NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kun je een eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wil je ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Upload op NRC fotowedstrijd je mooiste foto!

Wie is Russell Pearson? | Tips | Prijzen | What's in the bag | Inspiratie


Thema december: Mijn Nederland

Dit jaar gaat Nikon elke maand op pad met een inspirerende en toonaangevende fotograaf voor de NRC Nederland Fotografeert wedstrijd. Voor het thema van deze maand ‘Mijn Nederland’ heeft Nikon fotograaf Russell Pearson geselecteerd. Russell is een reislustige landschaps- en reisfotograaf. Zijn werk is gepubliceerd in verschillende media, waaronder de Digital Camera World, de Lonely Planet Traveller, en op de website van BBC Earth. Naast landschapsfotografie, maakt Russell ook graag portretten.

"Wat ik belangrijk vind is dat de kijker zin krijgt om op pad te gaan en geïnspireerd raakt om zijn of haar eigen camera te pakken"


Russell is geboren in de UK en woont vanaf zijn 19e in Nederland. Zijn sterke passie voor reizen en het ontdekken van nieuwe plekken, heeft hem op de meest bijzondere locaties op deze aardbol gebracht. Tijdens zijn reizen, is ook zijn passie voor fotografie steeds meer gegroeid. Met zijn foto’s hoopt hij de kijker, al is het voor een seconde, het gevoel te geven dat ze er ook bij waren. “Wat ik belangrijk vind aan reis- en landschapsfotografie is dat de kijker zin krijgt om op pad te gaan en geïnspireerd raakt om zijn of haar eigen camera te pakken en te gaan fotograferen.”

In de inspiratievideo gaat Russell op pad naar bekende Nederlandse trekpleisters, zoals Marken, Zaanse Schans en Muiderslot, en laat hij zien hoe je met behulp van bijvoorbeeld bracketing, het gebruik van een ND filter of polarisatiefilter, en het kiezen van bepaalde composities je landschaps- en reisfoto’s net wat interessanter kunt maken. “Ik probeer met mijn foto’s een ander beeld te geven van bepaalde bezienswaardigheden dan wat doorgaans wordt gedaan. Een andere kijk op veel gefotografeerde locaties. Wees creatief, loop rond op de locatie, en probeer verschillende hoeken uit. Soms moet je ook een beetje geluk hebben.” Misschien nog wel de meest belangrijke tip: vergeet vooral niet te genieten. Voor Russell draait fotografie om plezier hebben. “Fotografie moet leuk zijn. Wees creatief, break the rules, en heb plezier. Wat ik het allermooist vind aan fotografie, is dat elke foto anders is. Dat maakt elk fotomoment uniek.”


Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografie tips voor het thema ‘Mijn Nederland’? Bekijk dan snel de video en lees de tips van Russell!


Tips voor Mijn Nederland, door Russell Pearson:

  • Om bewegingsonscherpte in je landschapsfoto’s te voorkomen, is het aan te raden om een statief met afstandsbediening te gebruiken, vooral wanneer je ook fotografeert met lange sluitertijden. Op die manier kun je tegelijkertijd beter uit de voeten met lastige lichtomstandigheden waar je geen invloed op hebt als je op reis bent, als je foto’s net dat extra’s geven door lange sluitertijden te gebruiken.
  • Als je gaat fotograferen op plekken waar moeilijke lichtomstandigheden zijn, gebruik dan de belichtings-bracketing mode op de camera. Hiermee kun je diverse opnames maken met verschillende belichtingen. Tijdens de nabewerking kun je de foto’s vervolgens samenvoegen tot 1 correct belichte foto.
  • Mocht je er graag op uit trekken om te fotograferen en wil je liever geen hele zware uitrusting mee sjouwen als je de hele dag op pad bent, kies dan voor het spiegelloze Z systeem van Nikon, zoals de Nikon Z 50, de Nikon Z 6 of de Nikon Z 7. Deze body’s zijn een stuk compacter en lichter. Met een groothoekobjectief, zoals de NIKKOR Z 14-30mm f/4 S, en lichtsterke prime, zoals de NIKKOR Z 85mm f/1.8 S voor eventuele portretten, heb je een veelzijdige set bij je. Helemaal compact en licht is de nieuwe Nikon Z 50 met NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR en de NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR objectieven.

