In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Nieuwe aanpak | Thema september: huisdier | Prijzen | Video | Tips | Voorbeeldfoto's | What's in the bag

Nieuwe aanpak

Voor de NRC Fotowedstrijd gaan Nikon en Kamera Express elke maand op pad met reisblogster Roëll de Ram van wearetravellers.nl. Zij gaat maandelijks langs bij een inspirerende fotograaf, passend bij het maandthema. Hij of zij voorziet Roëll van handige tips en tricks met één doel: haar fotografie naar een nóg hoger niveau tillen. Deze maand gaat Roëll mee met Monica van der Maden, de drijvende kracht achter MoNoa Photografie. Monica is gespecialiseerd in het fotograferen van huisdieren, in het bijzonder honden.

 

Thema september: huisdier

In september staat het thema huisdier centraal. Voor dit thema is Nikon fotograaf Monica van der Maden geselecteerd. Monica heeft haar eigen bedrijf genaamd MoNoa Photography, een combinatie van haar eigen naam en de naam van haar eerste hond, Noa. Monica fotografeert al vele jaren honden en andere huisdieren met veel enthousiasme, passie en plezier. Dit doet ze zowel in haar vrije tijd als beroepsmatig.

"“Ik ben altijd op zoek naar een beeld dat net een stapje verder gaat dan de meest gebruikelijke foto's in de hondenfotografie. Huisdieren, en dan met name honden, zijn echt mijn lust en mijn leven. Vandaar dat ik kan zeggen dat het fotograferen van huisdieren inmiddels mijn specialisme is geworden.” - Monica van der Maden


Prijzen september:

Meedoen met de NRC Fotowedstrijd is simpel: maak een account aan door uw naam en e-mailadres in te vullen. Vervolgens kunt u uw foto in de trant van het thema van de maand uploaden. Zorg dat uw foto de meeste stemmen krijgt door de foto te delen via social media en uw familie, vrienden en kennissen op te roepen te stemmen op uw inzending. Wie de meeste stemmen werft maakt kans op de publieksprijs. Naast de publieksprijs zal ook een professionele vakjury de ingezonden foto's beoordelen en elke maand een winnaar selecteren. De vakjury bestaat uit Natalia Toret (Chef fotoredactie NRC en voorzitter), Ilvy NjiokiktjienWilfried de Jong en Sacha de Boer. Hieronder zijn de prijzen van deze maand te vinden.

Vakjuryprijs: Nikon D5300 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix P900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 28 september 17:00 uur. 

Monica van der Maden

Toen de eerste hond van Monica van der Maden overleed, besefte ze hoe belangrijk foto's zijn. Prachtige foto’s die de hond op zijn mooist in beeld brengen. Monica had altijd een interesse voor fotografie maar toen haar andere hond Noa ouder werd, ging ze haar hond veel fotograferen. “Hoe mooi is het, dat je je beste maatje kan vereeuwigen met een mooie foto.”

Monica is nu 6 jaar professioneel bezig met het fotograferen van honden voor particulieren en bedrijven. Ze heeft al verschillende prijzen gewonnen en werd afgelopen maand uitgeroepen tot 'Dog Photographer of the year 2018' door The Kennel Club in Londen.

Roëll de Ram

Roëll de Ram is de oprichtster van 'We Are Travellers'. Dit begon als reisblog, maar is inmiddels uitgegroeid tot een online travel magazine waar elke dag nieuwe artikelen en tips verschijnen. Het doel van de site is mensen een flinke dosis reisinspiratie meegeven.

De passie voor reizen begon bij Roëll nadat ze in 2009 haar eerste backpackreis maakte door Brazilië en Argentinië. Al snel volgde een zes maanden lange wereldreis en inmiddels kan Roëll niet meer zonder avontuur. Roëll omschrijft zichzelf als een 'digital nomad'. "Voor We Are Travellers reis ik de hele wereld over, waarbij Utrecht altijd mijn thuisbasis is. Ik schrijf, blog, fotografeer en film zoveel als ik kan".

