Ontmoet Kirsten, klantenservicemedewerker en enthousiast portretfotograaf

Kirsten Twigt

Kirsten Twigt is senior klantenservicemedewerker en coach. Ze werkt inmiddels ruim twee jaar bij de klantenservice van Kamera Express. Kirsten houdt zich onder meer bezig met de klachtenafwikkeling, maar ze helpt ook nieuwe collega’s op weg en coacht ze verder. Na werktijd is ze vaak achter haar camera te vinden. Ze begon op haar vijftiende met portretfotografie en nu, jaren later, is het nog steeds haar favoriete vorm van fotografie.

Kirsten deelt haar passie voor portretfotografie graag met anderen. Ze heeft onder meer handige tips qua camera-instellingen zodat je de mooiste portretfoto’s kunt schieten.

Specialisatie | Gear en instellingen | Bucketlist | Tips

‘’Ik heb al zoveel kinderen en volwassenen op de foto gezet, maar het blijft altijd een leuke uitdaging om iemand op de foto te zetten zoals diegene echt is.’’

Specialisatie: portretfotografie

Ik begon met fotograferen toen ik een jaar of 15 was. Ik zette toen voornamelijk vriendinnen op de foto. Ik liet ze de gekste dingen doen, maar het inspireerde mij ook om meer te leren over portretfotografie. Ik ben steeds meer gaan proberen en doen. Zo heb ik tijdens mijn studie fotografie aan het Grafisch Lyceum Rotterdam stagegelopen bij een schoolfotograaf. Ik was toen continu bezig met het schieten van portretten. Ik heb destijds zoveel kinderen en volwassenen op de foto gezet, maar het blijft altijd een leuke uitdaging om iemand op de foto te zetten zoals diegene echt is. Ik vind dat heel leuk om te doen. Volwassenen geven wel eens een verbaasde reactie. ‘Wauw, ben ik dat?!’, vragen ze dan. Die reactie uitlokken is de uitdaging denk ik. Daarom vind ik portretfotografie zo leuk, omdat je mensen mooi op beeld kunt zetten.

Het meeste heb ik geleerd door te praten over fotografie met vrienden en collega’s. Hierdoor wil je ook eens wat anders proberen. Door je ideeën te delen en erover te praten, leer je denk ik het meeste. Er zijn bijvoorbeeld ook verschillende Facebook-groepen waar je inspiratie kunt op doen. Inmiddels fotografeer ik al meer dan 15 jaar en heb ik veel verschillende dingen geprobeerd, maar portretfotografie is nog steeds mijn favoriete vorm van fotografie

Een aantal jaren geleden heb ik bijvoorbeeld in Rotterdam, op de Coolsingel, ballerina’s en breakdancers gefotografeerd. Ik denk dat dit de meest bijzondere shoot is die ik tot nu toe heb gedaan. Ik heb daar veel lol mee gehad en ik heb er ook echt een fotoserie van gemaakt. Na deze shoot heb ik nog meer ballerina’s gefotografeerd, bijvoorbeeld in een oud gebouw met allemaal graffiti. Dat was ook erg tof.

Op dit moment fotografeer ik voornamelijk als hobby. Ik krijg wel eens de vraag om iemand op de foto te zetten, maar ik fotografeer voornamelijk in mijn vrije tijd. Ik ga het liefst met mijn gear op pad in de natuur, daar ben ik graag, bijvoorbeeld in het bos, op het strand of in de duinen. Hier kun je ook experimenteren met tegenlicht, dat vind ik erg leuk. Daar krijg je zo’n lekkere sfeer van op een portret.

Kirsten Twigt

Kirsten Twigt

Gear en instellingen

Toen ik begon met fotografie gebruikte ik de Nikon D80 van mijn ouders, maar toen ik met de opleiding fotografie begon, zeiden ze:‘Je koopt je eigen camera maar’. Dus ik kocht dezelfde camera, de Nikon D80, zodat ik hun lenzen kon blijven gebruiken. Daarna kocht ik een Nikon D700, maar inmiddels fotografeer ik met de Nikon Z5. Ik wissel mijn lenzen graag af. Ik heb een 28-75mm f/2.8 lens, maar ook een 70-200mm f/2.8 lens. Ik gebruik ook wel primelenzen, zoals de 50mm f/1.8 lens.

