NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kun je een eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wil je ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Upload op NRC fotowedstrijd je mooiste foto!

Thema Mei: Nederland feest

Tips |  What's in the bag? | Prijzen | Inspiratie 

Het thema van de NRC Fotowedstrijd is deze maand: Nederland feest. Nikon-ambassadeur en documentaire- en cultuurfotograaf Rein Kooyman geeft tips over eventfotografie. Hij reisde de wereld over met DJ Hardwell, werkte in the hiphopscene en voor grote evenementen. De jonge fotograaf kijkt naar evenementen en feestende mensen zoals naar de sterrenhemels tijdens zijn reizen naar rustige, afgelegen gebieden: met oog voor detail en het onverwachte. Hierdoor maakt hij originele en opvallende beelden met een verhaal.


Wil je ook aan de slag met eventfotografie? Lees dan deze fotografietips van Rein Kooyman:

Tips voor Nederland feest:

  • Gebruik bij voorkeur geen flits, maar maak gebruik van de lichtomstandigheden op de locatie. Laat bijvoorbeeld de kleuren van de lichtshows terugkomen in je foto’s.
  • Gebruik de manual modus (M-stand) op je camera en zorg dat je de gehele avond dezelfde ISO-waarde gebruikt, zodat alle foto's dezelfde korrel/ruis bevatten. Gebruik het liefst een zo laag mogelijk diafragmagetal, bijvoorbeeld f/2.8. Stel je sluitertijd in tussen 1/150 en 1/250 seconden (afhankelijk van hoe snel de artiest beweegt).
  • Verdiep je voorafgaand aan het event in de muzikant en de muziek(stijl). Ga daarnaast voorafgaand aan de show naar de lichtman toe om het lichtplan te bespreken, zodat je van tevoren weet op welke plek en op welk tijdstip je klaar moet staan om de juiste foto’s te kunnen maken.
  • Het gebruik van objectieven met een vast brandpunt zorgt ervoor dat je bewuster bezig bent met het kader en het beeld
  • Wacht op het juiste moment, zodat je de emotie van de artiest kunt vastleggen. Laat deze expressie terugkomen in de foto. Dit zorgt ervoor dat mensen, die bijvoorbeeld niet aanwezig waren, de sfeer van het event via de foto kunnen meekrijgen.
  • Gebruik twee body’s, zodat je geen objectieven hoeft te wisselen. Zo kun je snel schakelen en mis je geen moment. Mocht je niet de beschikking hebben over twee body’s, gebruik dan een zoomobjectief, zoals de Nikon AF-S 24-70mm VR F/2.8E ED.
  • Probeer tijdens het fotograferen zo min mogelijk op te vallen. Draag dus geen felle kleuren, maar bij voorkeur donkere kleuren. De artiest moet niet doorhebben dat je er bent. Dit zorgt ervoor dat de beelden die je schiet zo oprecht mogelijk zijn.

What's in the bag

Rein Kooyman maakt gebruik van de Nikon D4: deze razendsnelle full frame Nikon-camera schiet tot wel 11 beelden per seconde en heeft een dubbel kaartslot. Het 51-punts-autofocussysteem en de snelle beeldverwerking zorgen voor haarscherpe beelden. De Nikon D4 staat garant voor duurzaamheid en veelzijdigheid. Helaas is de D4 niet meer verkrijgbaar. Het nieuwere model, de Nikon D5, wel.

De objectieven waarvoor hij kiest zijn: de 24-70mm f/2.8, de 70-200mm f/2.8, de 35mm f/1.8, de 50mm f/1.8G en de 85mm f/1.8G. Rein werkt met bestaand licht en gebruikt het liefst een zo laag mogelijk diafragmagetal. Daarom heeft hij gekozen voor zoomobjectieven met een vast maximaal diafragma van f/2.8 over het gehele zoombereik en zeer lichtsterke primelenzen

Prijzen

Deze maand maak je weer kans op twee prachtige prijzen. De vakjuryprijs is de Nikon D5300+18-55mm VR, de publieksprijs is de Nikon Coolpix W300. Stuur een feestelijke foto in via NRC fotowedstrijd en mis de uiterste deadline niet: 31 mei 17:00 uur


Upload een feestelijke foto!

Nikon D5300 + AF-P 18-55mm VR

De D5300 is gericht op flexibiliteit en daardoor zeer geschikt voor de creatieve fotograaf. Deze Nikon spiegelreflex camera met ingebouwde WiFi, is ideaal voor creatievelingen. Het is een fantastische manier om alles om je heen in zeer gedetailleerde beelden vast te leggen.

De indrukwekkende beeldkwaliteit zorgt voor verbluffende beelden. Wat ook zeer handig is tijdens het maken van foto’s, is dat de camera via de WiFi-functie op afstand kan worden bediend met het verbonden smartapparaat. Je ziet het onderwerp van de foto ook op het scherm van het smartapparaat.

Bekijk de Nikon D5300 + AF-P 18-55mm VR

Nikon Coolpix W300

De Coolpix W300 is een robuuste compactcamera waarmee je de mooiste foto's en video's maakt, ook bij weinig licht. Deze camera is waterdicht, schokbestendig, vorstbestendig en stofdicht. De AE-vergrendeling zorgt ervoor dat je vloeiende opnames maakt wanneer het licht verandert.

De W300 is voorzien van een razendsnel autofocussysteem met doelopsporing. Dit zorgt ervoor dat het beoogde onderwerp scherp in beeld blijft. De 5-assige vibratiereductie zorgt ook voor snelle, stabiele en nauwkeurige opnamen. Je kunt ook timelapses en supertimelapses maken.

Bekijk de Nikon Coolpix W300

Inspiratie

Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips die passen bij het thema 'Nederland feest'? Bekijk dan zeker onderstaande foto's van de shoot.


Terug naar overzichtspagina