In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Thema januari: Nederland woont 

Iedereen woont ergens. In een huis, in een flat, of op kamers. Het is een eigen plek, waar je jezelf kan zijn. De uitdaging deze maand is de plek waar u of anderen wonen zo mooi of zo treffend mogelijk in beeld te brengen.     

Meedoen met de NRC Fotowedstrijd is simpel: maak een account aan op  http://foto.nrc.nl door uw naam en e-mailadres in te vullen. Vervolgens kunt u uw foto het thema van de maand uploaden. Zorg dat uw foto de meeste stemmen krijgt door de foto te delen via social media en uw familie, vrienden en kennissen op te roepen te stemmen op uw inzending. Wie de meeste stemmen werft maakt kans op de publieksprijs. Naast de publieksprijs zal ook een professionele vakjury de ingezonden foto's beoordelen en elke maand een winnaar selecteren. De vakjury bestaat iedere keer uit een NRC-fotograaf en een gastcurator; iemand die een maatschappelijk raakvlak heeft met het thema van die maand. Hieronder zijn de prijzen van deze maand te vinden.

Vakjuryprijs: Nikon D3500 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix W300

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 31 januari 17:00 uur.

Handige tips voor interieurfotografen.   

1. Kies de juiste compositie Dit is voor interieurfotografie de belangrijkste tip: let er op dat bij interieurs de verticale lijnen echt verticaal staan. Natuurlijk kunt u in de nabewerking vallende lijnen herstellen, maar het is beter om het meteen goed te doen.  

2. Gebruik het goede objectief Bij interieurfotografie wilt u meestal de hele ruimte laten zien. Een groothoekobjectief is hierbij essentieel. Denk hierbij aan een 16-35mm (full frame) of een 10-24mm voor APS-C camera's. Voor details is een 50mm F/1.8 ideaal.  

3. Gebruik het goede diafragma Bij overzichtsfoto’s wilt u dat zowel de voor- als de achtergrond scherp is. Om deze grote scherptediepte te bereiken zult u een klein diafragma zoals F/11 of F/16 moeten gebruiken. Bij detailfoto's is het juist goed om met de scherptediepte te spelen. Zo kunt u bijvoorbeeld het onderwerp dat u fotografeert isoleren van de achtergrond door een groot diafragma te gebruiken. Op deze manier trekt u de ogen van de kijker als het ware naar het onderwerp. 

4. Gebruik een statief Het voordeel van het fotograferen met een statief is dat u beter gaat nadenken over de compositie in plaats van snel los uit de hand te schieten. Daarnaast kunt u op een statief langere sluitertijden gebruiken, waardoor u het diafragma klein en de ISO laag kunt houden. Op deze manier produceert u foto’s zonder ruis. Ook kunt u door een statief te gebruiken meerdere opnames maken vanuit hetzelfde standpunt maar met een andere belichting. Deze foto’s met verschillende belichting kunt u dan achteraf over elkaar heen leggen in bewerkingssoftware zoals Photoshop om een perfect belichte foto te produceren; u voorkomt bijvoorbeeld dat ramen grote witte vlekken zijn door de langere belichting van het interieur.

5. Polarisatiefilter? Binnen? Ja! Heeft u last van vervelende reflecties in bijvoorbeeld ramen of weerspiegeling op de vloer? Door een polarisatiefilter te gebruiken heeft u meer controle over de reflecties. Een polarisatiefilter heeft namelijk de unieke eigenschap dat het slechts het licht dat vanuit een bepaalde richting doorlaat. Op deze manier kunt u licht dat via weerspiegeling zichtbaar is ‘wegfilteren’.