NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kun je een eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wil je ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Upload op NRC fotowedstrijd je mooiste foto!

Wie is Jose Chan? | Tips | Prijzen | What's in the bag | Inspiratie


Thema September: Nederland poseert


Dit jaar gaat Nikon elke maand op pad met een inspirerende en toonaangevende fotograaf voor de NRC Nederland Fotografeert wedstrijd. Voor het thema van deze maand ‘Nederland Poseert’ heeft Nikon fotografe José Chan (@byjosechan) geselecteerd. José is professioneel fotografe die vol passie mensen op hun puurst op beeld vastlegt. Ze heeft een voorliefde voor bruiloftsfotografie en portretfotografie.

"Ik fotografeer portretten het liefst op een spontane en natuurlijke manier. In mijn werk probeer ik altijd het mooiste in iemand naar boven te halen en dat vast te leggen"


Fotografie begon voor José als hobby. Toen zij via een keuzevak tijdens haar studie Bouwkunde op een intensievere manier in contact kwam met fotografie, is haar passie verder aangewakkerd. Dit markeert het startpunt van haar fotografie carrière. José heeft zich gespecialiseerd in het fotograferen van portretten en later ook bruiloften. Klanten zijn lovend over de manier waarop zij mensen op hun gemak kan stellen voor de camera.

José: “De meeste mensen hebben weinig of geen ervaring voor de camera, daarom zie ik het als mijn taak als fotograaf om ze tijdens het fotograferen te helpen. Je wilt dat ze echt hun emoties durven te laten zien en ontspannen kunnen zijn. Door ze op hun gemak te stellen en te helpen met poseren, kun je mensen echt laten stralen voor de camera.”

In de inspiratievideo neemt José je mee tijdens een fashionshoot. Doorgaans vinden mensen het lastig zich een houding te geven voor de camera. Het is dan fijn om poseertips te geven, zodat mensen minder gespannen zijn en juist zichzelf kunnen laten zien. Ik fotografeer portretten het liefst op een spontane en natuurlijke manier. In mijn werk probeer ik altijd het mooiste in iemand naar boven te halen en dat vast te leggen. Het mooiste is als iemand echt zichzelf kan zijn voor de camera en daardoor echt kan stralen.”

Inspiratie voor de shoots die zij doet, haalt José uit verschillende dingen: “Ik word geïnspireerd door de modewereld, door architectuur en door mensen zelf.” Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips voor het thema ‘Nederland Poseert’? Bekijk dan snel onderstaande video. Het model in de video heet Chara van Noort.Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips voor het thema ‘Nederland Poseert’? Lees dan deze tips van José!


Tips voor Nederland Poseert, door José Chan:

  • Door mensen op hun gemak te stellen tijdens een shoot, zorg je ervoor dat ze echt zichzelf kunnen en durven zijn. Zo komen mensen puur en spontaner op de foto te staan.
  • Door een groot diafragma te gebruiken, kun je mooie wazige achtergronden creëren. Op deze manier komt de focus op het model te liggen. Gebruik een lichtsterk objectief, zoals de AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G.
  • Gebruik de M-stand op de camera, zodat je zelf de instellingen kunt bepalen. Hierdoor heb je zelf controle over hoe de foto eruit komt te zien wat betreft belichting, beweging en scherptediepte.
  • Als mensen zich nog wat ongemakkelijk voelen voor de camera, zie je dit vaak terug in hun houding (bijvoorbeeld gespannen handen of wat meer stijve houdingen). Het geven van poseertips helpt hierbij. Zo kun je helpen je model te laten ontspannen en zorg je voor natuurlijke en flatterende poses.
  • Aan de handen van een persoon is goed te zien of zij zich bijvoorbeeld gespannen of niet op haar gemak voelt. Let daarom goed op de handen van het model. Zorg dat het model geen vuisten maakt, maar de handen zo ontspannen mogelijk zijn. Wat doorgaans goed werkt, is een hand in de zak steken, iets vasthouden (zoals een sjaaltje, tas, hoed, jasje, etc.), nonchalant met een hand door het haar gaan, of de rode loper pose met een hand op de heup. Daarnaast helpt het om de handen niet recht van voren, maar juist meer van de zijkant te fotograferen. Dit ziet er eleganter uit.
  • Probeer het lichaam niet recht van voren te fotograferen, maar iets meer van de zijkant en vraag het model bijvoorbeeld om haar gewicht te verplaatsen van het ene naar het andere been. Zo krijgt het lichaam meer vorm.
  • Zorg dat de nek van het model goed te zien is. Een lange nek ziet er doorgaans eleganter uit. Let er dus op dat bijvoorbeeld de schouders de nek van het model niet blokkeren.
  • Naast de houding van het model, is het ook belangrijk te letten op de expressie. Laat het model afwisselen tussen lachend, nonchalant, serieus, of flirtend, afhankelijk van de situatie en het doel van de fotoshoot. Wissel daarnaast af in de kijkrichting van het model. Laat het model bijvoorbeeld afwisselend in de camera kijken, of juist weg van de camera, naar de grond kijken, over de schouder kijken, of naar de omgeving.


