NRC Fotowedstrijd - Nieuws
org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Banner2017_juli_bram.jpg
  

Nederland Fotografeert - NRC Fotowedstrijd 2017

 
In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Thema's:
07. Juli - Mijn plek
06. Juni - Groei
05. Mei - Vrijheid
04. April - Feest
03. Maart - Dier
02. Februari - Stilte
01. Januari - Familie

 

Juli: "Mijn plek" met Bram Petraeus

Het thema van de maand juli is “Mijn plek”. Voor dit thema zochten wij Bram Petraeus op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf. 

Prijzen juli:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR (t.w.v. €459).
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900 (t.w.v. €389).

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 28 juli 17.00 uur.

 

  org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Portret-bram.jpg
 

 

Bram Petraeus

 

De 10 tips van Bram:

 

 

Bram Petraeus (1987) is een allround fotograaf. In 2009 rondde hij zijn opleiding Fotonica af. Sindsdien als fulltime freelance fotograaf. Hij fotografeert voor verschillende kranten als NRC, Trouw, AD en biedt ook zijn werk aan via Hollandse Hoogte. Daarnaast is hij fotograaf voor verschillende bedrijven, waaronder FrieslandCampina, NS en Citymarketing Amersfoort.

Bram is vooral gespecialiseerd in het maken van krachtige portretten en reportages. In zijn vrije tijd fotografeert hij het liefst het alledaagse leven op straat, waar zijn focus ligt op de mens en zijn omgeving.

In 2012 won hij de Zilveren Camera in de categorie dagelijks nieuws (serie) met een fotoserie van wachtende kinderen tijdens de sinterklaasintocht in Amersfoort. In 2017 won hij derde prijs bij de Zilveren Camera in de categorie Nieuws Binnenland (enkel) met een foto van Pegida-demonstranten. In 2016 publiceerde Bram, in samenwerking met schrijver Guido de Wijs, zijn eerste boek: 'De Straat volgens Bram & Guido'.

 

Foto's van Bram Petraeus:

org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/BRAM-Beeld.jpg

 

 

 

1. Geduld: Wees geduldig en niet te snel tevreden als je op straat fotografeert. Het kost veel tijd om in concentratie te komen, waarna je beter gaat kijken.

2. Accu’s en geheugenkaarten: Bezuinig niet op accu's en geheugenkaartjes. Lege accu’s of trage geheugenkaarten zijn zaken waar je niet bezig mee wilt zijn als je aan het fotograferen bent.

3. Laat je inspireren: Kijk veel naar fotografie van andere fotografen in bijvoorbeeld fotoboeken en exposities. Laat je overigens niet enkel door fotografie inspireren. Kijk bijvoorbeeld ook naar schilderkunst, boeken, films etc. Dit zal je kijk op fotografie uiteindelijk verbeteren.

4. Lichtval: Let bij het fotograferen goed op de lichtval. Door gebruik te maken van schaduwen kun je je foto meer lagen en diepte geven.

5. Goede schoenen: Het is een beetje cliché: draag goeie schoenen! Je bent vaak de hele dag op pad. Het laatste waar je je druk over wilt maken is zere voeten.

6. Zoek naar verbindingen: Zoek bij straatfotografie naar connecties/ beeldrijm in elementen die aanvankelijk niets met elkaar te maken hebben. Door overeenkomst in kleur of gebaren kun je je foto meer verhalend maken en eenheid geven.

7. Ordenen: Houd je foto's goed geordend op je computer in verschillende mappen op datum en onderwerp.

8. Sta altijd klaar: Wees voorbereid: zorg dat je altijd een camera bij je hebt. De beste foto's komen op onverwachte momenten.

9. Kijk om je heen: Kijk goed naar wat er op de achtergrond gebeurt, waardoor er meer rust komt in de voorgrond.

10. Maak veel foto’s: Wees niet bang om veel foto's te maken. Je moet vaak een hoop slechte foto's maken om die ene goeie te maken. Uiteindelijk telt enkel de foto die je deelt met de buitenwereld.

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Bram Petraeus - Mijn plek

 


Te zien in deze video:
Nikon D810
Nikon 24-70mm f/2.8 

 

Juni: "Groei" met Suzie Geenen

Het thema van de maand juni is “Groei”. Voor dit thema zochten wij Suzie Geenen op om een kijkje te nemen in haar leven als fotograaf. 

