In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Nieuwe aanpak | Thema augustus: vakantie | Prijzen | Video | Tips | Voorbeeldfoto's | What's in the bag

Nieuwe aanpak

Voor de NRC Fotowedstrijd gaan Nikon en Kamera Express elke maand op pad met reisblogster Roëll de Ram van wearetravellers.nl. Zij gaat maandelijks langs bij een inspirerende fotograaf, passend bij het maandthema. Hij of zij voorziet Roëll van handige tips en tricks met één doel: haar fotografie naar een nóg hoger niveau tillen. Deze maand gaat Roëll mee met reisfotograaf Erik Hageman. 

 

Thema augustus: vakantie

In augustus staat het thema vakantie centraal. Voor dit thema is Nikon fotograaf Erik Hageman geselecteerd. Erik is enthousiast fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in reisfotografie. Hij reist de hele reist de hele wereld rond om de meest mooie sfeerbeelden te delen met zijn volgers op Instagram

"Mooie architectuur, bijzondere natuur of een historische plaats: iedere vakantiebestemming heeft plekken die de moeite waard zijn om vast te leggen. Alleen zijn met mijn camera en op zoek gaan naar die ene compositie met de juiste instellingen, daar kan ik helemaal in opgaan." - Erik Hageman 


Prijzen augustus:

Meedoen met de NRC Fotowedstrijd is simpel: maak een account aan door uw naam en e-mailadres in te vullen. Vervolgens kunt u uw foto in de trant van het thema van de maand uploaden. Zorg dat uw foto de meeste stemmen krijgt door de foto te delen via social media en uw familie, vrienden en kennissen op te roepen te stemmen op uw inzending. Wie de meeste stemmen werft maakt kans op de publieksprijs. Naast de publieksprijs zal ook een professionele vakjury de ingezonden foto's beoordelen en elke maand een winnaar selecteren. De vakjury bestaat uit Natalia Toret (Chef fotoredactie NRC en voorzitter), Ilvy NjiokiktjienWilfried de Jong en Sacha de Boer. Hieronder zijn de prijzen van deze maand te vinden.

Vakjuryprijs: Nikon D5300 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix P900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 31 augustus 17:00 uur. 

Roëll de Ram

Roëll de Ram is de oprichtster van 'We Are Travellers'. Dit begon als reisblog, maar is inmiddels uitgegroeid tot een online travel magazine waar elke dag nieuwe artikelen en tips verschijnen. Het doel van de site is mensen een flinke dosis reisinspiratie meegeven.

De passie voor reizen begon bij Roëll nadat ze in 2009 haar eerste backpackreis maakte door Brazilië en Argentinië. Al snel volgde een zes maanden lange wereldreis en inmiddels kan Roëll niet meer zonder avontuur. Roëll omschrijft zichzelf als een 'digital nomad'. "Voor We Are Travellers reis ik de hele wereld over, waarbij Utrecht altijd mijn thuisbasis is. Ik schrijf, blog, fotografeer en film zoveel als ik kan".

Erik Hageman 

Erik Hageman is een enthousiaste Nikon fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in reisfotografie. Hij hecht veel belang aan compositie en gaat graag op zoek naar bijzondere plekken. In het vinden van de juiste compositie kan hij helemaal opgaan. "De tijd hierbij nemen is wat mij betreft essentieel. Nabewerken werkt voor mij heel ontspannend. Juist als ik op vakantie ben, vind ik het heerlijk om met de foto’s die ik die dag heb gemaakt nog dezelfde avond aan de slag te gaan.”

Erik omschrijft zijn stijl als een mix tussen urban en natuur. Hij schiet zowel plaatjes van architectuur als landschappen en vindt beide enorm leuk om te doen. Zijn foto's deelt hij o.a. op zijn Instagram account.

Tips 

Denk om de voorbereiding

Als u op vakantie gaat, is een goede voorbereiding essentieel. Maak bijvoorbeeld gebruik van websites en social media als Instagram voor inspiratie. Verdiep u daarnaast ook in mogelijkheden en locaties van uw plaats van bestemming. Denk daarbij aan zaken als het tijdstip en de plaats van de zonsopkomst en de zonsondergang. Google Maps is ook een waardevolle bron voor de voorbereiding. Daar kunt u vaak al heel goed zien hoe een locatie eruit ziet. 

Neem de tijd voor uw compositie

Kijk goed rond op de plek waar u gaat fotograferen voordat u aan de slag gaat. Misschien valt er iets unieks op? Of gebeurt er iets dat een extra dimensie of schaal aan uw foto's toevoegt. Heb geduld, dat wordt altijd beloond. Omstandigheden als het weer kunnen veranderen, wat nog mooiere beelden kan opleveren. Heeft u geluk en loopt nét die ene voorbijganger op de juiste plek uw compositie in of vliegt er een vogel over? Dat maakt uw beeld alleen maar unieker!

Kies het juiste moment van de dag

De uurtjes rond de zonsopkomst en zonsondergang, het blauwe uur en het gouden uur bieden het beste en zachtste licht. Een mooie gloed in de lucht die u terug zult zien in uw foto's. Fotografeert u de zonsondergang, kies er dan voor om tegen het licht in te schieten als u van personen of andere elementen een silhouet wilt maken. Met het zachte licht in de rug komen onderwerpen het beste tot hun recht. Lange schaduwen zorgen voor extra contrast, experimenteer daar eens mee!

Speel met uw perspectief

Fotografeer ook eens laag bij de grond voor een uniek beeld. Op het strand kunt u mooi voetstappen die richting de horizon lopen vastleggen of u focussen op schelpen op de voorgrond met het strand op de achtergrond. Een kantelbaar scherm is hierbij zeer handig! Beschikt u over verschillende objectieven, maak dan gebruik van een groothoek- of telezoomobjectief voor de situatie. Een close-up geeft met een groothoek een heel ander beeld dan met een telezoomlens. Smaak is hierin bepalend.

Ga af op uw gevoel

Bij het maken van uw perfecte vakantiefoto is het belangrijk dat u afgaat op uw gevoel. Laat technieken als de regel van derden eens los en maak een uitsnede op basis van uw gevoel. U zult zien dat dit verassende effecten oplevert. Bovendien maakt u op die manier uw foto's 'eigen'. Dit geldt ook voor de nabewerking: de beste foto is niet altijd uw mooiste foto.

Vergeet de nabewerking niet

Geef een foto van een bekende plek/ vakantieherinnering uw 'eigen touch'. Denk daarbij onder andere aan uw perspectief en mogelijk aan een andere compositie die u eerder heeft gezien. Schiet u in RAW? Dan kunt u ook in de nabewerking met bijvoorbeeld Lightroom het beeld verbeteren en hier uw eigen stijl (in kleur) naar voren laten komen.

 

Voorbeeldfoto's 

Hieronder ziet u een selectie van de foto's die gemaakt zijn door Erik en Roëll. De foto's van Erik zijn gemaakt met een Nikon D750 en de foto's van Roëll met een Nikon D5600

Foto's Erik


Foto's Roëll

 

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke apparatuur Erik meeneemt als hij op reis gaat. Naast zijn camera en verschillende objectieven neemt hij ook altijd zijn statief, laptop en een drone mee. 

Camera en objectieven te zien op de foto

Terug naar de NRC Fotowedstrijd overzichtspagina