Ontmoet Yvette, verkoper in Maastricht en Eindhoven en gespecialiseerd in studiofotografie

Yvette Glasius

Yvette Glasius werkt als verkoper in onze winkels in Maastricht en Eindhoven. Daarnaast is ze al van jongs af aan geïnteresseerd in studiofotografie. Inmiddels heeft ze haar eigen fotostudio in de binnenstad van Maastricht waar ze fotografeert voor grote en kleine bedrijven. Ze maakt onder meer portretten en productfoto’s.

Ze deelt haar passie graag met anderen! Daarom geeft ze ook cursussen in onze winkels. Yvette vertelt ons graag meer over studiofotografie én heeft natuurlijk een aantal tips achter de hand.

Specialisatie | Gear en instellingen | Tips

“In de studio geldt: als je het kunt verzinnen, kun je het maken.”

Specialisatie: studiofotografie

Als kind was ik altijd al heel creatief bezig en geïnteresseerd in technologie. Nadat ik een keer een fotostudio binnen ben gelopen, wist ik het zeker: hier hoor ik thuis!

Ik vind studiofotografie zo leuk, omdat alles mogelijk is. Je kan het zo gek niet verzinnen: van zwevende stukken kleding in de vorm van een lichaam tot de lekkerste foodfoto's. Eigenlijk geldt in de studio: als je het kunt verzinnen, kun je het maken. Studiofotografie daagt je echt uit om te proberen, experimenteren én leren.

Daarnaast is het fijne aan een studio, dat je zelf het licht onder controle hebt. Je bent dus niet afhankelijk van het weer. Ik vind het ook een leuke uitdaging om de studio mee naar buiten te nemen. ’s Avonds of overdag met de juiste apparatuur, kun je ook hele toffe beelden maken door controle te nemen over je licht en de situatie naar je hand te zetten.

Ik vind het leuk om te experimenteren met nieuwe technieken, maar mijn focus ligt voornamelijk op het vastleggen van een moment in de tijd, of het nu gaat om portretten, lifestyle-beelden of gewoon het perfecte licht.

Specialisatie 1 Yvette Glasius

Specialisatie 2 Yvette Glasius

Specialisatie 3 Yvette Glasius

Gear en instellingen

Op dit moment gebruik ik een Sony A7R IV met een Sigma 24-70mm-lens. Deze camera is echt perfect voor mijn werk in de studio, omdat ik door de hoge resolutie tijdens de nabewerking verzekerd ben van voldoende mogelijkheden om het beeld bij te snijden en details dichterbij te halen. Ook voor prints is deze camera door zijn hoge resolutie meer dan geschikt.

“Een lichtset is een echte musthave voor in je studio.”

Een echte musthave voor in je studio is een lichtset. Vroeger gebruikten fotografen voornamelijk flitssets maar tegenwoordig kun je met LED-verlichting ook hele mooie resultaten bereiken. Zelf gebruik ik de ELB 400 van Elinchrom met hun softboxen, de combinatie van losse flitskop en generator op accu die je meteen als contragewicht kan gebruiken, is voor mij ideaal.

Verder gebruik ik altijd een boomstatief. Dit is een speciaal statief dat naast omhoog en omlaag ook kan kantelen waardoor je je licht recht boven je onderwerp kan hangen zonder last te hebben van een statief in je beeld.

 

Tips om te starten

Wanneer je begint met studiofotografie, is het erg leuk om te experimenteren en spelen met je set-up en instellingen. Begin bijvoorbeeld eens met een sluitertijd van 1/160 seconde, een diafragma van f/7.1, een ISO-waarde van 100 en witbalans op flits. Verander vervolgens eens deze instellingen. Zo ontdek je namelijk wat het allemaal doet en wat wel of niet werkt voor het beeld dat je wilt maken.

“Ga met licht spelen! Zo word je je bewust van de verschillende lichtrichtingen.”

Daarnaast raad ik je echt aan om je bewust te worden van de verschillende lichtrichtingen. Dus wat gebeurt er als het licht van voren, van de zijkant of van achteren komt en wat kun je hier allemaal mee bereiken? Een goeie manier om hier mee te oefenen, is door een object, zoals een balletje, een waterflesje of een ei op een eierdop neer te zetten. Ga vervolgens met het licht spelen! Lukt dit al een beetje? Zet dan de volgende stap door het licht te reflecteren met een stuk wit karton. Op deze manier krijgt je licht een mooie ronding. Dit kan in het begin wel een uitdaging zijn, maar als dit je lukt, kun je deze kennis op vrijwel alles in de studio en daar buiten toepassen.

Mijn laatste tip: zorg dat je altijd ijzeren klemmen en gaffer tape bij je hebt. Hiermee kun je altijd snel iets vast zetten of vast plakken.

Tips Yvette Glasius

Waar kun je mij vinden?

Instagram: @yvetteglasius_photo | Portfolio: yvetteglasius.nl | En natuurlijk in de winkel in Maastricht en Eindhoven voor al je vragen.