In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Nieuwe aanpak | Thema juli: buiten | Prijzen | Video | Tips | Voorbeeldfoto's | What's in the bag

Nieuwe aanpak

Voor de NRC Fotowedstrijd gaan Nikon en Kamera Express elke maand op pad met reisblogster Roëll de Ram van wearetravellers.nl. Zij gaat maandelijks langs bij een inspirerende fotograaf, passend bij het maandthema. Hij of zij voorziet Roëll van handige tips en tricks met één doel: haar fotografie naar een nóg hoger niveau tillen. Deze maand gaat Roëll mee met outdoor- en reisfotograaf Chris König. 

 

Thema juli: buiten

In juli staat het thema buiten centraal. Voor dit thema is Nikon fotograaf Chris König geselecteerd. Chris is outdoor- en reisfotograaf. Hij vertelt over zijn avonturen op zijn blog en is bovendien zeer actief op Instagram.

"Ik vind het heerlijk om de wereld stukje bij beter te leren kennen en mezelf onder te dompelen in andere culturen, landen en omgevingen. Of het nou tijdens een van mijn reisfotografie workshops is, of tijdens een opdracht op een fijne bestemming: het vastleggen van de échte momentjes en dat met elkaar kunnen delen, is voor mij ontzettend waardevol." Chris König 


Prijzen juli:

Meedoen met de NRC Fotowedstrijd is simpel: maak een account aan door uw naam en e-mailadres in te vullen. Vervolgens kunt u uw foto in de trant van het thema van de maand uploaden. Zorg dat uw foto de meeste stemmen krijgt door de foto te delen via social media en uw familie, vrienden en kennissen op te roepen te stemmen op uw inzending. Wie de meeste stemmen werft maakt kans op de publieksprijs. Naast de publieksprijs zal ook een professionele vakjury de ingezonden foto's beoordelen en elke maand een winnaar selecteren. De vakjury bestaat uit Natalia Toret (Chef fotoredactie NRC en voorzitter), Ilvy NjiokiktjienWilfried de Jong en Sacha de Boer. Hieronder zijn de prijzen van deze maand te vinden.

Vakjuryprijs: Nikon D5300 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix B700

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 28 juli 17:00 uur. 

Chris König 

Chris König is professioneel fotograaf. Hij heeft zich gespecialiseerd in outdoor- en reisfotografie. In 2015 is hij voor een langere tijd en meerdere projecten naar Azië vertrokken en sinds die tijd is de combinatie tussen reizen en fotografie niet meer weg te denken in zijn leven. Chris heeft meerdere succesvolle workshops in IJsland georganiseerd, met een focus op de combinatie tussen fotografie en avontuur. 

Chris heeft altijd een drang naar avontuur gehad. Een groot deel van zijn tijd brengt hij door in het buitenland. "Voor een opdracht, op zoek naar de perfecte zonsondergang in de bergen of tijdens het onderwijzen van fotografie aan anderen!"

Roëll de Ram

Roëll de Ram is de oprichtster van 'We Are Travellers'. Dit begon als reisblog, maar is inmiddels uitgegroeid tot een online travel magazine waar elke dag nieuwe artikelen en tips verschijnen. Het doel van de site is mensen een flinke dosis reisinspiratie meegeven.

De passie voor reizen begon bij Roëll nadat ze in 2009 haar eerste backpackreis maakte door Brazilië en Argentinië. Al snel volgde een zes maanden lange wereldreis en inmiddels kan Roëll niet meer zonder avontuur. Roëll omschrijft zichzelf als een 'digital nomad'. "Voor We Are Travellers reis ik de hele wereld over, waarbij Utrecht altijd mijn thuisbasis is. Ik schrijf, blog, fotografeer en film zoveel als ik kan".

Tips 

Binnen dit thema zijn er verschillende tips opgesteld: voor het fotograferen in de avond, voor het fotograferen van dieren en een aantal algemene tips.

Avondfotografie

1. Zet uw camera stevig neer. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om uw camera stevig neer te zetten. U heeft misschien niet altijd een statief bij, maar een stevige ondergrond is het belangrijkste. Denk bijvoorbeeld aan een steen, boomstronk of iets anders wat daarop lijkt. Dit werkt vaak perfect!

