NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Mei: "Vrijheid" met Harm Domisse

Het thema van de maand mei is “Vrijheid”. Voor dit thema zochten wij Harm Domisse op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf. 

Prijzen mei:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR

Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 26 mei 2017 17.00 uur.

Portret Harm Domisse

Harm Domisse

Harm Dommisse is 36 jaar, fanatiek sporter en fotograaf. Hij is gespecialiseerd in sportfotografie en fotografeert met name OCR: obstacle course racing.

Tijdens zijn studie Sport Management kwam Harm in aanraking met fotografie door zijn bijbaan als verkoper in een fotospeciaalzaak. “Ik begon daar met pasfoto’s maken, maar ik wilde meer weten over fotografie. Daarom ben ik steeds meer gaan lezen over de basis van fotograferen.” Al snel kocht hij zijn eerste camera en begon Harm met fotograferen. Met zijn achtergrond en passie voor sport ging Harm zich hier meer op focussen. “Sport en fotografie zijn mijn grootste hobby’s. Wat is er nu mooier om deze twee te kunnen combineren.”

Harm kwam in aanraking met het fotograferen van obstacle course racing begon toen hij in 2014 naar het OCR World Championship in de Verenigde Staten ging. “Ik ging mee om foto’s te maken van mijn vriendin en van de andere Nederlanders die meededen.” Bij terugkomst in Nederland had ik de smaak te pakken. OCR is een sport is waar je overal mag en kan komen. Je kan dicht op de actie zitten en dat is geweldig.” Diverse races in Nederland en het buitenland volgden, waaronder het WK en EK Spartan Race, OCR World Championship in 2015 en 2016, MudMasters, Spartan Race, Strongmanrun en Strong Viking.

In de loop der tijd heeft Harm zijn eigen stijl ontwikkeld. Zo maakt hij regelmatig gebruik van flitsers. “Fotografie zie ik als topsport, ik wil de beste zijn en daarom moet je soms dingen doen die een andere niet doet. Zo neem ik in combinatie met mijn Nikon camera en objectieven een Profoto flitser mee. Deze twee samen is een gouden combinatie voor mij en geeft mij veel meer ruimte en vrijheid in mijn fotografie.”

Foto's Harm Domisse

10 tips van Harm

1. Kies de juiste apparatuur: Tijdens een obstacle course race zit je niet de hele dag op één plek. Je loopt van obstakel naar obstakel. Het daarom belangrijk om alleen mee te nemen wat je écht nodig hebt. Je wilt niet met extra, onnodige kilo’s rondlopen.

2. Ken de sport: Als je kennis van de sport hebt, kan dat enorm in je voordeel werken. Je weet dan ongeveer wat je kunt verwachten en hoe obstakels genomen gaan worden. Zo sta je niet onverwacht aan de verkeerde kant of wordt je verrast door een atleet.

3. Vergeet de omgeving niet: OCR wedstrijden worden op de mooiste plaatsen gehouden. Focus je daarom niet alleen op de atleten, maar neem ook de omgeving mee. Dit versterkt elkaar, wat uiteindelijk een veel interessantere foto oplevert.

4. Wees niet bang om vies te worden:OCR is een sport waar je als fotograaf heel veel vrijheid hebt. Je mag midden in het veld staan, op de obstakels klimmen en zelfs tot je knieën in de modder gaan staan. Doe dit ook! Dichtbij de actie komen geeft een hele andere foto, alsof je er middenin zit. Let wel op: hinder nooit de atleten en let op je eigen veiligheid."

5. Probeer eens iets anders: Probeer niet altijd dezelfde foto maken. Ga een keer plat op de grond liggen of kies voor een andere hoek of achtergrond. Een laag standpunt geeft bijvoorbeeld kracht en een dramatisch effect aan de foto. Wees vooral creatief! Gebruik de vrijheid die jij als fotograaf hebt om zo de meest creatieve foto’s te maken.

6. Schiet op het juiste moment: Het gaat snel, soms héél snel tijdens een OCR. Een snelle camera is zeker een must-have, maar je hoeft niet van elk moment 50 foto’s te maken. Timing is alles. Dit scheelt een hoop uitzoekwerk achteraf. Schiet daarom in korte bursts en niet in één hele lange. Het voordeel daarvan is ook dat je buffer niet volloopt. Zo hoef je nooit meer een moment te missen!

7. Maak vooraf een plan van het parcours: Maak vooraf een plan welke route je gaat lopen en welke obstakels je gaat fotograferen. Zo verspil je geen onnodige tijd aan lopen. Soms heb je het geluk dat je een lift kunt krijgen tussen de diverse obstakels, waardoor je snel van A naar B kan. Dit is echter niet altijd zo. Wees dus voorbereid op een flinke wandeling.

8. De juiste AF-setting: Elke camera heeft diverse autofocus-instellingen. Probeer deze uit, leer ermee om te gaan en gebruik ze ook. Je kunt niet altijd door je zoeker kijken. Door de AF juist in te stellen kun je toch een scherpe foto maken. Hierdoor creëer je meer vrijheid voor jezelf.

9. Oefenen:
Door te oefenen wordt je beter. Soms fotografeer ik daarom atletiekwedstrijden om te oefenen met het vastleggen van atleten. Eveneens om diverse manieren van focussen te oefenen en deze te verbeteren. Het is net als sporten zelf: je moet blijven oefenen om beter te worden en goed te blijven.

10. Delen:

Deel je beelden op diverse social media. Dit is een goede manier om jezelf in the picture te zetten. Belangrijk is om daarbij de juiste tags en zoekwoorden te gebruiken. Mail organisaties en laat zien wat je maakt. Ga niet zitten wachten tot ze jou benaderen, maar wees ze voor.

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Harm Domisse - Vrijheid

Terug naar overzichtspagina