In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Nieuwe aanpak | Thema februari: winter | Prijzen | VideoVoorbeeldfoto'sTipsWhat's in the bag

Nieuwe aanpak

Voor de NRC Fotowedstrijd gaan Nikon en Kamera Express elke maand op pad met reisblogster Roëll de Ram van wearetravellers.nl. Zij gaat maandelijks langs bij een inspirerende fotograaf, passend bij het maandthema. Hij of zij voorziet Roëll van handige tips en tricks met één doel: haar fotografie naar een nóg hoger niveau tillen. Deze maand gaat Roëll mee met professioneel fotograaf Magda Spierings.

 

Thema februari: winter

In februari staat het thema winter centraal. Voor dit thema is Nikon fotograaf Magda Spierings geselecteerd.

"Wat ik zo mooi vind aan fotograferen in de winter is het licht! Vooral in de vroege ochtend als er rijp op de velden ligt, ijskristallen op de randjes van bevroren bladeren, dauw in een spinnenweb, ochtendmist bij een opkomende zon.  Prachtige momenten, die je vooral in de winter vindt”. - Magda Spierings


Prijzen februari:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 2 maart 17:00 uur. 

Magda Spierings

Magda Spierings is een enthousiaste fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in landschapsfotografie en portretten. Magda is al zolang ze zich kan herinneren bezig met fotograferen. Dit heeft ze niet van een vreemde: "mijn vader fotografeerde dagelijks en samen gingen we de foto’s dan zelf ontwikkelen en afdrukken. Daar is bij mij de liefde voor fotografie ontstaan". 

Magda houdt ervan om 'in het moment te zijn'. "Je legt het moment vast: niet gisteren, niet morgen, maar vandaag. Fotografie betekent voor mij ook ontspanning. Het is niet alleen het maken van de foto, maar alles eromheen. Het zoeken naar een mooie locatie, de shoot zelf en natuurlijk de nabewerking".

Roëll de Ram

Roëll de Ram is de oprichtster van 'We Are Travellers'. Dit begon als reisblog, maar is inmiddels uitgegroeid tot een online travel magazine waar elke dag nieuwe artikelen en tips verschijnen. Het doel van de site is mensen een flinke dosis reisinspiratie meegeven.

De passie voor reizen begon bij Roëll nadat ze in 2009 haar eerste backpackreis maakte door Brazilië en Argentinië. Al snel volgde een zes maanden lange wereldreis en inmiddels kan Roëll niet meer zonder avontuur. Roëll omschrijft zichzelf als een 'digital nomad'. "Voor We Are Travellers reis ik de hele wereld over, waarbij Utrecht altijd mijn thuisbasis is. Ik schrijf, blog, fotografeer en film zoveel als ik kan".

Video

Wilt u zelf aan de slag en bent u op zoek naar meer inspiratie en fotografie tips voor het thema ‘Winter’? Bekijk dan snel onderstaande video waarin Magda met Roëll de duinen intrekt en tips geeft voor uw beste winterfoto.

Tips 

1. Ga onderbelichting tegen. Sneeuw is vaak onderbelicht waardoor het niet wit, maar grijs wordt. Dit kunt u gemakkelijk oplossen door de camera één stop te laten overbelichten (+/- correctie). Als u dit doet, zult u zien dat de sneeuw weer wit wordt

2. Let op de witbalans. Het fotograferen van sneeuw kan prachtig zijn, maar een foto kan al snel te blauw of te geel uitpakken. Check daarom de witbalans van uw camera en controleer of de kleurtemperatuur goed ingesteld staat als u foto’s gaat maken in de sneeuw. Stel de witbalans bijvoorbeeld in op 'schaduw' of kies voor PRE witbalans. 

3. Experimenteer met lange sluitertijden. Als het mistig buiten is, kies dan eens voor een lange sluitertijd. Zo krijgt u een mooie waas over de foto, wat het beeld een winterse uitstraling geeft!

4. Maak ook eens een macrofoto. Bij winterfotografie denkt u misschien niet direct aan macro, maar in de winter zijn er ongekende mogelijkheden voor het maken van mooie macrofoto’s. Denk bijvoorbeeld aan blaadjes, gras en spinnenwebben. Deze zien er totaal anders uit in winterse omstandigheden. Ligt er sneeuw? Probeer dan eens de sneeuwvlokken vast te leggen.

5. Gebruik een statief (en maak hem goed schoon/droog). Door het gebruik van een statief neemt u automatisch meer tijd voor het uitwerken van uw compositie en voorkomt u bewegingsonscherpte in uw foto's. Maak bij voorkeur gebruik van een stevig en wat zwaarder driepoot statief. Om beweging op het statief te voorkomen, raden we aan de zelfontspanner of een afstandsbediening te gebruiken.

6. Maak gebruik van een polarisatiefilter. Een polarisatiefilter gebruikt u om reflecterend licht tegen te gaan. Doordat een polarisatiefilter schitteringen wegneemt, kunt u meer detail zien in de foto. Daarnaast zorgt een filter voor meer verzadigde kleuren. Zo worden luchten blauwer en wolken witter. Als u er in de winter op uitgaat om te fotograferen is een polarisatiefilter een handig hulpmiddel om schitteringen en glinsteringen op sneeuw te verminderen.

7. Maak gebruik van de juiste accessoires om uw apparatuur te beschermen. Gaat u op pad als het regent of sneeuwt? Maak dan gebruik van een regenhoes om uw camera droog te houden tijdens het fotograferen. Als u in de regen uw tas heeft geopend, is er een kans dat de binnenkant van de tas vochtig is geworden. Om de tas van binnen toch droog te houden, kunt u gebruik maken van vochtabsorberende silicagel.

8. Zorg dat uw accu's warm blijven. Houd uw accu’s warm in de vrieskou! De prestaties van batterijen en accu’s zijn als het vriest een stuk minder dan bij hogere temperaturen. Als u in de vrieskou gaat fotograferen is het daarom ook aan te raden om met meerdere accu’s op pad te gaan en de accu’s zo lang mogelijk warm te houden. Bewaar uw accu’s bijvoorbeeld in uw broekzak of de binnenzak van uw jas en plaats ze pas in de camera als u gaat fotograferen.

9. Maak gebruik van de zonnekap. Het gebruik van een zonnekap klinkt misschien raar in de winter, maar dit accessoire is uitermate geschikt om uw objectief te beschermen tegen sneeuw of waterdruppels. Een zonnekap wordt in de meeste gevallen standaard geleverd bij een objectief.  

10. Zorg voor uzelf. Niets mooier dan het prachtige winterse weer fotograferen, maar dit kan ook wel erg koud zijn! Zorg daarom goed voor uzelf en draag stevige schoenen en warme kleding. Thermo ondergoed of goede handschoenen zijn hierbij geen overbodige luxe. Ook kan een thermosfles met koffie, thee of warme chocolademelk erg lekker zijn in het koude weer!

Voorbeeldfoto's 

Hieronder ziet u een selectie van de foto's die gemaakt zijn door Magda en Roëll. De foto's van Magda (links) zijn gemaakt met een Nikon D750 en de foto's van Roëll (rechts) met een Nikon D5600

Foto's Magda                                                          Foto's Roëll

What's in the bag

In de onderstaande video laat Magda Spierings zien welke apparatuur ze allemaal meeneemt als ze er een dagje op uit gaat om te fotograferen. 

Producten genoemd in de video