NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Augustus: "Recreatie" met Benjamin van der Spek

Het thema van de maand augustus is “Recreatie”. Voor dit thema zochten wij Benjamin van der Spek op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf. 

Prijzen Augustus:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 1 september 17.00 uur.

Portret Benjamin van der Spek

Benjamin van der Spek

Benjamin van der Spek is: Fotograaf, reiziger, artiest en leraar.

“Ik ben altijd gefascineerd geweest door de magie van beelden. Ze hebben de kracht om je van deze wereld in een andere te lokken. Of deze beelden nu tekeningen, schilderijen of foto’s zijn, allemaal betoveren ze onze ogen”

Benjamin van der Spek is afgestudeerd in beeldende kunsten, kunsthistorie en kunsteducatie. Hij is een prijswinnende fotograaf die actief is over de gehele wereld en heeft een goed oog voor bijzondere composities en licht.'.


Foto's van Benjamin:

Foto's Benjamin van der Spek

10 tips van Benjamin

1. Compositie: De plaatsing van je onderwerp en de beeldverhouding van je foto is waarschijnlijk het allerbelangrijkste van je werk. Zo kan je bijvoorbeeld de regel van een-derde toepassen. Maar geef jezelf ook de ruimte om te spelen met de verhoudingen.

2. Contrast: zoek naar tegenstellingen. Deze kan je bijvoorbeeld vinden in kleuren, zoals een blauwe jas op een geel strand of een rode auto bij een groene heg. Of in vormen, zoals een rond fietswiel bij een hoekige koelbox.

3. Licht: lichtgevoelige lenzen zijn natuurlijk wat kostbaarder, maar daar krijg veel voor terug. Je kan niet alleen in een donkere omgeving nog steeds fotograferen, je kan met een groter diafragma ook meer spelen met de scherptediepte.

4. Flitsers: een flitser op je camera kan heel erg nuttig zijn om onderwerpen die in tegenlicht staan een beetje op te lichten. Gebruik het in mate want er is een grote kans dat je foto koud overkomt. Gebruik liever natuurlijk licht.

5. Batterij: veel camera's gebruiken lithium batterijen. Als het koud is, presteren deze anders dan als het warm is. Daarnaast zullen lange belichtingen meer energie vreten dan een 'gewone' foto. Het is dus verstandig om minimaal een extra batterij bij je te hebben.

6. Water: veel camera's en lenzen houden niet van water. Bescherm je apparatuur met een waterdichte tas of desnoods met een plastic zak.

7. Opslag formaat: als je camera je de keus biedt om te kiezen tussen .jpg formaat of .raw formaat, kies dan voor .raw als je de foto's naderhand nog wilt bewerken.

8. Harde schijven: zelfs je harde schijf in, of aan je computer heeft niet het eeuwige leven. Virussen en andere ellende kunnen je kostbare foto's voor goed wissen. Zorg altijd voor een backup.

9. Opslag kaarten: Veel camera's gebruiken SD-kaartjes die steeds meer ruimte bieden aan meer en meer foto's en bovendien steeds goedkoper worden. Let echter wel op. Ook SD-kaarten hebben een beperkte levensduur. Gebruik ze liever niet als opslag.

10. Handleiding: veel mensen gebruiken lang niet alle mogelijkheden van hun camera omdat ze de handleiding niet hebben gelezen. Leer je camera kennen en betere foto's zijn het resultaat. Nikon heeft een handige app: Nikon Manual Viewer 2, dan heb je altijd je handleidingen bij je.

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Benjamin van der Spek - Recreatie