NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kun je een eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wil je ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Upload op NRC fotowedstrijd je mooiste foto!

Wie is Niels? | Tips | Prijzen | Inspiratie 


Thema Juli: Nederland Ontspant


Het thema van de NRC Fotowedstrijd is deze maand Nederland Ontspant. Nikon gaat elke maand op pad met een inspirerende en toonaangevende fotograaf voor de NRC Nederland Fotografeert-wedstrijd.

Voor het thema van deze maand ‘Nederland Ontspant’ heeft Nikon fotograaf Niels de Vries geselecteerd. Niels fotografeert in de horeca, bij evenementen, feesten, borrels, het studentenleven... Samengevat: hij is overal te vinden waar plezier, muziek en mensen zijn. Bij het fotograferen op een evenement als een foodfestival vindt Niels het belangrijk om de ontspannen sfeer die er heerst zo goed mogelijk vast te leggen.

"Voor mijn fotografie ben ik altijd op zoek naar leuke oprechte momenten. Ongedwongen en vooral niet geposeerd. Mijn foto’s moeten vrolijkheid in beeld brengen of emotie oproepen bij mensen."

In de inspiratievideo kijk je met Niels mee tijdens het fotograferen op het foodfestival ‘Lepeltje Lepeltje’ waarin hij laat zien hoe hij een ontspannen sfeer op beeld vastlegt. “Ik probeer de sfeer niet te beïnvloeden als fotograaf. Mensen reageren altijd anders als ze een camera zien. Daarom probeer ik ervoor te zorgen dat ik niet te veel opval,” aldus Niels. “Met zoveel mensen om je heen gebeurt er overal wel iets. Ik kijk dan ook continu om mij heen om te zien wat waar gebeurt. Ik let er daarbij altijd op dat er interactie is tussen mensen, dat mensen vrolijk op de foto staan en je kan zien dat ze een goede tijd hebben. Het liefst zie ik altijd gezichten en emotie in mijn foto’s.” Daarnaast let Niels er altijd op dat hij fotografeert tegen een geschikte achtergrond, zodat het onderwerp mooi aftekent tegen de achtergrond. In de video laat hij zien hoe je deze en andere tips kunt toepassen tijdens het fotograferen van mensen in hun vrije tijd.Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips voor het thema ‘Nederland Ontspant’? Lees dan deze fotografietips van Niels de Vries!


Tips voor Nederland Ontspant:

  • Om de hooglichten te behouden, kun je tijdens het fotograferen met behulp van de exposure compensatie op de camera je foto’s wat onderbelichten. Tijdens het nabewerken kun je vervolgens de schaduwen van de foto heel gemakkelijk omhoog halen, dankzij het uitstekende dynamische bereik van de camera’s van Nikon.
  • Door de gezichten en emoties van mensen op de foto te zetten, kun je mooi de sfeer vastleggen.
  • Je kunt je foto’s bijzonderder maken en karakter geven door intieme momenten tussen mensen vast te leggen. Zie je bijvoorbeeld mensen naar elkaar zwaaien, dan zullen ze elkaar hierna waarschijnlijk gaan begroeten, bijvoorbeeld met een knuffel. Kijk goed om je heen, zodat je geen enkel moment mist.
  • Om sfeervolle beelden te kunnen maken, helpt het om een lichtsterk objectief te gebruiken, zoals de AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G en de AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. Dit geeft je foto’s een dromerige look.
  • Om ongedwongen en oprechte momenten vast te kunnen leggen, is het belangrijk dat je niet opvalt als fotograaf en je je mengt in het publiek. Met het AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR objectief kun je het onderwerp of afstand goed isoleren en daarom is dit objectief hier perfect voor.
  • Voor een mooie foto, is ook een mooie achtergrond erg belangrijk. Loop om het onderwerp heen en zoek een hoek op waarbij de achtergrond niet afleidt, zodat het onderwerp mooi afsteekt tegen de achtergrond.
  • De beleving van diepte in een beeld is erg belangrijk, dit maakt je beeld wat spannender. Door in een beeld lagen te creëren is dat mogelijk; zorg voor een voorgrond, een duidelijk onderwerp en een achtergrond. Schiet bijvoorbeeld vanachter een boom, zodat de takken en bladeren (onscherp) als voorgrond optreden.
  • Voor mooie weidse overzichten, kun je een fotomast en groothoek objectief gebruiken, zoals de AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED. Door van boven te fotograferen, kun je heel mooi de algehele sfeer van het festival vastleggen. Gebruik Snapbridge om op afstand de camera te bedienen.
  • Schakel over naar de manuele modus zodra het begint te schemeren. Op die manier zorg je dat je controle hebt over de sluitertijd en het diafragma, en voorkom je ongewenste bewegingsonscherpte in je foto’s.


What's in the bag:

Niels fotografeert met een Nikon D850 en Nikon D750 spiegelreflexcamera. Deze krachtige full frame spiegelreflexcamera tilt je fotografie naar een hoger niveau. De camera is voorzien van een 45,7 Megapixel-sensor, EXPEED 5 beeldprocessor en een geavanceerd autofocussysteem. De camera biedt de perfecte combinatie van resolutie, snelheid en lichtgevoeligheid.

In combinatie met deze razendsnelle en lichtsterke body gebruikt Niels de volgende objectieven: de NIKKOR 70-200mm f/2.8E 105mm f/1.4E14-24mm f/2.8G en 35mm f/1.4GMet deze kwalitatief hoogwaardige lenzen kan hij alle kanten op.

Prijzen

Deze maand maak je weer kans op twee prachtige prijzen. De vakjuryprijs is de Nikon D5600+18-55mm VR, de publieksprijs is de Nikon Coolpix W300. Stuur jouw foto voor 'Nederland Ontspant' in via NRC fotowedstrijd en mis de uiterste deadline niet: 31 juli 17:00 uur

Upload hier je foto!

Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

De D5600 is gericht op flexibiliteit en daardoor zeer geschikt voor de creatieve fotograaf. Deze Nikon-spiegelreflexcamera met ingebouwde WiFi is ideaal voor creatievelingen. Het is een fantastische manier om alles om je heen in zeer gedetailleerde beelden vast te leggen.

De indrukwekkende beeldkwaliteit zorgt voor verbluffende beelden. Wat ook zeer handig is tijdens het maken van foto’s, is dat de camera via de WiFi-functie op afstand kan worden bediend met het verbonden smartapparaat. Je ziet het onderwerp van de foto ook op het scherm van het smartapparaat.

Bekijk de Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

Nikon Coolpix W300

De Coolpix W300 is een robuuste compactcamera waarmee je de mooiste foto's en video's maakt, ook bij weinig licht. Deze camera is waterdicht, schokbestendig, vorstbestendig en stofdicht. De AE-vergrendeling zorgt ervoor dat je vloeiende opnames maakt wanneer het licht verandert.

De W300 is voorzien van een razendsnel autofocussysteem met doelopsporing. Dit zorgt ervoor dat het beoogde onderwerp scherp in beeld blijft. De 5-assige vibratiereductie zorgt voor snelle, stabiele en nauwkeurige opnamen. Je kunt ook timelapses en supertimelapses maken.

Bekijk de Nikon Coolpix W300

Inspiratie

Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips die passen bij het thema 'Nederland ontspant'? Bekijk dan zeker onderstaande foto's.

Terug naar overzichtspagina