In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Voor de NRC Fotowedstrijd gaan Nikon en Kamera Express iedere maand op pad met reisblogster Roëll de Ram van wearetravellers.nl. Zij gaat maandelijks langs bij een inspirerende fotograaf, passend bij het maandthema. Hij of zij voorziet Roëll van handige tips en tricks met één doel: haar fotografie naar een nóg hoger niveau tillen. Deze maand gaat Roëll op bezoek bij Laura Kieft, van het bakblog Laura's Bakery.

Thema oktober: kleurrijk 

Als één onderwerp zich leent voor kleurrijke fotografie dan is het wel food fotografie. Bakblogger Laura Kieft hielp - zoals zoveel kinderen - in de keuken haar vader en moeder als die koekjes, een taart of een cake bakten. Naarmate ze ouder werd, ging ze steeds meer zelf doen en werden de recepten die ze maakte ook ingewikkelder. In 2010 begin ze met haar blog, dat in de jaren daarna uitgroeide tot het grootste van Nederland. 

     "Op mijn blog kan ik mijn passies combineren: bakken, fotograferen en schrijven." Laura Kieft

Meedoen met de NRC Fotowedstrijd is simpel: maak een account aan op  http://foto.nrc.nl door uw naam en e-mailadres in te vullen. Vervolgens kunt u uw foto in de trant van het thema van de maand uploaden. Zorg dat uw foto de meeste stemmen krijgt door de foto te delen via social media en uw familie, vrienden en kennissen op te roepen te stemmen op uw inzending. Wie de meeste stemmen werft maakt kans op de publieksprijs. Naast de publieksprijs zal ook een professionele vakjury de ingezonden foto's beoordelen en elke maand een winnaar selecteren. De vakjury bestaat uit Natalia Toret (Chef fotoredactie NRC en voorzitter), Ilvy NjiokiktjienWilfried de Jong en Sacha de Boer. Hieronder zijn de prijzen van deze maand te vinden.

Vakjuryprijs: Nikon D5300 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix P900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 28 oktober 17:00 uur.

Laura Kieft

Van een receptenblogje voor vrienden en kennisen groeide Laura's Bakery binnen een paar jaar uit tot uit tot het grootste bakblog van Nederland. Tegenwoordig is het bakken en versieren van taarten, en het fotograferen daarvan voor haar blog, een full time bezigheid. Inmiddels trekt haar site 520.000 unieke bezoekers per maand, goed voor anderhalf miljoen pageviews.

Ze heeft twee bakboeken op haar naam staan: het Basisbakboek (2016) en Laura's Bakery Bakboek uit 2017. ,,De bezoekers van mijn website zijn meestal vrouwen, maar ook mannen en weten mijn recepten inmiddels goed te vinden."  

Roëll de Ram

Roëll de Ram is de oprichtster van 'We Are Travellers'. Dit begon als reisblog, maar is inmiddels uitgegroeid tot een online travel magazine waar elke dag nieuwe artikelen en tips verschijnen. Het doel van de site is mensen een flinke dosis reisinspiratie meegeven.

De passie voor reizen begon bij Roëll nadat ze in 2009 haar eerste backpackreis maakte door Brazilië en Argentinië. Al snel volgde een zes maanden lange wereldreis en inmiddels kan Roëll niet meer zonder avontuur. Roëll omschrijft zichzelf als een 'digital nomad'. "Voor We Are Travellers reis ik de hele wereld over, waarbij Utrecht altijd mijn thuisbasis is. Ik schrijf, blog, fotografeer en film zoveel als ik kan".


Foto's Laura

appelcakecitroen1


Foto's Roëll

 

Handige tips voor food fotografie  

1. Maak gebruik van de scherptediepte. Bepaal van tevoren welk onderdeel u centraal en scherp wilt stellen: de hele taart, alleen een puntje of juist net het hapje dat op de vork ligt? Gebruik (als uw camera er een heeft) het touchscreen van de camera om het focuspunt te bepalen en zorg dat zoveel mogelijk van het baksel scherp is. Bij sommige camera’s kunt u scherpstellen met de scherptediepte controleknop ingedrukt. Ook dan kunt u precies zien waar de scherptediepte ligt.

2. Gebruik zacht licht. Werk met daglicht, dat is vaak voor foodfotografie het mooist en het meest natuurlijk. Gebruik geen direct zonlicht, dat voorkomt harde schaduwen en/of overbelichte delen, zoals bijvoorbeeld een wit bord. Fotografeer bij voorkeur in de middag.

3. Gebruik een diffuser bij te fel licht. Daarnaast kunt u ook een reflectiescherm gebruiken om te zorgen dat de schaduwen niet te hard zijn.

4. Gebruik de juiste hoek. Voor foodfotografie zijn er drie hoeken van waaruit u de mooiste foto’s kunt maken. Recht van boven, recht van voor of in een hoek van ongeveer 45 graden. Recht van boven kunt u gebruiken voor een overzichtsfoto. U kunt dan veel in een keer laten zien, maar zorg er wel voor dat het niet te rommelig wordt. Werk met de styling zo dat het oog op een natuurlijke manier door de foto geleid wordt. Een mooie stapeltaart is perfect om recht van voren te fotograferen, u kunt de laagjes zo goed laten zien. Door met een hoek van 45 graden te werken kunt u op een specifiek punt de aandacht vestigen, zonder dat te veel of juist te weinig van de rest zichtbaar is.

5. Hou in de compositie rekening met de standaard regels. De regel van derden bijvoorbeeld, maar let ook op de zichtlijnen. Zorg dat het onderwerp en eventuele props bijvoorbeeld in een driehoek of juist in een diagonale lijn staan opgesteld.

6. Gebruik props om een foto nog interessanter te maken. Alleen een houten plank onder een cake bijvoorbeeld maakt het niet interessant. Door met meer laagjes te werken krijgt u al een heel ander effect. Ook in de achtergrond doen props het goed. Let op elk detail en let erop dat er geen afleidende elementen te zien zijn in de foto als u in de keuken fotografeert (een stopcontact, de afwas, een pak bloem). 

7. Gebruik een statief. Zo kun je tussen het maken van de foto's door kleine aanpassingen doen zonder dat de totale compositie verandert. 

8. Gebruik een lage ISO voor ruisvrije beelden. Zeker als u vanaf een statief werkt kan dat. Als u dan ook de zelfontspanner gebruikt (op 2 seconden vertraging, dan hoeft u niet zo lang te wachten), is uw foto gegarandeerd scherp.

 

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke camera Laura gebruikt. Het is de Nikon D500 met het 16-80mm F/2.8-4.0 objectief.