NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Thema januari: Familie

Het thema van de maand januari is “Familie”. Bekijk hieronder de 10 tips voor het maken van de mooiste familiefoto's.  

Prijzen januari:

Vakjuryprijs: Pixma printer TS9050 (deze wedstrijd is afgelopen)

Publieksprijs: SELPHY CP1200 (deze wedstrijd is afgelopen)

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden voor het thema van januari kan tot 27 januari 2017 17.00 uur.

10 tips voor het maken van de beste familiefoto:

  • Kaderen:Meestal zie je foto’s waar iedereen van top-tot-teen op staat. Wees creatief en kies eens voor een andere pose. Ook hoef je niet bang te zijn om een stuk te croppen. Speel met je kader en hoe je de personen neerzet.
  • Ruimte: Neem de ruimte om je foto te maken en laat de personen die je fotografeert vooral afstand nemen van de achtergrond. Dit voorkomt schaduwen en maakt het tevens mogelijk een groep los te laten komen van de achtergrond, doordat de achtergrond in de onscherpte valt.
  • Standpunt: Het is belangrijk rekening te houden met waar je gaat staan. Bij hele grote groepen is het bijvoorbeeld makkelijk om een hoger standpunt te kiezen, zodat iedereen zichtbaar is.
  • Bij elkaar: Laat mensen dicht bij elkaar staan. Zo zet je eenvoudiger grote groepen op de foto en creëer je een eenheid. Daarnaast kun je vragen of ze een beetje gedraaid naast elkaar gaan staan of de hoofden naar elkaar draaien.
  • Licht: Licht is belangrijk voor iedere foto. Bij het maken van een groepsfoto is het daarom vaak makkelijk om naar buiten te gaan. Let wel op met direct zonlicht! Dit geeft harde schaduwen en tegen de zon in kijken is vaak lastig. Je kunt er ook voor kiezen om de foto in de schaduw te nemen. Op die manier wordt iedereen gelijk belicht.
  • Gezichten:Vraag aan de mensen die je fotografeert of zij de camera zien. Als zij de camera kunnen zien staan zij namelijk met het gezicht op de foto. Op deze manier voorkom je dat iemand met zijn/haar gezicht achter een ander staat.
  • Contact:Blijf contact houden met de mensen die je op de foto zet. Het is belangrijk om hen aan te sturen, zodat iedereen leuk op de foto staat. Dit zorgt er bovendien voor dat mensen hun aandacht erbij houden en ze zich meer op hun gemak voelen. 
  • Meerdere foto’s:Wees niet bang om meerdere foto’s te maken. Hoe meer mensen er op de foto staan, hoe lastiger het is om iedereen leuk of spontaan op de foto te zetten. Door meerdere foto’s te maken is er een grotere kans dat er een goede foto tussen zit. Mocht iedereen in de lach schieten, vergeet dan vooral niet door te fotograferen. Dit soort spontane momenten levert vaak de leukste foto’s op.
  • Diafragma: Het is belangrijk om rekening te houden met de instellingen van je camera. Check na het maken van een foto ook even of iedereen er scherp op staat. Op het moment dat dit niet het geval is, kun je kiezen voor een groter diafragmagetal. Op deze manier vergroot je het gebied waarin iedereen scherp is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te spelen met de scherptediepte.
  • Wees creatief: Stap af van de standaard portretten en kies ervoor om niet iedereen op een rijtje te zetten. Wees creatief in de poses en laat mensen eens op een nieuwe manier poseren. Probeer een aantal dingen uit. Mocht het echt niet werken kun je altijd terugvallen op standaard poses.