NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Thema December: "Uw beste foto van 2018" 

Het thema van de maand december is "Uw beste foto van 2018". Voor dit laatste thema van dit jaar thema geen video, maar onderaan wel een overzicht van alle prijswinnende foto's. Maar eerst krijgt u een paar waardevolle tips van jurylid Sasha de Boer. Ze vertelt u waar zij en haar collega's Wilfried de Boer, Ilvy Njiokiktjien en Natalia Toret zoal op letten bij het beoordelen van uw foto's. Zodat u nog beter weet wat u moet doen (en laten!) om meer kans te maken op de mooie prijzen. 

Prijzen December:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 28 december 17.00 uur.


Klik hier om direct mee te doen met de NRC Fotowedstrijd!

Upload uw beste foto van 2018!

Video

In deze video passeren alle thema's en prijswinnaars nog eens de revue. 

>

Tips voor het kiezen van de beste foto

Waar let de jury verder op bij het beoordelen van een foto?

'Uiteraard moet een foto technisch kloppen', zegt jurylid Sasha de Boer, 'maar er is meer. Een foto moet verrassen, verwondering oproepen. Een spontane foto wint het vaak van een foto die teveel 'gestaged' is, te geposeerd'. Fotografen die buiten de platgetreden paden gaan hebben altijd een streepje voor bij de jury. 'Je kunt de pech hebben dat de andere deelnemers vrijwel hetzelfde fotografeerden als jij. Heb je er wéer een met een koe op een brug, denken wij dan.'

Sasha de Boer ziet ook een trend bij de inzendingen, die niet altijd even goed uitpakt: 'Het valt ons op dat de verzadiging (saturatie) de laatste jaren flink wordt opgeschroefd. Jammer, want daar wordt je foto niet altijd beter van.' Het valt de fotograaf wel op dat deze gesatureerde foto's het goed doen bij de internetstemmers: de publieksprijs gaat opvallend vaak naar foto's met een hogere verzadiging.

Tot slot een volgens Sasha echte don't: 'Eén ding roept bij de jury vrijwel altijd lichte irritatie op: de naam van de fotograaf in krullerige letters op de ingezonden foto. Zo'n digitale handtekening is nergens voor nodig. Al is het maar omdat we graag anoniem willen jureren.'

 

Maar vergeet vooral de basisregels niet. Die blijven belangrijk:

  • Scherpte: een foto moet scherp zijn, en dan vooral het onderwerp van de foto. Maak gebruik van selectieve scherpte middels het diafragma. Het diafragma regelt de scherptediepte in de foto. Hiermee kunt u het onderwerp isoleren van de achtergrond. De aandacht van de kijker trekt daardoor automatisch naar het scherpe deel van het beeld: u trekt de kijker de foto in.
  • Compositie: deze regels komen voort uit de schilderkunst. De plaats en verhouding van het onderwerp zijn vastgelegd in “wetten”, zoals de regel van derden. Als u deze regel aanhoudt, zal de foto eerder opvallen. Een hele vreemde compositie valt ook op. Deze moet dan wel totaal afwijken en niet “bijna goed” zijn. Let ook op het totaal beeld: foto's met voeten net niet op de foto, een hand buiten beeld, een scheve horizon enzovoort leiden direct tot afkeuring. Houd rekening met hoe de foto gebruikt gaat worden. Wordt de foto op Instagram geplaatst? Houd dan een vierkant formaat in gedachten. De kans is anders groot dat het onderwerp, dat mooi op één van de hoekpunten van de regel van derden staat, wegvalt bij het publiceren. Heeft de site voornamelijk foto’s in landschapsformaat en is uw beste foto in portretstand geschoten? Dan maakt u automatisch minder kans, hoe goed uw foto ook is. Dan is het handig uw foto opnieuw te kaderen voor het uiteindelijke doel en zo uw kansen te vergroten.
  • Belichting: over- of onderbelichting is iets anders dan high- of low key fotografie. Een foto kan een donkere sfeer hebben, maar het onderwerp moet in verhouding wel goed belicht zijn. Tegenlicht kan mooi zijn, maar dan moet het onderwerp ingeflitst worden. Ook overdreven HDR foto’s zijn niet natuurlijk. Deze vallen dus meestal af.
  • Kleur: wees voorzichtig met instellingen als verzadiging en contrast. Wat mooi geacht wordt, wisselt per cultuur. In de VS is wat meer verzadiging wenselijk, terwijl in Europa de trend wat neutraler is. Als u bezig bent met het nabewerken van uw foto’s, let dan goed op de huidtinten. Deze kunnen bij hogere verzadiging al snel onnatuurlijk uitvallen.

Tenslotte: blijf bij het thema van de wedstrijd. Een prachtige foto met de juiste compositie, belichting en focus zal niet winnen als deze niet bij het thema past. Vertrouw niet op een titel die uw interpretatie van het thema weergeeft: het beeld moet het werk doen, niet de titel van de foto.