NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Juli: "Mijn plek" met Bram Petraeus

Het thema van de maand jukli is “Mijn plek”. Voor dit thema zochten wij Bram Petraeus op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf. 

Prijzen juli:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 28 juli 17.00 uur.

Portret Bram Petraeus

Bram Petraeus

Bram Petraeus (1987) is een allround fotograaf. In 2009 rondde hij zijn opleiding Fotonica af. Sindsdien als fulltime freelance fotograaf. Hij fotografeert voor verschillende kranten als NRC, Trouw, AD en biedt ook zijn werk aan via Hollandse Hoogte. Daarnaast is hij fotograaf voor verschillende bedrijven, waaronder FrieslandCampina, NS en Citymarketing Amersfoort.

Bram is vooral gespecialiseerd in het maken van krachtige portretten en reportages. In zijn vrije tijd fotografeert hij het liefst het alledaagse leven op straat, waar zijn focus ligt op de mens en zijn omgeving.

In 2012 won hij de Zilveren Camera in de categorie dagelijks nieuws (serie) met een fotoserie van wachtende kinderen tijdens de sinterklaasintocht in Amersfoort. In 2017 won hij derde prijs bij de Zilveren Camera in de categorie Nieuws Binnenland (enkel) met een foto van Pegida-demonstranten. In 2016 publiceerde Bram, in samenwerking met schrijver Guido de Wijs, zijn eerste boek: 'De Straat volgens Bram & Guido'.


Foto's van Bram:

Foto's Bram Petraeus

10 tips van Bram

1. Geduld: Wees geduldig en niet te snel tevreden als je op straat fotografeert. Het kost veel tijd om in concentratie te komen, waarna je beter gaat kijken.

2. Accu’s en geheugenkaarten: Bezuinig niet op accu's en geheugenkaartjes. Lege accu’s of trage geheugenkaarten zijn zaken waar je niet bezig mee wilt zijn als je aan het fotograferen bent.

3. Laat je inspireren: Kijk veel naar fotografie van andere fotografen in bijvoorbeeld fotoboeken en exposities. Laat je overigens niet enkel door fotografie inspireren. Kijk bijvoorbeeld ook naar schilderkunst, boeken, films etc. Dit zal je kijk op fotografie uiteindelijk verbeteren.

4. Lichtval: Let bij het fotograferen goed op de lichtval. Door gebruik te maken van schaduwen kun je je foto meer lagen en diepte geven.

5. Goede schoenen: Het is een beetje cliché: draag goeie schoenen! Je bent vaak de hele dag op pad. Het laatste waar je je druk over wilt maken is zere voeten.

6. Zoek naar verbindingen: Zoek bij straatfotografie naar connecties/ beeldrijm in elementen die aanvankelijk niets met elkaar te maken hebben. Door overeenkomst in kleur of gebaren kun je je foto meer verhalend maken en eenheid geven.

7. Ordenen: Houd je foto's goed geordend op je computer in verschillende mappen op datum en onderwerp.

8. Sta altijd klaar: Wees voorbereid: zorg dat je altijd een camera bij je hebt. De beste foto's komen op onverwachte momenten.

9. Kijk om je heen: Kijk goed naar wat er op de achtergrond gebeurt, waardoor er meer rust komt in de voorgrond.

10. Maak veel foto’s: Wees niet bang om veel foto's te maken. Je moet vaak een hoop slechte foto's maken om die ene goeie te maken. Uiteindelijk telt enkel de foto die je deelt met de buitenwereld.

 
Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Bram Petraeus - Mijn plek

Te zien in deze video:
Nikon D810
Nikon 24-70mm f/2.8