NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Terug naar het overzicht!

December: "Uw beste foto van 2017"

Het thema van de maand december is “De beste foto van 2017”. Voor dit thema willen wij u voorzien van tips om uw beste foto van 2017 uit te zoeken.

Prijzen December:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 30 december 17.00 uur.


Klik hier om direct mee te doen met de NRC Fotowedstrijd!

Upload uw beste foto van 2017!

Foto 2017

Tips voor het kiezen van de beste foto

Wat is goede fotografie? Wat is “mijn beste foto”? Hoe wordt dit beoordeeld?

Fotografie is heel persoonlijk. Wat iemand zijn beste foto vindt is afhankelijk van het onderwerp en de context van de foto. Een foto van een kind in een voor u speciale situatie, die zo mooi weergeeft hoe uw kind kan genieten van iets, kan zomaar uw beste foto zijn. Uw echtgenote voor een hek bij een mooi ravijn in Hawaii tijdens de vakantie van uw leven? Prachtig!

Als u die foto, waar u zo trots op bent, instuurt naar een fotowedstrijd, kan de jury daar wel eens heel anders over denken. Jury’s hebben een uniek perspectief: zij zien namelijk heel veel foto’s en zijn niet op de hoogte van de context waarin de foto genomen is. De foto van uw kind is voor hen een foto van “een kind”. De vrouw op de foto in Hawaii kennen ze niet. Ze zullen haar misschien zelfs bestempelen als een storend element in een anders mooie landschapsfoto.

Tijdens het selectieproces vallen er al heel veel foto’s af: er moet immers een winnaar gekozen worden. Bij elke afvallende foto realiseert een jury zich dat ze iemands trots afkeuren. Wij begrijpen maar al te goed dat u de gekozen foto niet voor niets instuurt naar een wedstrijd. Het is immers uw beste foto.

Waarom doet u mee aan een fotowedstrijd? Uiteraard omdat uw foto voor u de beste foto is, maar ook om te zien wat er nog meer ingezonden wordt. Door veel foto’s te bekijken wordt uw fotografie namelijk ook beter. Vooral de winnaar is interessant, want daarvan kunt u het commentaar van de jury lezen. Waarom is deze foto nu precies verkozen tot winnaar? Dat impliceert ook dat u nooit de reden ziet waarom uw foto niet gewonnen heeft. Inzenders blijven dan ook vaak met de vraag zitten “ik vind mijn foto mooier dan de winnaar, waarom heeft de jury niet voor mijn foto gekozen?”

Juryleden baseren hun eerste selectie op een aantal basisregels in de fotografie:

  • Scherpte: een foto moet scherp zijn, en dan vooral het onderwerp van de foto. Maak gebruik van selectieve scherpte middels het diafragma. Het diafragma regelt de scherptediepte in de foto. Hiermee kunt u het onderwerp isoleren van de achtergrond. De aandacht van de kijker trekt daardoor automatisch naar het scherpste punt. Door van dit fenomeen gebruik te maken, kunt u de kijker “de foto intrekken”.
  • Compositie: deze regels zijn voortgekomen uit de schilderkunst. De plaats en verhouding van het onderwerp zijn vastgelegd in “wetten”, zoals de regel van derden. Als deze wetten aangehouden worden, zal de foto eerder opvallen. Daarentegen is juist een hele vreemde compositie ook opvallend. Deze moet dan wel totaal afwijken en niet “bijna goed” zijn. Wat direct tot afkeur leidt, zijn veelgemaakte fouten als de voeten net niet op de foto, een hand buiten beeld, een scheve horizon enzovoort. Houd rekening met hoe de foto gebruikt gaat worden. Wordt de foto op Instagram geplaatst? Houd dan een vierkant formaat in gedachten. De kans is groot dat het onderwerp, dat mooi op één van de hoekpunten van de regel van derden staat, wegvalt bij het publiceren. Heeft de site voornamelijk foto’s in landschapsformaat en is uw beste foto in portretstand geschoten? Dan maakt u automatisch minder kans, hoe goed uw foto ook is. Wellicht is het handig om uw foto opnieuw te kaderen voor het uiteindelijke doel om zo uw kansen te vergroten.
  • Belichting: over- of onderbelichting is iets anders dan high- of lowkey fotografie. Een foto kan een donkere sfeer hebben, maar het onderwerp moet in verhouding wel belicht zijn. Tegenlicht kan mooi zijn, maar dan moet het onderwerp ingeflitst worden. Ook overdreven HDR foto’s zijn niet natuurlijk. Deze vallen dus meestal af.
  • Kleur: wees voorzichtig met instellingen als verzadiging en contrast. Wat mooi geacht wordt, wisselt per cultuur. In de VS is wat meer verzadiging wenselijk, terwijl in Europa de trend wat neutraler is. Als u bezig bent met het nabewerken van uw foto’s, let dan goed op de huidtinten. Deze kunnen al snel onnatuurlijk uitvallen.

Tenslotte: blijf bij het thema van de wedstrijd. Een prachtige foto met de juiste compositie, belichting en focus zal niet winnen als deze niet bij het thema past. Vertrouw niet op een titel die uw interpretatie van het thema weergeeft: het beeld moet het werk doen, niet de titel van de foto.