In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Thema februari: Nederland heeft lief 

Dit jaar gaat Nikon elke maand met een inspirerende en toonaangevende fotograaf op pad voor de NRC Nederland Fotografeert wedstrijd. Voor het thema van deze maand, ‘Nederland heeft lief’, is Nikon meegelopen met een shoot van fotograaf Chris König (@thechriskonig) geselecteerd. Chris is professioneel fotograaf, gespecialiseerd in het portretteren van koppels en het documenteren van bruiloften. Van origine is Chris werkzaam als reisfotograaf, maar in de loop van de tijd werd hij meer en meer aangetrokken tot het vastleggen van de kleine momenten die tussen mensen spelen.

Juist bij dit genre fotografie is het ontzettend belangrijk om mensen op een zo oprecht en authentiek mogelijke manier vast te leggen. ‘Je creëert herinneringen die mensen jaren later nog terugzien. Daarbij wil je dat mensen zichzelf herkennen en dat de foto’s weer dat speciale gevoel teweeg brengen.’ In de video laten we zien hoe je een dergelijke fotosessie op een prettige manier vormgeeft en hoe je de mooie momenten naar voren laat komen.

Prijzen Februari:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 28 februari 17.00 uur. 17.00 uur.


Klik hier om direct mee te doen met de NRC Fotowedstrijd!

Upload uw liefste foto!

Video

Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografie tips die passen bij het thema 'Nederland heeft lief' bekijk dan onderstaande video.

>


Foto's van de shoot

appelcakecitroen1

 

Tips voor liefdevolle fotografie  

1. Interactie tussen personen wordt heel erg gestimuleerd wanneer je je als fotograaf afzijdig houdt. Hierdoor zullen de personen minder rekening met je houden en worden de foto’s oprechter.

2. Let goed op het licht. Een comfortabele locatie waarbij er geen hard direct licht op de personen valt, draagt erg bij aan de shots die je daarna maakt. Op deze manier hoef je minder op de poses van de mensen letten waardoor je je nog meer kan focussen op de de interactie tussen de personen.

3. Ook met hard licht kan je interessante portretten schieten. Je kunt in de camera de lichtmeting instellen waarbij deze is gericht op de hoge lichten: hierdoor raakt er eigenlijk niets overbelicht en krijg je een ontzettend sfeervol beeld. (optie bij zonnig weer)

4. Maak gebruik van het contrast op de achtergrond of gebruik een open plek om mensen van de achtergrond te scheiden.

5. Gebruik een laag diafragma getal waardoor de focus nog meer op het onderwerp komt en de omgeving minder relevant wordt. Bijkomend voordeel is dat je ook gelijk een dromerige look krijgt.

6. Gebruik een ISO waarde rond de 400 waardoor je meer speling hebt met de sluitertijd waardoor en minder snel bewegingsonscherpte optreedt.

7. Maak bij je compositie gebruik van laagjes. Schiet bijvoorbeeld door bladeren heen, om een nog dynamischer diepte effect te krijgen, wat je onderwerp er meer uit laat springen. Wanneer je je onderwerp op één lijn plaatst met de achtergrond kan je onderwerp wegvallen en wordt de foto veel platter.

8. Let op styling. Je wilt dat deze overeenkomt met het gevoel dat je uit wilt stralen, dus zo zien je bij deze shoot dat we bijvoorbeeld veel van jeans icm pastel/aardetinten gebruik maken, om het natuurlijke gevoel te versterken.

 

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke camera's Chris gebruikt. Alle foto's van de shoot zijn gemaakt met de Nikon Z7 en de Nikkor 35mm F/1.8. Verder gebruikt Chris de Nikkor 24-70mm F/4.0 een Nikon D750 en een Nikon 70-200mm F/2.8.