2. Gebruik een zelfontspanner. Zorg dat u de timer van de zelfontspanner voor twee seconden aanzet, zodat u geen beweging krijgt in uw camera wanneer u de ontspanner indrukt. Op deze manier voorkomt u bewegingsonscherpte en staat uw camera zo stil mogelijk.

3. Let op de maximale sluitertijd. Het is nootzakelijk om een lange sluitertijd te gebruiken, maar als vuistregel gebruiken we een berekening voor de maximale tijd: 500 / (brandpuntsafstand x cropfactor) = maximale belichtingstijd in seconden. Wanneer u een langere sluitertijd heeft, zullen de sterren bewogen in beeld zijn door de draaiing van de aarde.  

4. Let op de ISO waarde. Stel de ISO in op maximaal 1600-3200, om ruis te voorkomen. Probeer daarnaast wel uw diafragma zo ver mogelijk open te zetten. Zo komt er zo veel mogelijk licht uw lens binnen, waardoor een ISO van 1600-3200 voldoende is. 

Dierenfotografie

1. Fotografeer op ooghoogte. Zorg ervoor dat u altijd op ooghoogte van het dier zit. Niet alleen bij dieren, maar eigenlijk bij alle onderwerpen wilt u nooit van boven naar beneden fotograferen. De reden hiervoor is dat u als u op een gelijk niveau de achtergrond vaak veel verder weg hebt en u daardoor een groter gevoel van diepte krijgt. Dit is heel belangrijk om een aangename en dynamische foto te maken.

2. Gebruik het kantelbare scherm. Een kantelbaar scherm is heel handig om de camera heel laag bij de grond te houden en vervolgens nog steeds te zien wat u aan het doen bent. Op deze manier kunt u goed op ooghoogte komen met het onderwerp en blijft de achtergrond bovendien nog mooi in de verte. 

3. Leg spontane momenten vast. Dieren doen vaak onverwachte dingen. Deze momenten zijn natuurlijk super leuk om vast te leggen, maar snelheid is key. Leg uw camera daarom binnen handbereik en houd het dier goed in de gaten! Om spontane foto's te maken, kunt u natuurlijk ook gebruik maken van een telelens of de zoomfunctie van uw camera. Zo heeft het dier het niet of nauwelijks in de gaten dat er een foto wordt gemaakt.

Algemene tips

1. Denk na over de foto. Schiet niet zomaar 1000 plaatjes en zoek daarna de mooiste uit, maar bedenk vooraf wat het doel van uw foto is. Wat wilt u de kijker laten zien? Wat is het onderwerp? Welke context is belangrijk? Wanneer u de verschillende facetten in kaart hebt gebracht, is het ook veel makkelijker om op zoek te gaan naar de juiste settings en compositie.

2. Zorg voor de juiste camera-instellingen. U kunt tijdens het nabewerken in Lightroom veel aanpassen qua kleur, contrast en compositie, maar u kunt een bewogen foto niet scherp krijgen en geen stukjes die je hebt gemist met fotograferen erbij plakken. Wees dus ook niet bang om in uw composities net iets verder uit te zoomen dan u gewend bent: zo houd je achteraf wat meer ruimte over om uw horizon recht te trekken of compositie bij te snijden.

3. Ga goed voorbereid op pad. Het klinkt misschien logisch, maar het gebeurt té vaak dat in wat koudere omstandigheden uw accu snel leeg is. In zo'n situatie zul je net zien dat uw reserveaccu ook niet was opgeladen. Neem dus voldoende reserve accu's en SD-kaartjes mee. Zorg ook dat u back-ups maakt wanneer het maar kan. Op deze manier weet u in ieder geval zeker dat het aan het materiaal niet gaat liggen. 

Voorbeeldfoto's 

Hieronder ziet u een selectie van de foto's die gemaakt zijn door Chris en Roëll. De foto's van Soenar zijn gemaakt met een Nikon D500 en de foto's van Roëll met een Nikon D5600

Foto's Chris


Foto's Roëll

 

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke apparatuur Chris meeneemt als hij op reis gaat.

Producten te zien op de foto