NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kun je een eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wil je ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Upload op NRC fotowedstrijd je mooiste foto!

Wie is Gijs de Reijke? | Tips | Prijzen | What's in the bag | Inspiratie


Thema november: Nederland en het weer

Dit jaar gaat Nikon elke maand op pad met een inspirerende en toonaangevende fotograaf voor de NRC Nederland Fotografeert-wedstrijd. Voor het thema van deze maand ‘Nederland en het Weer’ heeft Nikon-fotograaf Gijs de Reijke geselecteerd. Gijs is landschapsfotograaf die er in het bijzonder op let dat zijn landschapsfoto’s een duidelijk onderwerp en sterke sfeer hebben

"Voor mijn landschapsfoto’s ben ik altijd op zoek naar een duidelijk onderwerp en een sterke compositie."Al van kinds af aan heeft Gijs een fascinatie voor de natuur. Deze fascinatie is hij gaan omzetten in foto’s, landschapsfoto’s in het bijzonder. “Voor mijn landschapsfoto’s ben ik altijd op zoek naar een duidelijk onderwerp en een sterke compositie. Dit kan iets zijn dat opvalt in het omringende landschap door de kleur, een opvallende vorm, of het sterke contrast ervan.” Daarnaast vindt Gijs het belangrijk dat zijn foto’s een sterke sfeer hebben en daarmee een bepaald gevoel overbrengen op de kijker. De seizoenen en weersomstandigheden zijn factoren die zich hier goed voor lenen. “Ik ben doorgaans op zoek naar het weer als sfeermaker. Het mysterieuze, duistere van mist in een bos, het serene van grondmist in een open landschap, en het dreigende van onweer boven een skyline”.

In de inspiratievideo deelt Gijs zijn tips om een mistig herfstlandschap te fotograferen en jaagt hij om half 4 ’s nachts een storm achterna in de hoop om de perfecte bliksemflits in een foto vast te leggen. In dat stormjagen zit een bepaalde spanning voor hem, “Ga ik de dingen zien en vastleggen die ik wil zien en vastleggen? Op het moment dat dit lukt, is dat fantastisch. Dan is de ontlading niet iets dat alleen maar in de wolken plaatsvindt, maar ook in mij.”


Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips voor het thema ‘Nederland en het Weer’? Bekijk dan snel de video en lees de tips van Gijs!


Tips voor Nederland en het weer, door Gijs de Reijke:

Compostie:

 • Compositie bepalen: Het landschap is de basis. Gebruik de landschapselementen om de compositie voor je foto te bepalen.
 • Kies als onderwerp een element dat opvalt in het omringende landschap door de kleur, opvallende vorm of het sterke contrast ervan.
 • Maak gebruik van een opvallend, duidelijk onderwerp, één boom, één laan, etc. Separatie is de sleutel. Vul het vlak met zaken die focus leggen op het onderwerp, zoals dieptelijnen, lagen, voorgrondobjecten, of soms juist niets.

Het weer:

 • Weer is een belangrijke sfeermaker bij landschapsfotografie. Houd bij het plannen van je landschapsfoto’s dus rekening met het weer. Sommige locaties vragen erom om gefotografeerd te worden onder specifieke weersomstandigheden. Een wolkenpartij kan je foto bijvoorbeeld net dat extra’s geven waar je naar op zoek bent.

De instellingen:

 • Welke instellingen je gebruikt bij landschapsfotografie, is afhankelijk van de compositie die je kiest.
 • Diafragma: De compositie in je foto is bepalend voor de keuze van je diafragma. Vaak is het bij landschapsfotografie gewenst dat de compositie van voor- tot achterin helemaal scherp is. Probeer in dat geval je diafragma zo dicht mogelijk bij de f/7.1 te houden.
 • Sluitertijd: Om je foto voldoende belicht te houden, gebruik je een wat langere sluitertijd, bijvoorbeeld 5 tot 10 seconden. Bij weinig licht kan het ook nodig zijn een sluitertijd van tientallen seconden aan te houden. Bij fel licht daarentegen, zoals doorgaans het geval is bij zonneharpen, zijn sluitertijden van een seconde of korter vaak voldoende.
 • ISO: Houd je ISO-waarden zo laag mogelijk, bij voorkeur rond ISO 100.

