NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kun je een eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wil je ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Upload op NRC fotowedstrijd je mooiste foto!

Wie is Kees van de Veen? | Tips | Prijzen | What's in the bag | Inspiratie


Thema Oktober: Nederland Onderweg

Dit jaar gaat Nikon elke maand op pad met een inspirerende en toonaangevende fotograaf voor de NRC Nederland Fotografeert wedstrijd. Voor het thema van deze maand ‘Nederland Poseert’ heeft Nikon fotograaf Kees van de Veen (1980) geselecteerd. Kees is freelance fotojournalist uit Noord-Nederland. Hij fotografeert graag reportages en nieuwsonderwerpen en heeft met zijn werk al meerdere prijzen in de wacht gesleept.

"Ik ben geïnteresseerd in échte verhalen, van échte mensen, gefotografeerd met respect en waardigheid"


Kees wist al vroeg dat hij zich wilde verdiepen in fotografie. In 2003 heeft hij de opleiding Fotonica in Ede afgerond, waarna hij als vaste fotograaf aan de slag ging bij het Dagblad van het Noorden. Om zijn fotografie nog een stap verder te brengen, heeft hij vervolgens ook de Fotoacademie in Amsterdam afgerond. Sinds 2012 werkt hij als freelancefotograaf. Hij heeft al voor meerdere toonaangevende opdrachtgevers mogen werken, waaronder NRC Handelsblad, Trouw, De Morgen, National Geographic Magazine, Vluchtelingenwerk, en Rijkswaterstaat. In zijn werk, vindt Kees het belangrijk dat het beeld echt is, en niet in scène gezet. “Ik ben geïnteresseerd in échte verhalen, van échte mensen, gefotografeerd met respect en waardigheid”. Zijn werk is bekroond met meerdere mooie awards, waaronder de Zilveren Camera, European Newspaper en World Press Photo.

In de inspiratievideo neemt Kees je mee op pad naar de Creme 21 Youngtimer Rally, waar hij laat zien hoe hij het aanpakt als hij op pad gaat om een fotoreportage te maken. Als hij op locatie is, gaat Kees meteen op zoek naar hét moment. “Ik zoek naar een situatie die wat vertelt over de gebeurtenis, maar die wel iets extra’s toevoegt. Dit maakt je beelden spannender”. Om ervoor te zorgen dat zijn beelden zo veel mogelijk het echte verhaal vertellen, maakt Kees graag series. “Vooral als het onderwerp erom vraagt om van meerdere kanten belicht te worden”. Daarnaast gebruikt hij graag groothoekobjectieven en de stille sluiter optie op zijn camera. “Het mooie van een groothoekobjectief, vind ik, is dat je echt tussen de mensen kan gaan staan, en de kijker het gevoel kan geven dat ze ook aanwezig zijn. Door de stille sluiter optie op mijn camera, val ik veel minder op. Mensen worden niet afgeleid, maar blijven langer zichzelf.”


Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips voor het thema ‘Nederland Onderweg’? Lees dan deze tips van Kees!


Tips voor Nederland Onderweg, door Kees van de Veen:

  • Bij fotojournalistiek is het belangrijk dat je op zoek gaat naar hét moment. Zoek daarvoor naar een situatie die wat vertelt over de gebeurtenis, maar die wel iets extra’s toevoegt. Zo houd je je beelden interessant.
  • Om je foto’s spannender te maken, kun je juist op zoek gaan naar tegenstellingen in je beelden, of naar iets dat eigenlijk totaal niet in het totaalplaatje past. Dit maakt ze leuker om naar te kijken.
  • Bij fotojournalistiek is het van belang dat het beeld echt is, en niet geënsceneerd. Dat het beeld het échte verhaal vertelt van échte mensen. Fotografeer ook met respect en waardigheid voor de mensen die je vastlegt.
  • Maak gebruik van lichtsterke objectieven, zoals de NIKKOR Z 35mm f/1.8 S. Zo ben je altijd voorbereid op alle typen (lastige) lichtomstandigheden, en voorkom je erge ruis in je foto’s.
  • Door een objectief te gebruiken met een wat kortere brandpuntsafstand, zoals de NIKKOR Z 35mm f/1.8 S, kun je echt tussen de mensen of in de actie staan. Op die manier kun je de kijker het gevoel geven dat ze ook aanwezig waren.
  • Bij sommige onderwerpen is het belangrijk om ze van meerdere kanten te belichten. Het werkt dan goed om er een (kleine) serie van te maken. Samen vertellen de foto’s in een serie een groter verhaal. Zorg er wel voor dat de beelden bij elkaar passen. Dit kan door te letten op details en door de instellingen zo gelijk mogelijk te houden.
  • Als je mensen fotografeert tijdens een reportage, maak dan, indien mogelijk, gebruik van de stille sluiter optie op je camera. Hierdoor val je minder op en raken de mensen niet afgeleid door het geluid van de sluiter. Ze blijven dan langer zichzelf, waardoor je als fotograaf meer tijd hebt om op zoek te gaan naar het perfecte moment dat het verhaal vertelt.

