In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Voor de NRC Fotowedstrijd gaan Nikon en Kamera Express iedere maand op pad met reisblogster Roëll de Ram van wearetravellers.nl. Zij gaat maandelijks langs bij een inspirerende fotograaf, passend bij het maandthema. Hij of zij voorziet Roëll van handige tips en tricks met één doel: haar fotografie naar een nóg hoger niveau tillen. Deze maand: Mladen Pikulic

Thema november: oud 

Deze maand laat Roëll zich inspireren door fotograaf Mladen Pikulic. Hoewel zijn portfolio vele opdrachtgevers bevat, fotografeert hij het liefst mensen. Inmiddels heeft hij al veel bekende Nederlanders voor de lens gehad. 

     "Fotograferen is mijn werk maar het is zo lang verweven met mijn leven dat het een onderdeel van mij is geworden" Mladen Pikulic

Meedoen met de NRC Fotowedstrijd is simpel: maak een account aan op  http://foto.nrc.nl door uw naam en e-mailadres in te vullen. Vervolgens kunt u uw foto in de trant van het thema van de maand uploaden. Zorg dat uw foto de meeste stemmen krijgt door de foto te delen via social media en uw familie, vrienden en kennissen op te roepen te stemmen op uw inzending. Wie de meeste stemmen werft maakt kans op de publieksprijs. Naast de publieksprijs zal ook een professionele vakjury de ingezonden foto's beoordelen en elke maand een winnaar selecteren. De vakjury bestaat uit Natalia Toret (Chef fotoredactie NRC en voorzitter), Ilvy NjiokiktjienWilfried de Jong en Sacha de Boer. Hieronder zijn de prijzen van deze maand te vinden.

Vakjuryprijs: Nikon D5300 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix P900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 30 november 17:00 uur.

Mladen Pikulic

Mladen Pikulic fotografeert al 20 jaar in Nederland. Het liefst fotografeert hij mensen. “Zolang ik me kan herinneren ben ik bezig met fotografie. Fotograferen is mijn werk maar het is zo lang verweven met mijn leven dat het een onderdeel van mij is geworden. Kortom, fotografie is mijn leven.

Het liefst fotografeer ik gezichten van mensen, omdat ik altijd geïnteresseerd ben in mensen. Oude mensen met hun sprekende gezichten zijn voor mij als een landschap van hun leven”. Een eeuwige inspiratie voor het maken van een foto is voor hem een foto uit een bijzondere hoek: “Dat mensen worden afgebeeld zoals maar één keer op dat ogenblik gedaan kan worden”.

Roëll de Ram

Roëll de Ram is de oprichtster van 'We Are Travellers'. Dit begon als reisblog, maar is inmiddels uitgegroeid tot een online travel magazine waar elke dag nieuwe artikelen en tips verschijnen. Het doel van de site is mensen een flinke dosis reisinspiratie meegeven.

De passie voor reizen begon bij Roëll nadat ze in 2009 haar eerste backpackreis maakte door Brazilië en Argentinië. Al snel volgde een zes maanden lange wereldreis en inmiddels kan Roëll niet meer zonder avontuur. Roëll omschrijft zichzelf als een 'digital nomad'. "Voor We Are Travellers reis ik de hele wereld over, waarbij Utrecht altijd mijn thuisbasis is. Ik schrijf, blog, fotografeer en film zoveel als ik kan".


Foto's Mladen

appelcakecitroen1


Foto's Roëll

 

Handige tips voor portretfotografie  

1. Kies altijd een rustige achtergrond Een rustige achtergrond bij portretfotografie zorgt ervoor dat de achtergrond niet afleidt maar dat de aandacht naar het model gaat. Het is hierbij belangrijk om objecten vlak achter het hoofd te vermijden, anders lijkt het alsof het object uit het hoofd steekt.

2. Kies een grote opening van de lens Door een grote opening van de lens kunt u een 3D effect in de foto creëren. Hierbij gaat de aandacht naar het onderwerp/het model en kunt u deze volledig isoleren.

3. Gebruik altijd een korte sluitertijd Om een scherp beeld te krijgen kunt u gebruik maken van een korte sluitertijd. Hierdoor heeft u minder kans op zichtbare bewegingen van het model.

4. Zorg voor goed contact met het modelU moet goed contact met de mensen hebben, hierbij is het belangrijk om altijd oogcontact te houden en te blijven praten met het model, u moet hun vertrouwen krijgen. Vlak voor en tijdens een fotoshoot is het belangrijk om duidelijke aanwijzingen te geven over wat u gaat doen, zodat zij weten wat ze kunnen verwachten tijdens de shoot. Daarnaast is het een kwestie van geduld hebben en wachten op het goede moment met de juiste emotie.

5. Stel je camera in op manualOm meer controle te houden over de camera kunt u uw camera instellen op manual. Op deze manier kunt u bij elke foto de instellingen bijstellen.

 

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke camera en objectieven Mladen gebruikt. Het zijn de Nikon D850 met het de Nikon 70-200mm F/2.8, de Nikon 105mm F/1.4, de Nikon 24mm F/1.4 en de Nikon 35mm F/1.4.