Bliksem fotograferen:

 • Bliksem kan je foto’s een dreigende, beangstigende sfeer geven.
 • Maak je foto’s spannender door ook opvallende bouwwerken, zoals skylines, windmolens, of vuurtorens, in je compositie mee te nemen. Door de grote bliksemschichten lijken deze bouwwerken plots heel nietig.
 • Objectieven: de keuze voor een objectief bij bliksemfotografie is afhankelijk van de voorgrond en de nabijheid van het onweer. Door een groothoekobjectief te gebruiken, zoals de AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED, kun je het onweer van dichterbij fotograferen, wat het fenomeen een stuk imposanter maakt. Hier zijn echter wel risico’s aan verbonden. Voor de veiligheid kun je er daarom ook voor kiezen om bijvoorbeeld het AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR objectief te gebruiken.

Fotograferen van (mist in) een bos:

 • Bossen zijn vaak een chaos van bomen. Om toch orde te krijgen in je foto, werkt het vaak goed om groepjes bomen te zoeken die op een mooie manier het vlak van je foto kunnen vullen. Vormen, kleuren en contrasten zijn daarin belangrijk.
 • Om de hoogte van de bomen te benadrukken, werkt het doorgaans beter om verticale foto’s te maken in plaats van liggende foto’s.
 • Gebruik mist in een bos om je foto een mystieke, duistere sfeer te geven


What's in the bag:

Gijs fotografeert met de Nikon D750 in combinatie met meerdere zoomobjectieven waaronder de Nikon AF-S 24-70mm f/2.8 E ED. Voor veel bosfoto’s werken teleobjectieven het beste, zoals de AF-S 70-200mm f/2.8E FL ED VR en de 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED. Vanaf een afstand lijken bomen namelijk dichter bij elkaar te staan en samen een geheel te vormen dan wanneer je als fotograaf dichterbij staat. Om daar goed op in te kunnen zoomen, is een groter zoombereik nodig.


Prijzen

Deze maand maak je weer kans op twee prachtige prijzen. De vakjuryprijs is de Nikon D5600+18-55mm VR, de publieksprijs is de Nikon Coolpix W300. Stuur jouw foto voor 'Nederland en het weer' in via NRC fotowedstrijd en mis de uiterste deadline niet: 30 november 17:00 uur

Upload hier je foto!

Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

De D5600 is gericht op flexibiliteit en daardoor zeer geschikt voor de creatieve fotograaf. Deze Nikon-spiegelreflexcamera met ingebouwde WiFi is ideaal voor creatievelingen. Het is een fantastische manier om alles om je heen in zeer gedetailleerde beelden vast te leggen.

De indrukwekkende beeldkwaliteit zorgt voor verbluffende beelden. Wat ook zeer handig is tijdens het maken van foto’s is dat de camera via de WiFi-functie op afstand kan worden bediend met het verbonden smartapparaat. Je ziet het onderwerp van de foto ook op het scherm van het smartapparaat.

Bekijk de Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

Nikon Coolpix W300

De Coolpix W300 is een robuuste compactcamera waarmee je de mooiste foto's en video's maakt, ook bij weinig licht. Deze camera is waterdicht, schokbestendig, vorstbestendig en stofdicht. De AE-vergrendeling zorgt ervoor dat je vloeiende opnames maakt wanneer het licht verandert.

De W300 is voorzien van een razendsnel autofocussysteem met doelopsporing. Dit zorgt ervoor dat het beoogde onderwerp scherp in beeld blijft. De 5-assige vibratiereductie zorgt voor snelle, stabiele en nauwkeurige opnamen. Je kunt ook timelapses en supertimelapses maken.

Bekijk de Nikon Coolpix W300

Inspiratie

Wil je zelf aan de slag met landschapsfotografie en ben je op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan hier meer foto's uit de portfolio van Gijs:


Terug naar overzichtspagina