Prijzen juni:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR (t.w.v. €459).
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900 (t.w.v. €389).

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 30 juni 17.00 uur.

 

  org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Portret-suzie.jpg
 

 

Suzie Geenen

 

De 10 tips van Suzie:

 

 

Suzie Geenen werkt al ruim 15 jaar als fotograaf. Na haar opleiding tot fotograaf startte ze haar carrière in de modellenwereld maar kwam al snel in aanraking met agrifood fotografie.

Per toeval kwam ze 12 jaar geleden terecht bij Imagro, een bureau dat zich bezig houdt met strategie en creatie voor Afrifood en leefomgeving. Inmiddels is ze helemaal thuis in deze sector en heeft ze al vele bijzondere bedrijven en verhalen vastgelegd.

Suzie vindt het geweldig om te werken met mensen met passie voor wat ze doen. De Nederlandse tuinbouwsector is een wereldwijde koploper waar met als doel de wereld te blijven voeden met nieuwe smaken en producten. Stuk voor stuk passionele en betrokken mensen die anders durven denken en zichzelf voortdurend vernieuwen. En dat doet Suzie ook als fotograaf, om zo steeds te blijven groeien. Van fotograaf naar beeldmaker.

Met haar passie voor fotografie wil ze verhalen delen met de wereld en daarmee een steentje bijdragen aan de manier waarop mensen kijken naar ons voedsel en de afrifood sector. In beeld vangen wat Nederland uniek maakt. Haar uitdaging is de passie voor het vak en het unieke van het bedrijf in beeld te brengen. Dagelijks zoekt ze naar beelden die boer, tuinder en foodprocessor op het podium zetten dat ze verdienen. De schoonheid en trots moet van de beelden afstralen. Het liefst draagt ze bij aan verhalen die maatschappelijke vraagstukken zoals duurzaamheid, klimaat en voedselverspilling onder de loep nemen.

Naast haar werk voor Imagro heeft Suzie nog een passie. Haar stichting Ghetto Exposed in Kenia. Daarmee heeft ze aantal talentvolle jongeren uit de sloppenwijken van Nairobi opgeleid tot fotograaf. Deze jongeren hebben hun opleiding afgerond en verdienen inmiddels allemaal hun geld als fotograaf. Nu richt Ghetto Exposed zich op aanstormend talent, dat zo de kans krijgt zich verder te ontwikkelen. Door dit talent te ondersteunen, begeleiden, coachen en trainen zorgt Ghetto Exposed dat deze talenten zich kunnen onderscheiden en steeds beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien. In het fotoboek Creative Minds legde Suzie creativiteit en talent in Kenia vast.

Suzie werkt vaak onder omstandigheden die wat vergen van haar uitrusting. Van stoffige donkere stallen, tot vochtige warme ruimtes en van vriescellen tot objecten op grote hoogte. Haar apparatuur moet daarom zeker tegen een stootje kunnen. Suzie werkt met Nikon apparatuur. Ze zet het licht graag naar haar hand en gebruikt daarvoor Nikon flitsers. In stallen werkt ze graag met daglichtlampen en in haar fotostudio gebruikt ze studioverlichting van Broncolor. Suzie werkt vaak samen met vormgevers en art directors. Samen komen ze tot een beeldconcept dat het beste aansluit bij het verhaal van de klant. Het is elke keer weer een uitdaging om haar eigen stijl en kijk op de wereld vast te leggen in de beelden.

Foto's van Suzie Geenen:

org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Suzie-beeld.jpg

 

 

 

1. Uitdagen: Probeer veel uit, blijf jezelf uitdagen om weer eens wat anders te proberen. Wees kritisch en blijf net zo lang fotograferen tot je een shot hebt waar je écht blij van wordt. Verrassende standpunten, veel of weinig diepte of bijzondere kleuren, het is een kwestie van proberen en kijken wat wel of niet werkt. Hoe vaker je het doet, hoe beter je in kunt schatten wat wel of niet werkt in een situatie. Dit geldt ook voor de nabewerking.

2. Maak veel beelden: Schiet veel beelden en maak achteraf je definitieve selectie. Zorg dat je altijd genoeg geheugenkaartjes bij je hebt. Niks zo vervelend als een volle geheugenkaart en daardoor noodgedwongen foto’s moeten deleten op locatie.

