NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

September: "Licht" met Michiel Buijse

Het thema van de maand augustus is “Licht”. Voor dit thema zochten wij Michiel Buijse op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf. 

Prijzen September:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 29 september 17.00 uur.

Portret Michiel Buijse

Michiel Buijse

Michiel Buijse is een 44 jarige fotograaf uit Nederland. Michiel fotografeert landschappen en stadsbeelden en is gespecializeerd in nacht fotografie en het gebruiken van verschillende hoog dynamische bereiken. Michiel stimuleert zijn unieke manier van nachtfotografie door workshops te geven in Nederland. “Mijn fotografiecarriere startte een paar jaar geleden, nadat ik twintig jaar in dienst was geweest voor de Nederlandse Luchtmacht.”.

Dit is dan ook waar mijn huidige bedrijf “Behind The Lenscap” uit ontstond, waarvoor ik fotografie workshops geef in Nederland. Mijn eerste DSLR camera was een Nikon D5100, die ik nog steeds bezit. En mijn doel was om het meeste uit deze instap spiegelreflex te halen. Als je weet waarin je camera je limiteert, kan je alles eruit halen. Nadat ik de hele handleiding gelezen had wist ik dat ik alles uit de camera kon halen. Ik ben dan ook een volledig zelf geleerd fotograaf en ben nog steeds zoekende naar het uiterste in mijn camera wanneer ik fotografeer. Vandaag de dag fotografeer ik met de fantastische Nikon D750, een camera die alle grenzen van nacht fotografie en hoog dynamisch bereik overschrijdt.

Mijn motto is “Fotografeer dagelijkse dingen, om iets geweldigs te creeëren”. Dit doe ik met sluitertijden van lang over 30 seconden, om meer vast te leggen dan het menselijk oog ooit zou kunnen zien.


Foto's van Michiel:

Foto's Michiel Buijse

10 tips van Michiel

1. Statief: Gebruik een stevig statief om met lange sluitertijden te kunnen fotograferen. Denk er hierbij wel om dat je de VR (beeldstabilisatie) uit zet omdat dit tegen kan werken.

2. Lenskeuze: Een groothoeklens kun je bijvoorbeeld gebruiken om een mooie compositie te maken en het lijnenspel in een stad of landschap mooi weer te geven. Voor andere dingen zou je bijvoorbeeld weer een telelens kunnen gebruiken.

3. Zonnekap: Een zonnekap zit niet voor niets bij een lens. Plaats altijd een zonnekap op je lens om lensflare te voorkomen. Hier kun je al snel last van hebben door lantaarnpalen en andere lichtbronnen die net buiten het frame staan. 

4. Extra licht: Gebruik bijvoorbeeld een zaklamp om een bepaald onderwerp in het beeld net even wat extra te kunnen belichten of om de voorgrond net iets extra licht te geven. Je kunt naast een zaklamp ook het lampje op je telefoon hiervoor gebruiken.

5. Afstandsbediening: Gebruik als je met statief werkt altijd een afstandsbediening (draadloos of met kabel). Hiermee voorkom je dat je de camera moet aanraken tijdens het fotograferen. Dit zorgt er voor dat je camera volkomen stabiel blijft staan en je geen bewegingsonscherpte krijgt.

6. Liveview: Gebruik de liveview op je camera om je compositie te maken. Hierdoor kun je precies zien wat er straks wel en niet in je beeld komt en kun je makkelijk je compositie samenstellen.

7. Scherpstellen: Als je in de liveview modus handmatig scherpstelt kun je heel precies scherpstellen in het donker. Door in de camera in te zoomen op het display kun je goed zien waarop je scherp stelt.

8. Donker scherm: Blijft je scherm te donker, zet dan de ISO hoger en het diafragma zo ver mogelijk open om een lichter beeld te krijgen. Vervolgens kun je jouw compositie samenstellen en scherpstellen. Als je daarna weer de gewenste ISO en diafragmawaardes instelt kun je vervolgens met de afstandsbediening een foto nemen.

9. Hulpmiddel: Het histogram is een handig hulpmiddel om tot een juiste belichting te komen. 

10. Aandacht van de kijker: Onze ogen willen altijd naar het lichtste punt in het beeld. Gebruik dit in je compositie. Doordat wij naar het lichtste punt willen kijken kun je zelf bepalen waar je de focus legt in de foto.

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Michiel Buijse - Licht

Te zien in deze video:
Nikon D750
Nikon 14-24mm f/2.8