‘’Met een 24-70mm- of een 50mm-lens moet je wat dichter bij de persoon die je fotografeert blijven, dan kun je soms beter communiceren wat je precies wilt vastleggen!’’

Mijn favoriete lens is de 70-200mm-lens. Deze lens is natuurlijk hartstikke zwaar, maar hij geeft zo’n mooi beeld. Met deze lens kun je een prachtige scherptediepte creëren, dat is natuurlijk fantastisch bij portretten. Een beginnende portretfotograaf zou ik aanraden om een 24-70mm- of een 50mm-lens te gebruiken. Hiermee moet je wat dichter bij de persoon die je fotografeert blijven, en dat is als je net begint met portretfotografie soms wel fijn. Dan kun je ook beter communiceren wat je precies wilt.

Als ik binnen fotografeer, gebruik ik ook graag één of twee softboxen. Ik heb voor mijn thuisstudio ook een handige achtergrond die ik zo kan neerzetten. Bij het schieten van portretten gebruik ik graag een laag diafragma, een hoge sluitertijd en een lage ISO-waarde. Het beeld dat ik met deze instellingen schiet, is vaak gelijk goed. Ik doe dus vrijwel niet aan nabewerking. Soms maak ik de kleuren wat sterker, maar vaak laat ik het zoals het is.

Nikon Z5

Nikon Z5

Nikon Z 28-75mm f/2.8

Nikon Z 28-75mm f/2.8

Nikon Z 70-200mm f/2.8 S-line

Nikon Z 70-200mm f/2.8 S-line

Softbox

Softbox

Bucketlist

Mijn bucketlist heeft eigenlijk niet per se te maken met portretfotografie. Mijn collega Frank inspireerde mij om eens met landschapsfotografie bezig te gaan. Dat vind ik ook echt leuk. Ik zou daarom graag nog eens terug willen naar Schotland en Noorwegen of IJsland willen zien.

Maar ik heb de afgelopen jaren veel mogen leren op het gebied van portretfotografie. Ik heb een aantal jaren geleden die shoot mogen doen met ballerina’s in een oud gebouw met allemaal graffiti. Dat zou ik, met de kennis van nu, nog wel eens over willen doen. Ik zou nu bijvoorbeeld lichten op accu meenemen, dan kan ik toch de locaties die op dat moment te donker waren, een beetje lichter maken. Soms heb je net dat beetje extra nodig.

Kirsten Twigt

Kirsten Twigt

Tips om te starten

Ga lekker experimenteren, je moet het gewoon gaan doen. Je komt er vanzelf wel achter of je het leuk vindt om portretten te fotograferen. Je kunt ook een cursus volgen om meer te leren over portretfotografie.

‘’Kies voor een korte sluitertijd, dan kun je lekker achter elkaar doorklikken, zodat je spontane momenten goed kunt vastleggen.’’

Ook als je een beginnerscamera hebt, kun je beginnen met portretfotografie. Ook zo’n camera maakt goede foto’s en je kunt lekker gaan uitproberen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het instellen van een laag diafragma, zodat je een mooie scherptediepte creëert in je foto. Daarnaast kun je het beste scherpstellen op de ogen van degene die je fotografeert. Als je je camera vervolgens met een korte sluitertijd instelt, kun je achter elkaar door blijven klikken, zodat je spontane momenten goed vast kunt leggen en zodat er altijd wel een goede foto bij zit.

De beste tip die ik andere portretfotografen kan meegeven is dat je goed kennis moet maken met je model. Als je elkaar een beetje kent, voelen jullie je beiden op je gemak. Dat helpt ook als je vervolgens gaat fotograferen. Het is dan ook leuk om te beginnen met het vastleggen van een bekende. Ga lekker uitproberen en zoek eens voorbeelden op van creatieve portretfoto’s. Dat is ook hoe ik ben begonnen. Ga maar lekker veel op je bek, daar leer je alleen maar van.

< Ontmoet al onze experts