Hoe fotografeert u uw huisdier? Wij geven u 8 handige tips! 

1. Vermijd direct zonlicht. Zorg dat het model niet in de directe zonlicht staat, maar zorg er wel voor dat er in de ogen een mooie catchlight van het aanwezige licht te zien is. Kijk ook goed naar de achtergrond en zorg ervoor dat er geen bomen of takken (storende elementen) dicht achter het model zitten. Het is belangrijk dat de achtergrond rustig is, zodat alle aandacht direct naar het model gaat. Monica maakt hierbij veel gebruik van de regel van derden.

2. Let erop dat de achtergrond niet te fel belicht is. De zon kan ervoor zorgen dat de achtergrond te fel belicht is. Probeer dit te allen tijde te voorkomen en zorg dat er voldoende ruimte is op de achtergrond, zodat u een mooie scherptediepte kunt creëren.

3. Communiceer met de eigenaar. Overleg goed met de eigenaar en probeer het karakter van de hond te lezen. Vraag bijvoorbeeld voor welke geluiden de hond gevoelig is. Bij de ene hond moet u niet te enthousiast reageren omdat de kans dan bestaat dat ze niet willen blijven zitten of liggen en bij de ander werkt een speeltje of een piepertje juist weer heel goed. Verder is het belangrijk dat u uzelf goed verdiept in het gedrag van het te fotograferen dier.

4. Werk met een groot diafragma. Als u een onscherpe achtergrond wilt werken, is het aan te raden om met een groot diafragma te werken. Als u meerdere honden hebt die samen op de foto moeten, kunt u beter met een kleiner diafragma (f/8) werken om zo de scherptediepte te vergroten. Zo staan de honden allemaal scherp op de foto. 

5. Stel scherp op de ogen van de hond. Dit doet u door op uw buik te gaan liggen of door het kantelbare scherm te gebruiken. De reden om op ooghoogte van het huisdier te fotograferen is dat de achtergrond dan veel verder weg lijkt. Hierdoor krijgt u een groter gevoel van diepte, wat heel belangrijk is om een aangename en dynamische foto te maken. Heeft u een kantelbaar scherm op uw camera? Maak daar dan zeker gebruik van! Een kantelbaar scherm is heel handig om de camera laag bij de grond te houden en vervolgens nog steeds te kunnen zien wat u aan het doen bent. Op deze manier kunt u goed op ooghoogte komen met het onderwerp en houdt u de achtergrond nog mooi in de verte. 

6. Start op een locatie met veel licht. Als u geen lichtsterk objectief tot uw beschikking heeft, zorg dan dat u begint op een locatie waar er meer licht is. Vervolgens kunt u langzaam de lastigere lichtsituaties opzoeken in bijvoorbeeld een donkerder stukje van het bos.

7. Maak gebruik van de A-stand. Huisdieren kunnen tijdens een fotoshoot toch vaak wat onvoorspelbaar zijn. Vindt u het lastig om op de Manuele stand te fotograferen? Gebruik dan de A-stand. Op deze manier heeft u controle over het diafragma en kunt u sneller schakelen als uw model niet stil kan zitten. 

8. Kies voor de continue AF stand. Dit houdt in dat er continu wordt scherpgesteld, wat erg handig kan zijn als u een hond voor de camera hebt die het lastig vindt om stil te zitten. 

 

Voorbeeldfoto's 

Hieronder ziet u een selectie van de foto's die gemaakt zijn door Monica en Roëll. De foto's van Monica zijn gemaakt met een Nikon D850 en de foto's van Roëll met een Nikon D5600

Voorbeeldfoto 1, gemaakt door Monica

Voorbeeldfoto 1, gemaakt door Roëll

Voorbeeldfoto 2, gemaakt door Monica

Voorbeeldfoto 2, gemaakt door Roëll

 

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke apparatuur Monica gebruikt bij het fotograferen van honden en andere huisdieren. 

Producten te zien op de foto

Terug naar de NRC fotowedstrijd overzichtspagina