In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Nieuwe aanpak | Thema mei: focus | Prijzen | Video | Tips | Voorbeeldfoto's | What's in the bag

Nieuwe aanpak

Voor de NRC Fotowedstrijd gaan Nikon en Kamera Express elke maand op pad met reisblogster Roëll de Ram van wearetravellers.nl. Zij gaat maandelijks langs bij een inspirerende fotograaf, passend bij het maandthema. Hij of zij voorziet Roëll van handige tips en tricks met één doel: haar fotografie naar een nóg hoger niveau tillen. Deze maand gaat Roëll mee met professioneel sportfotograaf Soenar Chamid. 

 

Thema mei: focus

In mei staat het thema focus centraal. Voor dit thema is Nikon fotograaf Soenar Chamid geselecteerd. Soenar is professioneel sportfotograaf en heeft maar liefst achttien keer de Olympische Spelen vast mogen leggen.

"Ik schiet veel actiefoto's van sporters op beslissende momenten: close-ups, emotie. Daarnaast probeer ik momenten vast te leggen die illustratief zijn voor de sport, maar waarbij de sporters ondergeschikt zijn aan het beeld. Daarbij staat de bruikbaarheid t.b.v. brochures en advertentiemogelijkheden voorop." - Soenar Chamid


Prijzen mei:

Meedoen met de NRC Fotowedstrijd is simpel: maak een account aan door uw naam en e-mailadres in te vullen. Vervolgens kunt u uw foto in de trant van het thema van de maand uploaden. Zorg dat uw foto de meeste stemmen krijgt door de foto te delen via social media en uw familie, vrienden en kennissen op te roepen te stemmen op uw inzending. Wie de meeste stemmen werft maakt kans op de publieksprijs. Naast de publieksprijs zal ook een professionele vakjury de ingezonden foto's beoordelen en elke maand een winnaar selecteren. De vakjury bestaat uit Natalia Toret (Chef fotoredactie NRC en voorzitter), Ilvy NjiokiktjienWilfried de Jong en Sacha de Boer. Hieronder zijn de prijzen van deze maand te vinden.

Vakjuryprijs: Nikon D5300 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix B700

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 1 juni 17:00 uur. 

Soenar Chamid

Soenar Chamid (1954) is een gepassioneerd sportfotograaf uit Almere. Voordat hij begon met fotograferen was hij een groot schaatstalent. Zijn passie voor sportfotografie ontdekte hij na een blessure. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een topper in dit genre. Soenar heeft achttien keer de Olympische Spelen bezocht. Dit omschrijft hij als het gouden randje van de sportfotografie.

Tijd om van de wedstrijden te genieten heeft Soenar niet. Om die bijzondere foto’s te kunnen schieten, heeft hij pure focus nodig: "Hoe fraai de digitale techniek ook is, je hebt ervaring en feeling nodig om op het juiste moment de ontspanknop in te drukken."

Roëll de Ram

Roëll de Ram is de oprichtster van 'We Are Travellers'. Dit begon als reisblog, maar is inmiddels uitgegroeid tot een online travel magazine waar elke dag nieuwe artikelen en tips verschijnen. Het doel van de site is mensen een flinke dosis reisinspiratie meegeven.

De passie voor reizen begon bij Roëll nadat ze in 2009 haar eerste backpackreis maakte door Brazilië en Argentinië. Al snel volgde een zes maanden lange wereldreis en inmiddels kan Roëll niet meer zonder avontuur. Roëll omschrijft zichzelf als een 'digital nomad'. "Voor We Are Travellers reis ik de hele wereld over, waarbij Utrecht altijd mijn thuisbasis is. Ik schrijf, blog, fotografeer en film zoveel als ik kan".

Tips 

1. Gebruik een objectief met een minimale brandpuntsafstand van 200mm. Een telezoomobjectief is onmisbaar bij het vastleggen van sport en actie. Kies voor een brandpuntsafstand van 200mm of langer. 

2. Oefen met de ontspanknop op uw camera. Als u het moment wilt vangen, kunt u oefenen met de ontspanknop van uw camera door deze half ingedrukt te houden en uw onderwerp te volgen. Op het moment dat u de opname wilt maken, drukt u de ontspanknop in en maakt u enkele opnames. Zo heeft u de meeste kans dat u het juiste moment in beeld heeft. 

3. Bevries beweging. Als u beweging wilt bevriezen is het aan te raden om een sluitertijd van minimaal 1/500sec. te gebruiken. Liever zelfs nog een hogere sluitertijd, maar dit is alleen mogelijk als de aanwezige hoeveelheid licht dit toelaat. 

4. Maak gebruik van het licht. Als u indoor sport- en actiefoto's gaat maken zoals Soenar en Roëll in deze video, is het belangrijk dat u op zoek gaat naar de plekken waar u het meeste licht heeft. 

 

Voorbeeldfoto's 

Hieronder ziet u een selectie van de foto's die gemaakt zijn door Soenar en Roëll. De foto's van Soenar zijn gemaakt met een Nikon D500 en de foto's van Roëll met een Nikon D5600

Foto's Soenar


Foto's Roell

 

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke apparatuur Soenar meeneemt als hij op pad gaat om sport- en actiebeelden vast te leggen. 

Producten te zien op de foto