In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Thema maart: Nederland werkt 

Dit jaar gaat Nikon elke maand met een inspirerende en toonaangevende fotograaf op pad voor de NRC Nederland Fotografeert wedstrijd. Voor het thema van deze maand, ‘Nederland werkt’, heeft Nikon fotograaf Sander van Wettum (@sandervanwettum) geselecteerd. Sander is professioneel fotograaf en werkt zowel in opdracht als aan eigen projecten. Daarnaast geeft hij fotografiecursussen in Rotterdam. In zijn eigen werk onderzoekt hij de absurde en onbekende kant van alledaagse stedelijke ruimtes.

Voor zijn fotografie kiest hij altijd voor plekken in een stad waar op dat moment de beoogde gebruiker van deze plek afwezig is. Denk aan kantoorparken na werktijd, of net gebouwde Vinexwijken waar nog niemand woont. "Persoonlijk vind ik dat het spannendste moment om alledaagse architectuur te fotograferen. Als de mensen voor wie deze plekken gemaakt zijn er juist niet zijn, zie je vaak pas hoe vreemd of humoristisch zo'n ruimte vormgegeven is. Het laat je echt even stilstaan en nadenken over in wat voor plekken we ons dagelijks leven doorbrengen"

Voor de inspiratievideo fotografeerde Sander op het kantorenpark rondom Amsterdam Sloterdijk "Typisch zo'n plek waar je al twintig jaar lang op een kantoor kan werken, zonder ook maar één keer bewust om je heen te hebben gekeken" Het zijn de alledaagse omgevingen rondom je werkplek waar Sander oproept om deze maand op avontuur te gaan "Mensen denken automatisch dat je op saaie alledaagse plekken geen spannende foto's kan maken. De truc is om jezelf te verassen. Ga bijvoorbeeld eens kijken aan de zij of achterkanten van je eigen kantoorgebouw. Hier tref je vaak verborgen en verassende plekken aan waar je altijd voorbij bent gelopen" In de video geeft Sander tips hoe je deze plekken op een bijzondere manier kan vastleggen.

Prijzen Maart:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 31 maart 17.00 uur.


Klik hier om direct mee te doen met de NRC Fotowedstrijd!

Upload uw liefste foto!

Video

Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografie tips die passen bij het thema 'Nederland werkt', bekijk dan onderstaande video.

>


Foto's van de shoot

appelcakecitroen1

 

Tips voor Nederland werkt  

1. In plaats van gebaande paden te nemen, de route die je altijd neemt naar je werkt, kies ik er altijd voor om de zijstraatjes en achterkanten van gebouwen op te zoeken. Ik zoek naar ruimtes die heel duidelijk voor de mens ontworpen is, maar dan niet op zo'n manier gebruikt worden als ze bedoeld zijn, waardoor je vervreemdende, soms knullige omgevingen krijgt. Die probeer ik dan op een zo mooie en observerende manier vast te leggen.

2. Ik houd de instellingen van mijn camera zo simpel mogelijk. Ik schiet in de diafragmavoorkeuze mode, de A-stand op de camera en met een hoog diafragmagetal van rond de F11, zodat alles in mijn shot scherp is. Ook met wat minder licht kan je gemakkelijk de ISO-waarde met dit soort camera omhoog schroeven, dan krijg je alsnog goede scherpe foto's zonder ruis.

3. Met een 24-70 zoomobjectie maak je perfecte kaders. Kies voor een bereik tussen de 28 en 38 mm. Als je met dit objectief te ver inzoomt, wordt je beeld erg plat, als je te ver in de groothoek gaat dan worden ruimtes veel groter dan dat ze lijken. Daartussen maak je het beste foto's, waardoor ruimtes er heel natuurlijk uitzien.

4. In plaats van op ooghoogte te schieten, waarbij je vaak de camera een klein beetje naar beneden richt, schiet ik vaak iets lager, vanaf mijn middel. Als je de camera recht vooruit houdt dan blijven alle lijnen uit de omgeving ook recht. Hierdoor krijg je een filmischere, en ook objectievere blik op de wereld.

5. Je kan ook een heel alledaags en niet-spannend object als onderwerp nemen, zoals een elektriciteitskast. Als enkele foto levert dit niet een heel spannend beeld op, maar als je een serie van bijvoorbeeld 9 elektriciteitskasten op dezelfde manier fotografeert en deze beelden vervolgens naast elkaar zet, ontstaat er een onverwachtse reeks, die wel weer heel interessant kan zijn.

6. Je kan met je camera goed zaken uit hun context halen, waardoor je uit alledaagse situaties vervreemdende beelden kan maken. Bijvoorbeeld een groepje bouwvakkers die met iets bezig is, als je je camera op een enkele bouwvakker richt en twee meter naar links en alleen die man in beeld zonder context van de bouwplaats dan levert dat een heel apart beeld op.

7. Het helpt je compositie en beeld enorm als je objecten niet afsnijdt, maar als geheel op de foto zet. Je krijgt dan meer een tableau in plaats van een ‘snapshot’. En kijk eens of de foto interessanter wordt als het hoofdonderwerp niet in het midden staat.

 

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke camera Sander gebruikt. Alle foto's van de shoot zijn gemaakt met de Nikon D850 en de Nikkon24-70mm F/2.8.