NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kun je een eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wil je ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Upload op NRC fotowedstrijd je mooiste foto!

Wie is Hester? | Tips | Prijzen | Inspiratie


Thema Augustus: Nederland, Dier en Natuur


Dit jaar gaat Nikon elke maand op pad met een inspirerende en toonaangevende fotograaf voor de NRC Nederland Fotografeert-wedstrijd. Voor het thema van deze maand ‘Nederland Dier en Natuur’ heeft Nikon fotografe Hester Goeman geselecteerd. Hester is professioneel fotografe gespecialiseerd in dierenfotografie. Ze heeft een enorme passie voor dieren en zorgt er in haar fotografie voor dat het unieke karakter van het dier dat ze vastlegt van de foto’s afspat. Bij creatieve macrofotografie vindt Hester het belangrijk dat zij van tevoren al weet welke sfeer zij wil creëren in de setting met de insecten.

"Het leuke is dat je zelf geen spannende insecten hoeft te houden en dat je gewoon aan de slag kan met insecten uit de tuin"

In de inspiratievideo neemt Hester je mee in haar wereld van creatieve macrofotografie waarin zij laat zien hoe je een mooie foto kunt maken van insecten die je in de tuin kunt vinden. “Ik heb thuis verschillende bidsprinkhanen en kevers, maar het kan natuurlijk ook gewoon met springspinnen, mieren en lieveheersbeestjes, zolang je hier maar voorzichtig mee omgaat en je ze na de foto altijd weer terug plaatst in de natuur,” aldus Hester.

“Voordat ik ga fotograferen bedenk ik al welke sfeer ik wil creëren in mijn setting. Ik vind het hierbij leuk om creatief gebruik te maken van de witbalans. Zo kun je de witbalans op ‘koel’ zetten waardoor je een koelere sfeer krijgt in je foto’s.” Daarnaast maakt Hester gebruik van veel natuurlijke materialen, zoals bladeren, takken, bloemen, mos en boomschors. “Als de setting bepaald is, plaats ik het insect. Belangrijk is dan om geduld te hebben. Je werkt met levende dieren en het is altijd moeilijk om te voorspellen hoe ze zich gedragen.” In de video laat Hester zien hoe je deze en andere tips kunt toepassen tijdens creatieve macrofotografie:Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips voor het thema ‘Nederland Dier en Natuur’? Lees dan deze tips van Hester!


Tips voor Nederland, Dier en Natuur:

 • Fotografeer met een speciaal macro-objectief, zoals de Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G.
 • Door te fotograferen met een statief in plaats van uit de hand, elimineer je bewegingsonscherpte door je eigen bewegingen. Een vuistregel die je kunt hanteren om te bepalen of je een statief nodig hebt: Mocht je sluitertijd langer zijn dan 1/brandpuntsafstand van je objectief, gebruik dan een statief. Voorbeeld: fotografeer je met de Micro-NIKKOR 105mm f/2.8G, dan geldt volgens de vuistregel dat je bij sluitertijden langer dan 1/105 kans hebt op bewegingsonscherpte bij fotograferen uit de hand.
 • Door gebruik te maken van een statief, kun je fotograferen met lagere ISO-waarden. Hierdoor heb je minder ruis in je foto’s.
 • Gebruik de Live View op je camera, zodat je direct kunt zien of je onderwerp scherp is op het juiste punt.
 • Maak creatief gebruik van de witbalans-instellingen, zo kun je een heel andere sfeer creëren in je foto.
 • Mocht je binnen fotograferen, kun je met behulp van twee daglichtlampen je onderwerp gelijkmatig belichten.
 • Als je insecten fotografeert, zorg dan dat in ieder geval de kop van het insect goed scherp is.
 • Fotografeer bij voorkeur in de M-stand, zodat je je diafragma en sluitertijd zelf kunt regelen. Bij een diafragma tussen f/2.8 en f/4 kun je de kop van een insect goed scherp in beeld krijgen, maar creëer je tegelijkertijd een mooie achtergrond-onscherpte. Wil je het gehele insect scherp op beeld zetten, gebruik dan een kleiner diafragma, zoals f/11.
 • Alledaagse materialen kunnen je foto’s interessanter maken, denk bijvoorbeeld aan papier, kerstslingers of lampjes. Experimenteer met materialen, zoals bladeren, takken, bloemen, mos en boomschors om je foto’s sfeer te geven. Ook kun je een mooi omlijstingseffect creëren door een bloemblaadje, papiertje of iets anders kleins in je zonnekap te leggen.
 • Vul een lage bak met water en leg hier bijvoorbeeld een takje, steentje of blad in. Zo kun je insecten fotograferen met een heel mooie weerspiegeling
 • Je werkt met levende dieren. Het is dus belangrijk dat je geduld hebt en flexibel bent. Je moet een beetje kunnen improviseren. Zet bijvoorbeeld eerst je setting klaar en maak een testfoto, plaats daarna pas het insect. Ga voorzichtig om met de dieren en plaats ze altijd terug in de natuur.


What's in the bag:

Hester fotografeert met een Nikon D7200, inmiddels is hier een opvolger voor: de Nikon D7500. Deze APS-C spiegelreflexcamera is speciaal ontworpen voor zowel beginnende als professionele fotografen en maakt in de meest uitdagende situaties haarscherpe fotos. De D7500 staat bekend om zijn razendsnelle (autofocus)prestaties en biedt tevens 4K-video.

In combinatie met deze razendsnelle body gebruikt Hester het Nikon AF-S 105mm f/2.8G IF-ED VR Micro-objectief. Dit objectief is speciaal ontworpen voor macrofotografie en is voorzien van een uitmuntende vibratiereductie.

Prijzen

Deze maand maak je weer kans op twee prachtige prijzen. De vakjuryprijs is de Nikon D5600+18-55mm VR, de publieksprijs is de Nikon Coolpix W300. Stuur jouw foto voor 'Nederland Ontspant' in via NRC fotowedstrijd en mis de uiterste deadline niet: 31 augustus 17:00 uur

Upload hier je foto!

Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

De D5600 is gericht op flexibiliteit en daardoor zeer geschikt voor de creatieve fotograaf. Deze Nikon-spiegelreflexcamera met ingebouwde WiFi is ideaal voor creatievelingen. Het is een fantastische manier om alles om je heen in zeer gedetailleerde beelden vast te leggen.

De indrukwekkende beeldkwaliteit zorgt voor verbluffende beelden. Wat ook zeer handig is tijdens het maken van foto’s is dat de camera via de WiFi-functie op afstand kan worden bediend met het verbonden smartapparaat. Je ziet het onderwerp van de foto ook op het scherm van het smartapparaat.

Bekijk de Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

Nikon Coolpix W300

De Coolpix W300 is een robuuste compactcamera waarmee je de mooiste foto's en video's maakt, ook bij weinig licht. Deze camera is waterdicht, schokbestendig, vorstbestendig en stofdicht. De AE-vergrendeling zorgt ervoor dat je vloeiende opnames maakt wanneer het licht verandert.

De W300 is voorzien van een razendsnel autofocussysteem met doelopsporing. Dit zorgt ervoor dat het beoogde onderwerp scherp in beeld blijft. De 5-assige vibratiereductie zorgt voor snelle, stabiele en nauwkeurige opnamen. Je kunt ook timelapses en supertimelapses maken.

Bekijk de Nikon Coolpix W300

Inspiratie

Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips die passen bij het thema 'Nederland, Dier en Natuur'? Bekijk dan zeker onderstaande foto's.


Terug naar overzichtspagina