What's in the bag:

José fotografeert met een Nikon D850. De Nikon D850 is een krachtige full frame spiegelreflexcamera die je fotografie naar een nieuw niveau tilt. Deze camera is voorzien van een 45,7 Megapixel-sensor, EXPEED 5 beeldprocessor en een geavanceerd autofocussysteem en biedt de perfecte combinatie van resolutie, snelheid en lichtgevoeligheid.

In combinatie met deze razendsnelle body gebruikt José de Nikon 35mm F/1.4G en 50mm F/1.4G DX-lenzen. Dit objectief heeft een groot maximaal diafragma van f/1.8 dat zorgt voor een helder zoekerbeeld en ideaal is bij opnamen bij weinig licht. Bovendien zorgt dit objectief voor een prachtige onscherpe achtergrond met kleine scherptediepte.

Prijzen

Deze maand maak je weer kans op twee prachtige prijzen. De vakjuryprijs is de Nikon D5600+18-55mm VR, de publieksprijs is de Nikon Coolpix W300. Stuur jouw foto voor 'Nederland Ontspant' in via NRC fotowedstrijd en mis de uiterste deadline niet: 30 september 17:00 uur

Upload hier je foto!

Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

De D5600 is gericht op flexibiliteit en daardoor zeer geschikt voor de creatieve fotograaf. Deze Nikon-spiegelreflexcamera met ingebouwde WiFi is ideaal voor creatievelingen. Het is een fantastische manier om alles om je heen in zeer gedetailleerde beelden vast te leggen.

De indrukwekkende beeldkwaliteit zorgt voor verbluffende beelden. Wat ook zeer handig is tijdens het maken van foto’s is dat de camera via de WiFi-functie op afstand kan worden bediend met het verbonden smartapparaat. Je ziet het onderwerp van de foto ook op het scherm van het smartapparaat.

Bekijk de Nikon D5600 + AF-P 18-55mm VR

Nikon Coolpix W300

De Coolpix W300 is een robuuste compactcamera waarmee je de mooiste foto's en video's maakt, ook bij weinig licht. Deze camera is waterdicht, schokbestendig, vorstbestendig en stofdicht. De AE-vergrendeling zorgt ervoor dat je vloeiende opnames maakt wanneer het licht verandert.

De W300 is voorzien van een razendsnel autofocussysteem met doelopsporing. Dit zorgt ervoor dat het beoogde onderwerp scherp in beeld blijft. De 5-assige vibratiereductie zorgt voor snelle, stabiele en nauwkeurige opnamen. Je kunt ook timelapses en supertimelapses maken.

Bekijk de Nikon Coolpix W300

Inspiratie

Wil je zelf aan de slag en ben je op zoek naar meer inspiratie en fotografietips die passen bij het thema 'Nederland Poseert'? Bekijk dan zeker onderstaande foto's.


Terug naar overzichtspagina