3. Licht: Plan of creëer het ideale licht. Dit geeft je foto vaak nét dat beetje extra. Wees goed voorbereid: wat is er uniek op jouw fotolocatie? Wanneer is het op z’n mooist. Zet zo nodig het licht naar je hand, probeer eens een flitser naast je camera te gebruiken of werk met kunstlicht. Heel cliché, maar het gouden uurtje is altijd een favoriet moment. Zelf ben ik ook gek op donkere onweersluchten met een fel zonnetje (stilte voor de storm).

4. Lijnenspel: Gebruik lijnen en richting. Het is altijd mooi als er richting in een foto zit. Een lijnenspel, maar ook een goede compositie in je beeld zorgt voor een bepaalde kijkrichting binnen een foto. Dit neemt je mee in het verhaal dat de foto vertelt.

5. Apparatuur: Zorg voor de juiste apparatuur en tas. Bereid je goed voor zodat je weet wat je kunt verwachten. Laat overbodige dingen thuis, dan hoef je ook niet te sjouwen. Misgrijpen en die ene plaat niet kunnen maken is echter ook niet fijn. Een goede voorbereiding is daarom essentieel. Als je dit doet, weet je wat je kunt verwachten, wat je ongeveer wilt maken en wat je daar voor nodig hebt. Houd ook rekening met waar je bent. Zijn er veel trappen en/of is de plek onverhard, neem dan een rugzak mee. Kun je het af met alleen een camera om je nek, kies daar dan voor. Heb je veel nodig en is de plek goed bereikbaar, kies dan voor een tas waar alles in past en zet deze op een (opvouwbaar) steekkarretje.

6. Voorbereiding: Kennis van de sector en je doelgroep is zeker een pré. Als je weet waar je het over hebt en hoe het werkt, begrijp je je opdrachtgever vaak beter. Bovendien weet je wat je wel en niet moet fotograferen en op welke manier. Dit geeft een opdrachtgever vertrouwen. Ook belangrijk: vergeet je doelgroep niet. Als je in kaart hebt hoeveel de doelgroep van het onderwerp weet, dan kun je daar rekening mee houden bij de manier waarop je de boodschap verpakt.

7. Geduld: Heb geduld, neem de tijd. Niks gaat vanzelf! Hard werken en alles uit jezelf halen is niet altijd gemakkelijk. Geduld is vooral bij het fotograferen van dieren of andere bewegende onderwerpen echt een must. Neem ook bij andere onderwerpen de tijd om na te denken wat je wil vertellen en hoe je dat kunt realiseren.

8. Inspiratie: Laat je inspireren. Hoe? Dat is voor iedereen anders: reizen, de wereld om je heen, werk van andere fotografen op exposities of in fotoboeken, beelden op social media of waar dan ook. Inspireer op jouw beurt weer anderen door je werk te delen waar jij dat wilt!

9. Abstract: Kies eens voor abstract. Abstracte beelden of beelden met een vervreemdend effect kunnen soms verfrissend en verhelderend zijn. Ga eens extreem close, kies voor een hele kleine scherptediepte of voor een bijzonder of zelfs vertekend perspectief. Eén kleur of juist zwart-wit kan ook heel goed werken om je beeld uit de alledaagse werkelijkheid te trekken.

10. Blijf om je heen kijken: Kijk goed om je heen. Er is zoveel moois. Maak bijvoorbeeld een macro opname van een nerfje in een blaadje, een kevertje, een schelpje in het zand of waterdruppel op een grasspriet. Deze details zijn vaak een hele mooie toevoeging aan een fotoserie.

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Suzie Geenen - Groei

 


Te zien in deze video:
Nikon D810
Nikon 14-24mm 
Nikon 24-70mm f/2.8 
Nikon 105mm f/2.8 Micro
Nikon Speedlight

 

 

Mei: "Vrijheid" met Harm Dommisse

Het thema van de maand mei is “Vrijheid”. Voor dit thema zochten wij Harm Dommisse op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf. 

Prijzen mei:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR (t.w.v. €459).
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900 (t.w.v. €389).

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 26 mei 17.00 uur.

 

  org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Portret-harm.jpg
 

 

Harm Dommisse

 

De 10 tips van Harm:

 

 

Harm Dommisse is 36 jaar, fanatiek sporter en fotograaf. Hij is gespecialiseerd in sportfotografie en fotografeert met name OCR: obstacle course racing.