Compostie:

  • Zoek naar elementen die elkaar versterken of juist tegenstrijdig zijn. Hierdoor wordt de foto interessanter om naar te kijken, dan wanneer het puur een registratie van de gebeurtenis zou zijn. Je creëert zo een extra laag in de foto.
  • Fotografeer iets lager dan ooghoogte, +/- 30 centimeter. Hierdoor kijkt de kijker meer in het gezicht van de persoon die je fotografeert en vallen storende elementen op de achtergrond weg.
  • Kies er, indien mogelijk, voor om liggende foto’s te maken. Dit sluit beter aan bij je eigen blik, die ook horizontaal georiënteerd is. Daarnaast kun je vaak meer elementen in het beeld kwijt dan in staande foto’s (van hetzelfde standpunt).


What's in the bag:

Kees fotografeert met een de Nikon Z7. Deze opvallend lichte en compacte systeemcamera is voorzien van een 45.7 megapixel full frame CMOS-sensor en heeft een geavanceerd 493-punts autofocussysteem. Dit autofocussysteem zorgt voor een dekking van 90% van het beeld, wat zeer indrukwekkend is. Daarnaast is de Z7 nog voorzien van andere professionele features zoals een 5-assige in-body beeldstabilisatie, 3.2" kantelbaar touchscreen en de mogelijkheid om 4K te filmen met 30fs en tot wel 120fps op Full HD. Wil je nog een stap verder? Dan kun je met een externe recorder opnemen in 20-bit 4:2:2.


In combinatie met deze razendsnelle body gebruikt Kees de Nikon Z 24-70mm f/2.8 S en Nikon Z 50mm f/1.8 S lenzen. Met deze veelzijdige Nikkor S-Line lenzen schiet je heldere en scherpe beelden vol details. Het grote diafragma van beide lenzen zorgt ervoor dat je (ook in mindere lichtomstandigheden) altijd heldere beelden schiet. Dankzij de krachtige STM-motor kun je stil en nauwkeurig scherpstellen: zowel bij foto als video! Beide objectieven zijn stof- en spatwaterbestendig.


Prijzen

Deze maand maak je weer kans op twee prachtige prijzen. De vakjuryprijs is de Nikon D5600+18-55mm VR, de publieksprijs is de Nikon Coolpix W300. Stuur jouw foto voor 'Nederland Ontspant' in via NRC fotowedstrijd en mis de uiterste deadline niet: 31 oktober 17:00 uur

Upload hier je foto!

Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

De D5600 is gericht op flexibiliteit en daardoor zeer geschikt voor de creatieve fotograaf. Deze Nikon-spiegelreflexcamera met ingebouwde WiFi is ideaal voor creatievelingen. Het is een fantastische manier om alles om je heen in zeer gedetailleerde beelden vast te leggen.

De indrukwekkende beeldkwaliteit zorgt voor verbluffende beelden. Wat ook zeer handig is tijdens het maken van foto’s is dat de camera via de WiFi-functie op afstand kan worden bediend met het verbonden smartapparaat. Je ziet het onderwerp van de foto ook op het scherm van het smartapparaat.

Bekijk de Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

Nikon Coolpix W300

De Coolpix W300 is een robuuste compactcamera waarmee je de mooiste foto's en video's maakt, ook bij weinig licht. Deze camera is waterdicht, schokbestendig, vorstbestendig en stofdicht. De AE-vergrendeling zorgt ervoor dat je vloeiende opnames maakt wanneer het licht verandert.

De W300 is voorzien van een razendsnel autofocussysteem met doelopsporing. Dit zorgt ervoor dat het beoogde onderwerp scherp in beeld blijft. De 5-assige vibratiereductie zorgt voor snelle, stabiele en nauwkeurige opnamen. Je kunt ook timelapses en supertimelapses maken.

Bekijk de Nikon Coolpix W300

Inspiratie

Wil je zelf aan de slag met reportagefotografie en ben je op zoek naar meer inspiratie? Bekijk dan hier de reportage die gebruikt is voor het NRC maandthema 'Nederland Onderweg' van Kees van de Veen op de Creme 21 Youngtimer Rallye:


Terug naar overzichtspagina