Nikon D500 door Henk Tito - Nieuws

org-ke_nl:/content/Meukfolder/review g1x/HENKTITO.jpg

Tips, tricks & interview met Henk Tito

Luchtvaartfotograaf Henk Tito bezoekt jaarlijks zo’n vijftien vliegtuig shows per jaar over de hele wereld en heeft o.a. gefotografeerd voor de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL). Sinds hij in de jaren ’70 met zijn vader mee ging naar een vliegshow in Soesterberg was hij direct verkocht. “Ik reis sindsdien met mijn Nikon D over de hele wereld voor airshows, maar ben erg blij dat dit jaar de Nederlandse Luchtmachtdagen weer zijn georganiseerd.”. Inmiddels heeft Henk zelfs een fanclub met wie hij als eerste zijn nieuwe foto’s deelt.

“Ik werk zelf veel met zoomobjectieven om zo extra flexibel te zijn. Een 16-35mm, 24-70mm en een 70-200mm zitten dan ook standaard in mijn cameratas. Gezien de grote afstand tot de toestellen is mijn favoriete objectief echter een 300mm f/2.8 teleobjectief. Deze extra millimeters komen altijd goed van pas tijdens een airshow”. Als beginnend luchtvaartfotograaf adviseert Henk om te beginnen met een simpele spiegelreflexcamera. “Leer daarnaast ook van anderen. Kijk veel foto’s op internet en plaats zelf ook je eigen foto’s online. Een volgende stap is investeren in een duurder objectief zoals bijvoorbeeld een 150-600mm objectief. Met deze geweldige objectieven kun je nóg dichterbij komen.”

Tot slot geeft Henk een aantal tips voor alle luchtvaartfotografen. “Gezien de lange dagen moet je ook aan je eigen comfort denken. Een goede schouderriem om je camera is dan ook van groot belang, net als een statief of monopod om zo wat extra stabiliteit te geven. Neem ook een eigen opklapbare stoel mee en wees voorbereid op alle weersomstandigheden. Denk aan goede kleding die bestand zijn tegen regen en wind, een regenhoes voor om je camera en bij zonnig weer aan grijsfilters om flexibel te blijven in je diafragmakeuze en uiteraard aan zonnebrand. Blijf daarnaast altijd experimenteren met je camera. Gebruik eens wat langere sluitertijden, beweeg mee met de vliegtuigen, gebruik eens een groothoek om wat meer van de omgeving in beeld te brengen en geniet vooral van al het moois in de lucht!”

 

Henk Tito over de Nikon D500

De Nikon D500 is de beste all-round DSLR die ik ooit heb gebruikt. Met name de autofocus is extreem snel en heeft een groot bereik dankzij de 153 scherpstelpunten. Het volgen van je onderwerp is nog nooit zo makkelijk geweest en dankzij de snelheid kun je blijven door fotograferen met 10 beelden per seconde. De body voelt solide aan en is onder alle weersomstandigheden te gebruiken. Daarnaast biedt de zoeker 100% beelddekking waardoor je je focuspunt perfect onder controle hebt. Voor mij is dit de ultieme camera voor luchtvaartfotografie!