NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Oktober: "Herfst" met Nico van Kappel

Het thema van de maand oktober is “Herfst”. Voor dit thema zochten wij Nico van Kappel op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf.

Prijzen Oktober:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 27 oktober 17.00 uur.

Portret Nico van Keppel

Nico van Kappel

Nico van Kappel (1980) heeft Bos- en Natuurbeheer gestudeerd aan Wageningen Universiteit. Zijn grote passie voor natuur heeft zich tijdens zijn studie vertaald naar een grote passie voor natuurfotografie en reizen. Na voltooiing van zijn studie is hij professioneel natuurfotograaf geworden.

Met zijn vrouw Linda, dochtertje Lena en zoon Ivan woont hij in Zuid-Holland. De Zuid-Hollandse en Zeeuwse Delta bestaat uit dynamische landschappen en een grote soortenrijkdom die naast de seizoenen ook en vooral beïnvloed worden door het tij. De Delta heeft alles wat een natuurfotograaf zich kan wensen

Nico is gefascineerd door de dynamiek van de Nederlandse kust en rivierengebied. De invloeden van seizoenen en getijden zorgen ervoor dat het altijd anders is. Deze dynamiek brengt Nico ook over in zijn beelden. Niet gehinderd door zijn kennis als ecoloog gaat hij voor esthetische beelden met veel sfeer en kleur. Het beeld moet spreken en het verhaal vertellen van de dynamische natuur.


Foto's van Nico:

Foto's Nico van Keppel

10 tips van Nico

1. Voorbereiding: Ga goed voorbereid op stap, gebruik bijvoorbeeld Google Maps om interessante locaties op te sporen en kijk goed naar het weerbericht.

2. Laat je niet tegenhouden door het weer: Slecht weer = goed weer! Op dagen met miezerig of mistig weer zijn de herfstkleuren extra verzadigd. Op dagen met veel zonlicht is het contrast vaak erg hoog waardoor je dan het beste vroeg of laat op de dag op pad kunt gaan om te genieten van zacht strijklicht.

3. Statief: Op dagen met bewolkt weer kan het in het bos soms erg donker zijn, dan is het handig als je een statief bij je hebt.

4. Gebruik de kleuren: Voor mij is de herfst vooral een tijd van uitbundige kleuren. Ga op zoek naar kleur en vooral naar beelden met contrasterende kleuren zoals rood en blauw.

5. Speel met je instellingen: Probeer bij één onderwerp verschillende lenzen en diafragma instellingen te gebruiken. Door rustig de tijd te nemen om te spelen met scherptediepte en verschillende beeldhoeken kom je al snel tot verrassende beelden!

6. Verander je standpunt: Ga eens languit op de grond liggen, de wereld ziet er meteen heel anders uit! Paddenstoelen en andere kleine organismen komen beter los van de achtergrond als je ze op ooghoogte fotografeert in plaats van bovenaf. Neem bijvoorbeeld een vuilniszak mee, hier kan je op gaan liggen als de grond nat is.

7. Wissel van lenzen: Gebruik eens een telelens om als het ware stukjes uit het landschap te halen, hierdoor kan je ook storende elementen uit beeld houden.

8. Vogelperspectief: Zoek het ook hoger op! Gebruik keukentrappetjes, heuvels, uitkijkpunten en dijken zijn om een soort vogelperspectief te creëren.

9. Kleine onderwerpen: Een groothoek lens is behalve voor landschapsfotografie ook goed te gebruiken voor kleinere onderwerpen zoals paddenstoelen of bloemen. Hierbij laat je de leefomgeving van je onderwerp zien en zorg je voor afwisseling in je serie.

10. Hou vol: Geef nooit op! Als de resultaten na een eerste fototrip niet naar je zin zijn, ga dan snel weer terug. Mooie natuurbeelden zijn vaak een combinatie van een stukje geluk en stug volhouden.

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Nico van Kappel - Herfst