10 tips - Over ons

org-ke_nl:/content/focusdagen/strobist/strobist_10tips.jpg

 

Hoeveel je ook van natuurlijk licht houdt, in veel situaties ontkom je niet aan gebruik van kunstlicht. Gelukkig is er veel keus, van de ingebouwde flitser tot een volledige studio-installatie met flits- of duurlicht. Met de juiste verlichting, apparatuur en toebehoren kun je een uitstekend resultaat bereiken. De specialisten van Kamera-Express geven graag advies op maat.

         
         
         

De meeste camera’s hebben een ingebouwde flitser. Je kunt hem in tegenlichtsituaties prima als invulflitser gebruiken, mits de afstand niet te groot is. Helaas heeft deze flitser ook nogal wat nadelen. De lichtopbrengst is zeer beperkt en eigenlijk alleen geschikt voor huiskamergebruik. Flitsen in een grotere ruimte kan alleen als je de ISO-waarde behoorlijk opschroeft. Door de kleine flitsbuis is het licht ook hard, en als de flitser vlak boven het objectief is geplaatst, krijg je (of liever gezegd: krijgt je model) waarschijnlijk last van rode oogjes. Een externe flitser geeft meteen een veel beter resultaat én meer mogelijkheden. Zo kun je de flitskop meestal verdraaien zodat je via een plafond of een (neutraal gekleurde) muur kunt flitsen, waardoor je veel zachter licht krijgt. Veel fotografen dromen zelfs van een eigen studio met een flitsinstallatie; terwijl zo’n installatie helemaal niet duur hoeft te zijn.

 


  org-ke_nl:/content/focusdagen/tips/01.png Strobistfotografie is heel populair. Door gebruik van meerdere kleine (opsteek-) flitsers en de juiste accessoires kun je - zelfs op locaties zonder stopcontact - complexe lichtopstellingen realiseren. Met de Falcon Eyes Strobist Starter Set maak je een goed begin. Deze voordelige set bestaat uit een lampstatief, een tilting bracket, een radiotrigger-set en een flitsparaplu.

org-ke_nl:/content/focusdagen/tips/02.png Gebruik je liever een softbox, kies dan voor de Lastolite 247 EzyBox 60 kit: een set voor de gevorderde strobistfotograaf. In de handige draagtas vind je een degelijk lampstatief, een softbox van 54 x 54 cm en een flitsbeugel. Alle op afstand bedienbare systeemflitsers kunnen worden gebruikt.

org-ke_nl:/content/focusdagen/tips/03.png De Photoflex TritonFlash Lithium Strobe Kit is een hoogwaardige flitskit die je zowel in de studio als op locatie kunt gebruiken. De set bestaat uit een krachtige (300 Ws) flitser die op het lichtnet werkt of op de lithium-ionaccu met voldoende vermogen voor 750 flitsen. De TritonFlash is de snelste in zijn klasse: je kunt zelfs series van 7 flitsfoto’s per seconde schieten! Desgewenst kan een extra flitskop aangesloten worden. De kit bevat een flink aantal accessoires, zoals een OctoDome-softbox, een draadloze ontsteking en een extra accu.

org-ke_nl:/content/focusdagen/tips/04.png Dat een complete flitsinstallatie voor in de studio niet duur hoeft te zijn, bewijst Falcon Eyes met de SSFK-3150B. Deze beginnersset bestaat uit maar liefst drie 150 Ws monobloc-flitsers, drie lampstatieven, twee softboxen, een radiotrigger en een achtergrondstand inclusief twee achtergronddoeken (wit en zwart).

org-ke_nl:/content/focusdagen/tips/05.png Voor de (semi-) professionele studiofotograaf levert Elinchrom de degelijke D-Lite 4 To Go Set. De twee flitsers hebben een hoog vermogen van 400 Ws en kunnen eventueel aangesloten worden op accu’s van Godox of Tronix. In de draagtas vind je verder onder meer twee statieven, een flitsparaplu, een 66 x 66 cm softbox en een Skyport Transmitter.

org-ke_nl:/content/focusdagen/tips/06.png Wil je nog meer vermogen, bekijk dan de Multiblitz LUXKIT 5 RS. De twee Profilux Eco-flitsers hebben elk een vermogen van maar liefst 500 Ws. >>
 

>> Naast deze monoblocs worden ook twee lampstatieven, twee 60 x 60 cm softboxen, een Flash Trigger voor draadloze ontsteking en een draagtas meegeleverd.

org-ke_nl:/content/focusdagen/tips/07.png Voor verschillende soorten fotografie, zoals bijvoorbeeld productfotografie, is continulicht heel handig. Met name led-verlichting, omdat er geen warmteontwikkeling is en er extreem weinig energie verbruikt wordt. De Manfrotto Midi Hybrid LED Light ML360H is een led-lamp met 36 dimbare leds en een kleurtemperatuur van 5600K (daglicht) die je op je camera of een statief plaatst. Falcon Eyes levert de Macro MRC-80FV, een ringlamp met 80 leds. Door de montage rond het objectief is deze lamp ook heel geschikt voor macro- en portretfotografie. Beide lampen beschikken ook over een flitsmodus, waarin de leds een krachtiger puls afgeven.

org-ke_nl:/content/focusdagen/tips/08.png Als je veel continulicht wilt (bijvoorbeeld voor video-opnames), is de Falcon Eyes LHD-B928FS ideaal. In de lamphouder passen negen (meegeleverde) spaarlampen met dezelfde kleurtemperatuur als daglicht en een vermogen per lamp van 28 watt, hetgeen overeenkomt met 140 watt gloeilamplicht. De lampen zijn per twee, vier, zes, acht of negen stuks in te schakelen. Met de meegeleverde 80 cm Octabox kan het licht extra diffuus gemaakt worden.

org-ke_nl:/content/focusdagen/tips/09.png Er zijn veel systemen om de studioflitser draadloos te ontsteken, maar de PocketWizard Plus III Transceiver is de keus van de professional. Het is een betrouwbare radiotrigger met 32 kanalen en de mogelijkheid om vier flitsers individueel te activeren. De zender/ontvanger is zeer gemakkelijk te bedienen en het maximale bereik is ongeveer 500 meter.

org-ke_nl:/content/focusdagen/tips/10.png Met het boek Studiofotografie van fotograaf en docent John Child til je jouw kennis van studiofotografie eenvoudig naar een hoger plan. Het boek behandelt het inrichten van een studio, het ontwikkelen van een probleemloze workflow en uiteraard de belangrijke elementen van verlichting, opname en artdirection. Er worden verschillende praktijksituaties behandeld, zoals het fotograferen van stillevens en mensen.