Tijdens zijn studie Sport Management kwam Harm in aanraking met fotografie door zijn bijbaan als verkoper in een fotospeciaalzaak. “Ik begon daar met pasfoto’s maken, maar ik wilde meer weten over fotografie. Daarom ben ik steeds meer gaan lezen over de basis van fotograferen.” Al snel kocht hij zijn eerste camera en begon Harm met fotograferen. Met zijn achtergrond en passie voor sport ging Harm zich hier meer op focussen. “Sport en fotografie zijn mijn grootste hobby’s. Wat is er nu mooier om deze twee te kunnen combineren.”

Harm kwam in aanraking met het fotograferen van obstacle course racing begon toen hij in 2014 naar het OCR World Championship in de Verenigde Staten ging. “Ik ging mee om foto’s te maken van mijn vriendin en van de andere Nederlanders die meededen.” Bij terugkomst in Nederland had ik de smaak te pakken. OCR is een sport is waar je overal mag en kan komen. Je kan dicht op de actie zitten en dat is geweldig.” Diverse races in Nederland en het buitenland volgden, waaronder het WK en EK Spartan Race, OCR World Championship in 2015 en 2016, MudMasters, Spartan Race, Strongmanrun en Strong Viking.

In de loop der tijd heeft Harm zijn eigen stijl ontwikkeld. Zo maakt hij regelmatig gebruik van flitsers. “Fotografie zie ik als topsport, ik wil de beste zijn en daarom moet je soms dingen doen die een andere niet doet. Zo neem ik in combinatie met mijn Nikon camera en objectieven een Profoto flitser mee. Deze twee samen is een gouden combinatie voor mij en geeft mij veel meer ruimte en vrijheid in mijn fotografie.”

Foto's van Harm Dommisse:

org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Harm-Beeld.jpg

 

 

 

 

 

 

 

1. Kies de juiste apparatuur: Tijdens een obstacle course race zit je niet de hele dag op één plek. Je loopt van obstakel naar obstakel. Het daarom belangrijk om alleen mee te nemen wat je écht nodig hebt. Je wilt niet met extra, onnodige kilo’s rondlopen.

2. Ken de sport: Als je kennis van de sport hebt, kan dat enorm in je voordeel werken. Je weet dan ongeveer wat je kunt verwachten en hoe obstakels genomen gaan worden. Zo sta je niet onverwacht aan de verkeerde kant of wordt je verrast door een atleet.

3. Vergeet de omgeving niet: OCR wedstrijden worden op de mooiste plaatsen gehouden. Focus je daarom niet alleen op de atleten, maar neem ook de omgeving mee. Dit versterkt elkaar, wat uiteindelijk een veel interessantere foto oplevert.

4. Wees niet bang om vies te worden:OCR is een sport waar je als fotograaf heel veel vrijheid hebt. Je mag midden in het veld staan, op de obstakels klimmen en zelfs tot je knieën in de modder gaan staan. Doe dit ook! Dichtbij de actie komen geeft een hele andere foto, alsof je er middenin zit. Let wel op: hinder nooit de atleten en let op je eigen veiligheid."

5. Probeer eens iets anders: Probeer niet altijd dezelfde foto maken. Ga een keer plat op de grond liggen of kies voor een andere hoek of achtergrond. Een laag standpunt geeft bijvoorbeeld kracht en een dramatisch effect aan de foto. Wees vooral creatief! Gebruik de vrijheid die jij als fotograaf hebt om zo de meest creatieve foto’s te maken.

6. Schiet op het juiste moment: Het gaat snel, soms héél snel tijdens een OCR. Een snelle camera is zeker een must-have, maar je hoeft niet van elk moment 50 foto’s te maken. Timing is alles. Dit scheelt een hoop uitzoekwerk achteraf. Schiet daarom in korte bursts en niet in één hele lange. Het voordeel daarvan is ook dat je buffer niet volloopt. Zo hoef je nooit meer een moment te missen!

7. Maak vooraf een plan van het parcours: Maak vooraf een plan welke route je gaat lopen en welke obstakels je gaat fotograferen. Zo verspil je geen onnodige tijd aan lopen. Soms heb je het geluk dat je een lift kunt krijgen tussen de diverse obstakels, waardoor je snel van A naar B kan. Dit is echter niet altijd zo. Wees dus voorbereid op een flinke wandeling.

