikt voor de creatieve fotograaf. Deze Nikon spiegelreflex camera met ingebouwde WiFi, is ideaal voor creatieve avonturiers. Het is een fantastische manier om de wereld om hen heen vast te leggen in zeer gedetailleerde beelden.

Dankzij de indrukwekkende beeldkwaliteit zorgt voor verbluffende beelden. Wat ook zeer handig is ’tijdens het maken van foto’s, is dat de camera via de WiFi-functie op afstand kan worden bediend met het verbonden smartapparaat. Bovendien ziet men het onderwerp van de foto ook op het scherm van het smartapparaat.

Bekijk de Nikon D5300 + AF-P 18-55mm VR

Coolpix A900

Nikon Coolpix A900

De Coolpix A900 is een digitale camera van Nikon en beschikt over een 20,3 megapixel BSI CMOS-sensor voor hoge-resolutie beelden en 4K video. De lens is voorzien van een 35x optische zoomlens en kan verder worden ingezoomd met behulp van de 70x Dynamic Fine Zoom dat zijn bereik effectief verdubbelt.

De ingebouwde Bluetooth, WiFi en NFC-connectiviteit zorgen er voor dat je de A900 gemakkelijk en snel kunt koppelen met uw smartphone. Hierdoor kan je de foto's snel via social media delen. De camera is voorzien van een 3 inch LCD-scherm zodat je de beelden duidelijk kunt zien.


Bekijk de Nikon Coolpix A900

Inspiratie

Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografie tips die passen bij het thema 'Nederland sport'? Bekijk dan zeker onderstaande foto's van de shoot.


Terug naar overzichtspagina