NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kun je een eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wil je ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Upload op NRC fotowedstrijd je mooiste foto!

Thema Juni: Nederland eet

Tips | Prijzen | Inspiratie 

Het thema van de NRC Fotowedstrijd is deze maand Nederland Eet. Nikon-fotografe Sushilla Kouwen is allround professioneel fotografe met een voorliefde voor conceptuele fotografie en food-fotografie. Sushilla let erop dat er altijd gevoel in haar fotografie zit en dat haar foto’s emoties oproepen bij de kijker. 


Wil je ook aan de slag met foodfotografie? Lees dan deze fotografietips van Sushilla Kouwen:


Tips voor Nederland eet:

  • Doe de styling van de gerechten vanuit hetzelfde standpunt als waar je de foto neemt. Zo weet je precies hoe het uiteindelijke beeld eruit komt te zien op de foto.
  • Voor de styling van de gerechten kun je samenwerken met een foodstylist of inspiratie halen van Pinterest.
  • Bedenk van tevoren welke compositie je wil gebruiken. Werk bijvoorbeeld met oneven getallen (drie producten, drie schaaltjes, etc.) of schuine lijnen (hierdoor wandel je met je ogen door het beeld heen).
  • Om je foto spannender te maken, kun je een kommetje of gerecht aansnijden. Dit suggereert dat er meer speelt dan er nu op het beeld te zien is.
  • Gebruik, afhankelijk van de lichtomstandigheden, ISO-waarden tussen de 400 en maximaal 800, om zo min mogelijk ruis in beeld te krijgen. Bij studiolicht kun je lagere ISO-waarden gebruiken.
  • Om bewegingsonscherpte te voorkomen, kun je een statief met afstandsbediening gebruiken. Ook kun je gebruik maken van de silent live view, om trillingen te voorkomen.
  • Gebruik ijzerdraadjes om producten te laten zweven. De ijzerdraadjes kun je later in Photoshop wegwerken.
  • Bij low-key food-fotografie is autofocus lastig door het gebrek aan licht. Gebruik hierbij een zaklamp of instellicht om het onderwerp eerst te belichten. Zo kun je scherpstellen op het onderwerp en hierna de foto maken.
  • Speel met licht om je foto’s spannender te maken. Je kunt bijvoorbeeld: spiegels gebruiken om bepaalde ingrediënten direct te belichten. Zo zullen deze ingrediënten eruit springen. Een reflectiescherm of piepschuim gebruiken om schaduwen op te vullen. Een zwart scherm of doek gebruiken om meer contrast in je foto te brengen of licht te blokkeren.

What's in the bag:

Sushilla fotografeert met een Nikon D850. Deze krachtige full frame spiegelreflexcamera tilt je fotografie naar een hoger niveau. De camera is voorzien van een 45,7 Megapixel-sensor, EXPEED 5 beeldprocessor en een geavanceerd autofocussysteem. De camera biedt de perfecte combinatie van resolutie, snelheid en lichtgevoeligheid.

Sushilla gebruikt diverse objectieven zoals de Nikon 58mm F/1.4, de Nikon 24-70mm F/2.8, de Nikon 85mm F/1.8Nikon 70-200mm F/2.8 en Nikon PC-E 85mm F/2.8. Met deze kwalitatief hoogwaardige lenzen kan zij alle kanten op en de scherpste foodfoto's maken.


Prijzen

Deze maand maak je weer kans op twee prachtige prijzen. De vakjuryprijs is de Nikon D5600+18-55mm VR, de publieksprijs is de Nikon Coolpix W300. Stuur een culinaire foto in via NRC fotowedstrijd en mis de uiterste deadline niet: 30 juni 17:00 uur

Upload een culinaire foto!


Nikon D5300 + AF-P 18-55mm VR

De D5300 is gericht op flexibiliteit en daardoor zeer geschikt voor de creatieve fotograaf. Deze Nikon spiegelreflex camera met ingebouwde WiFi, is ideaal voor creatievelingen. Het is een fantastische manier om alles om je heen in zeer gedetailleerde beelden vast te leggen.

De indrukwekkende beeldkwaliteit zorgt voor verbluffende beelden. Wat ook zeer handig is tijdens het maken van foto’s, is dat de camera via de WiFi-functie op afstand kan worden bediend met het verbonden smartapparaat. Je ziet het onderwerp van de foto ook op het scherm van het smartapparaat.

Bekijk de Nikon D5300 + AF-P 18-55mm VR

Nikon Coolpix W300

De Coolpix W300 is een robuuste compactcamera waarmee je de mooiste foto's en video's maakt, ook bij weinig licht. Deze camera is waterdicht, schokbestendig, vorstbestendig en stofdicht. De AE-vergrendeling zorgt ervoor dat je vloeiende opnames maakt wanneer het licht verandert.

De W300 is voorzien van een razendsnel autofocussysteem met doelopsporing. Dit zorgt ervoor dat het beoogde onderwerp scherp in beeld blijft. De 5-assige vibratiereductie zorgt ook voor snelle, stabiele en nauwkeurige opnamen. Je kunt ook timelapses en supertimelapses maken.

Bekijk de Nikon Coolpix W300

Inspiratie

Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips die passen bij het thema 'Nederland eet'? Bekijk dan zeker onderstaande foto's.


Terug naar overzichtspagina