NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Thema februari: Stilte

Het thema van de maand februari is “Stilte”. Voor dit thema zochten wij de rust onderwater op. Bekijk hieronder de 10 tips voor het maken van de mooiste foto die aansluit bij het thema: "Stilte". 

Prijzen februari:

Vakjuryprijs: Kamera Express Shoptegoed t.w.v. €500
Publieksprijs: Kamera Express Shoptegoed t.w.v. €250

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden voor het thema van januari kan tot 24 februari 2017 17.00 uur.

10 tips voor de beste foto die stilte uitstraalt:

  • Sluitertijd: Wees je bewust wat je met de sluitertijd doet. Wil je een heel kort moment bevriezen of kies je voor een fluweelzachte omgeving door het gebruik van een lange sluitertijd.
  • Het onderwerp: Uiteraard is zoals in iedere foto weer het onderwerp van belang. Om de aandacht meer naar het onderwerp toe te laten gaan is het belangrijk dat het onderwerp goed verlicht is zodat het als eerste de aandacht trekt.
  • Monochrome kleur: Een andere tip voor het trekken van de aandacht naar een onderwerp is het gebruik van een monochrome kleur. Dit houdt in dat je slechts één kleur uitlicht en de rest van de foto in zwart en wit weergeeft. Hierdoor wordt de aandacht van de kijker direct naar het gekleurde gedeelte getrokken 
  • Koele tinten: Om stilte of rust in je foto te creëren kun je ervoor kiezen om koelere tinten te gebruiken in de nabewerking of bij het gebruik van een handmatige witbalans. Tevens kun je in een compositie ervoor kiezen om minder felle kleuren te gebruiken.
  • Storende elementen: Om de stilte goed weer te geven dien je rekening te houden met storende elementen in je foto. Als je stilte wilt uitstralen is bijvoorbeeld bij onderwaterfotografie het van belang dat er niet een school vissen door je beeld heen zwemt. Dit wekt namelijk onrust en trekt het oog van de kijker. Probeer kritisch te kijken naar welke elementen je wel of niet in je foto wilt hebben.
  • Timing: Het tijdstip van het nemen van je foto is belangrijk. Als je op een locatie fotografeert kun je rekening houden met hoe druk het kan zijn op bepaalde tijdstippen. Daarnaast kan de stand van de zon een grote rol spelen in het uiteindelijke resultaat. Probeer van tevoren te plannen zodat je controle hebt over de meeste elementen.
  • Vroeg je bed uit: ’In de ochtend is het vaak een stuk rustiger. Zorg dat je voor dag en dauw op pad gaat om de drukte voor te zijn. Daarnaast kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de ochtendmist. Mist kan een landschap er compleet anders uit laten zien en er verschillende emoties bij verwekken. 
  • Details: Oog voor detail is belangrijk zoals we eerder al noemde bij de storende elementen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om rust uit te drukken in macro- of detailshots. Hoewel het lastig is een bepaald thema of een bepaalde emotie in één detailopname vast te leggen levert het vaak hele creatieve foto’s op.
  • Locatie: De locatie speelt een grote rol als het gaat om de sfeer van een foto. Zo kun je de rust en stilte onderwater zoeken, maar ook in landschappen en gebouwen zoals bijvoorbeeld een bibliotheek. Denk van tevoren goed na over wat de locatie toevoegt aan jou foto.
  • Tot slot: Vergeet niet je camera ook zo stil mogelijk in te stellen. Vaak scheelt het al een stuk als je de piepjes van de camera uitzet. De huidige compact- en systeemcamera’s kunnen zelfs foto’s opnemen zonder een sluitergeluid. Door zelf zo min mogelijk op te vallen zorg je ervoor dat je niet opvalt.