Werk met een ND-filter: Als je erop uit gaat heb je de lichtomstandigheden niet altijd in de hand. Neem daarom een ND-filter mee. Hiermee kun je fotograferen met een wijd open diafragma of lange sluitertijden gebruiken, zonder dat je foto sterk overbelicht raakt.

  • Met een ND-filter kun je beweging vastleggen in bijvoorbeeld een waterval of de zee, of mensen(massa’s) vervagen als je fotografeert op een hele drukke bestemming.
  • Mocht je een ND-filter gebruiken, stel dan eerst handmatig scherp voordat je het filter op je objectief bevestigt. Anders is het mogelijk dat het te donker is om nog (automatisch) scherp te stellen.
  • Zet je camera in de manual mode als je een ND-filter gebruikt. Door de ISO-waarden, sluitertijd en het diafragma aan te passen aan de hand van het aantal stops van je ND-filter, zorg je voor een goed belichte foto. Hoe meer stops het ND-filter heeft, hoe langere sluitertijden je kunt gebruiken.

Voordelen van een polarisatiefilter: Een polarisatiefilter kun je gebruiken om het contrast in je foto te verhogen of weerspiegeling in bijvoorbeeld water of de ramen in een gebouw weg te halen.

  • Wil je het filter gebruiken om contrasten te verhogen, bijvoorbeeld tussen de blauwe lucht en wolkenvelden, dan is het effect het grootst als de foto onder een hoek van 90 graden van de zon wordt genomen.
  • Wil je reflecties weg halen in je foto, draai dan aan het polarisatiefilter totdat hinderlijke reflecties minimaal zijn.

Werken met compositie: Door te spelen met de compositie, kun je je foto’s wat interessanter maken en de aandacht van de kijker trekken.

  • Wees creatief, loop rond op de locatie waar je bent en zoek interessante hoeken. Houd hierbij in gedachten wat je wil laten zien in je foto.
  • Creëer een evenwichtige foto door bijvoorbeeld de regel van derden (rule of thirds) of de gulden snede te gebruiken.


What's in the bag:

Russell fotografeert met de Nikon Z 7 full frame systeemcamera in combinatie met de NIKKOR Z 85mm f/1.8 S én de NIKKOR Z 14-30mm f/4 S. Zo heeft hij een groothoek zoombereik voor landschaps- en overzichtsfoto's en een lichtsterke portretlens voor reisfotografie.


Prijzen

Deze maand maak je weer kans op twee prachtige prijzen. De vakjuryprijs is de Nikon D5600+18-55mm VR, de publieksprijs is de Nikon Coolpix W300. Stuur jouw foto voor 'Nederland en het weer' in via NRC fotowedstrijd en mis de uiterste deadline niet: 31 december 17:00 uur

Upload hier je foto!

Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

De D5600 is gericht op flexibiliteit en daardoor zeer geschikt voor de creatieve fotograaf. Deze Nikon-spiegelreflexcamera met ingebouwde WiFi is ideaal voor creatievelingen. Het is een fantastische manier om alles om je heen in zeer gedetailleerde beelden vast te leggen.

De indrukwekkende beeldkwaliteit zorgt voor verbluffende beelden. Wat ook zeer handig is tijdens het maken van foto’s is dat de camera via de WiFi-functie op afstand kan worden bediend met het verbonden smartapparaat. Je ziet het onderwerp van de foto ook op het scherm van het smartapparaat.

Bekijk de Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

Nikon Coolpix W300

De Coolpix W300 is een robuuste compactcamera waarmee je de mooiste foto's en video's maakt, ook bij weinig licht. Deze camera is waterdicht, schokbestendig, vorstbestendig en stofdicht. De AE-vergrendeling zorgt ervoor dat je vloeiende opnames maakt wanneer het licht verandert.

De W300 is voorzien van een razendsnel autofocussysteem met doelopsporing. Dit zorgt ervoor dat het beoogde onderwerp scherp in beeld blijft. De 5-assige vibratiereductie zorgt voor snelle, stabiele en nauwkeurige opnamen. Je kunt ook timelapses en supertimelapses maken.

Bekijk de Nikon Coolpix W300

Inspiratie

Wil je zelf aan de slag met reis- en landschapsfotografie en ben je op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan hier meer foto's van Russell:


Overzichtspagina