In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Nieuwe aanpak | Thema maart: jeugd | Prijzen | Video | Tips | Voorbeeldfoto's | What's in the bag

Nieuwe aanpak

Voor de NRC Fotowedstrijd gaan Nikon en Kamera Express elke maand op pad met reisblogster Roëll de Ram van wearetravellers.nl. Zij gaat maandelijks langs bij een inspirerende fotograaf, passend bij het maandthema. Hij of zij voorziet Roëll van handige tips en tricks met één doel: haar fotografie naar een nóg hoger niveau tillen. Deze maand gaat Roëll mee met professioneel fotograaf Maaike Schauer.

 

Thema maart: jeugd

In maart staat het thema jeugd centraal. Voor dit thema is Nikon fotograaf Maaike Schauer geselecteerd.

“Er is zoveel moois om ons heen te zien, bij vlagen bekruipt me het gevoel dat dit te vanzelfsprekend wordt gevonden. Iedereen heeft iets moois en unieks. Zeker bij kinderen en jongeren is dit in al hun puurheid en onbevangenheid vaak makkelijk te vinden. Een camera is een fantastisch instrument om deze dingen, details vaak, vast te leggen.“ - Maaike Schauer


Prijzen maart:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 30 maart 17:00 uur. 

Maaike Schauer

Maaike Schauer is een gepassioneerd fotograaf die zich gespecialiseerd in kinderfotografie. Maaike is op jonge leeftijd begonnen met fotograferen en sinds vier jaar fulltime zelfstandig fotograaf. Voor de perfecte foto reist ze met alle plezier stad en land af. Door haar achtergrond in het onderwijs en de logopedie voelen kinderen (maar ook volwassenen) zich meestal direct op hun gemak. 

Maaike vindt het belangrijk dat er tijdens de shoot een ontspannen sfeer is. "Tijdens de shoot is er  volop ruimte voor spel, plezier, communicatie en beweging. Dit levert de leukste beelden op en maakt de shoot tot een prettige belevenis."

Roëll de Ram

Roëll de Ram is de oprichtster van 'We Are Travellers'. Dit begon als reisblog, maar is inmiddels uitgegroeid tot een online travel magazine waar elke dag nieuwe artikelen en tips verschijnen. Het doel van de site is mensen een flinke dosis reisinspiratie meegeven.

De passie voor reizen begon bij Roëll nadat ze in 2009 haar eerste backpackreis maakte door Brazilië en Argentinië. Al snel volgde een zes maanden lange wereldreis en inmiddels kan Roëll niet meer zonder avontuur. Roëll omschrijft zichzelf als een 'digital nomad'. "Voor We Are Travellers reis ik de hele wereld over, waarbij Utrecht altijd mijn thuisbasis is. Ik schrijf, blog, fotografeer en film zoveel als ik kan".

Tips 

1. Werk met een lange brandpuntsafstand. Dit zorgt voor minder vertekening. Met een klein diafragma kunt u bovendien de achtergrond mooi wazig laten worden. Voor portretfotografie is alles vanaf 70mm en hoger ideaal.

2. Selecteer één autofocuspunt en stel scherp op het oog. Bij portretfotografie is er vaak een kleine scherptediepte, waardoor de achtergrond wazig wordt. Zo gaat de aandacht direct naar de persoon op de foto. De ogen van een persoon worden bij een portretfoto vaak als het belangrijkste onderdeel beschouwd. Daarom is het belangrijk dat u daarop scherpstelt.

3. Kies voor de A-stand als u nog niet volledig manueel werkt. De A-stand staat voor diafragma voorkeuze. Bij deze stand heeft u de controle over uw diafragma en kunt u toch snel reageren op beweeglijke modellen, afhankelijk van de hoeveelheid licht.

4. Flits zo min mogelijk. Maaike probeert zo min mogelijk te flitsen. Flitsen maakt een foto al snel onnatuurlijk en bovendien kunnen kinderen ervan schrikken. Als het nodig is, gebruik dan een reflectiescherm.

5. Zet het model zo min mogelijk in direct zonlicht. Het voordeel daarvan is dat als het model naar het licht kijkt, de ogen als het waren gaan sprankelen.

6. Werk met diffusers en reflectoren. Als u toch in het volle zonlicht staat, maak dan gebruik van diffusors en reflectoren. Deze plaatst u tussen de zon en het model in, waardoor het licht verzacht wordt.

7. Geef zo min mogelijk aanwijzingen. Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van poses. Kinderen hebben over het algemeen minder moeite met het aannemen van een pose dan volwassenen. Laat kinderen vooral hun gang gaan, spelen en zelf ideeën aandragen. Maaike noemt dit ‘kindvolgend fotograferen’.

8. Leg emotie vast. Het vastleggen van emoties bij kinderen is gemakkelijker dan bij volwassenen, omdat ze zich meestal niet bewust zijn van de camera. Kinderen zijn spontaan, authentiek, origineel en puur. Ze kunnen intens lachen, maar ook enorm boos kijken of zelfs een traantje laten. Dit levert verassende beelden op.

9. Let op de kleur van de omgeving en van de modellen. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar wat iemand wel of niet flatteert. Om iets of iemand eruit te laten springen, kunt u gebruik maken van een complementaire accentkleur.

10. Communiceer goed met uw model. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer, wat uiteindelijk zal resulteren in pure en oprechte beelden. Vooral bij het fotograferen van jeugd is dit zeer belangrijk.

Voorbeeldfoto's 

Hieronder ziet u een selectie van de foto's die gemaakt zijn door Maaike en Roëll. De foto's van Maaike (links) zijn gemaakt met een Nikon D850 en de foto's van Roëll (rechts) met een Nikon D5600

Foto's Maaike                                                          Foto's Roëll

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke apparatuur Maaike Schauer allemaal meeneemt als ze er een dagje op uit gaat om te fotograferen. 

Producten te zien op de foto