8. De juiste AF-setting: Elke camera heeft diverse autofocus-instellingen. Probeer deze uit, leer ermee om te gaan en gebruik ze ook. Je kunt niet altijd door je zoeker kijken. Door de AF juist in te stellen kun je toch een scherpe foto maken. Hierdoor creëer je meer vrijheid voor jezelf.

9. Oefenen:
Door te oefenen wordt je beter. Soms fotografeer ik daarom atletiekwedstrijden om te oefenen met het vastleggen van atleten. Eveneens om diverse manieren van focussen te oefenen en deze te verbeteren. Het is net als sporten zelf: je moet blijven oefenen om beter te worden en goed te blijven.

10. Delen:

Deel je beelden op diverse social media. Dit is een goede manier om jezelf in the picture te zetten. Belangrijk is om daarbij de juiste tags en zoekwoorden te gebruiken. Mail organisaties en laat zien wat je maakt. Ga niet zitten wachten tot ze jou benaderen, maar wees ze voor.

 

 

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Harm Dommisse - Vrijheid

 


Te zien in deze video:
Nikon D5
Nikon 16-35mm 
Nikon 24-70mm f/2.8 
Nikon 70-200mm f/2.8 
Nikon 35mm f/1.8 
Profoto B1 en B2

 

 

April: "Feest" met Nico Alsemgeest

Het thema van de maand april is “Feest”. Voor dit thema zochten wij Nico Alsemgeest op om een kijkje te nemen in zijn leven als Eventfotograaf. 

Prijzen april:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR (t.w.v. €499).
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900 (t.w.v. €379).

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 28 april 17.00 uur.

 

  org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Portret-nico.jpg
 

 

Nico Alsemgeest

 

De 10 tips van Nico:

 

 

In korte tijd wist de 31-jarige Nico van zijn hobby zijn werk te maken. Sinds een aantal jaar is hij full-time fotograaf voor de grootste bedrijven. Hiernaast maakt hij vrij werk, shoot hij op locatie en worden de mooiste foto's gemaakt op reis. Maar zijn bekendste werk is toch de dance-fotografie waar hij heel de wereld voor over reist voor o.a. Sensation en Tomorrowland!

Hij begon in 2009 toevallig met fotograferen toen zijn moeder hem, zijn zus en zijn broer mee op vakantie naar Argentinië nam. Een klein jaar daarvoor was zijn vader na een ziekte overleden en het gezin wilde samen bijkomen van deze moeilijke tijd. Een camera kon op deze grote reis niet ontbreken.

“Ik kocht mijn eerste camera met twee lenzen en vroeg uitleg aan kennissen en vrienden. Daarnaast zocht ik veel informatie op internet en probeerde zo veel mogelijk te fotograferen. Na de reis was ik 4500 foto’s verder en verliefd op fotografie. Al snel hierna kocht ik een betere camera met toebehoren en begon ikoveral waar ik maar kon te fotograferen.”

Door goede connecties en het tonen van veel eigen initiatief kwam hij op de juiste plekken terecht. Hij begon geld te verdienen met zijn fotografie en investeerde in betere apparatuur. 2 jaar later had hij zijn eigen bedrijf met twee professionele Nikon camera’s, vijf objectieven en flitsers.

“De afgelopen jaren heb ik veel fotografie gedaan, voor evenementen, bedrijven, particulieren, reizen en vrij werk. Er is eigenlijk niets wat ik niet vastleg. Ik heb met mijn werk diverse bladen en websites gehaald en heb verschillende prijzen gewonnen. Ik fotografeer wat ik mooi vind en vind het belangrijk goed naar de klant te luisteren. Daarnaast probeer altijd anders dan anderen te zijn en streef ik naar de best haalbare kwaliteit.”

 

Foto's van Nico Alsemgeest:

org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Nico-Beeld.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Controleer je tas: Controleer altijd je tas met apparatuur voordat je ergens heen gaat. Als je een gave opdracht hebt is er niets ergers dan dat je accu`s leeg zijn, je geen geheugenkaart bij hebt of nog erger: je body ligt thuis!

2. Check je omgeving: Waar mag ik komen? Is de beveiliging ingelicht over mijn komst? Mag ik op dat VIP-deck lopen? Wil die dj wel dat er iemand in de booth staat? Dit zijn allemaal dingen die je van tevoren goed moet checken. Als je geen toegang hebt op het moment dat de openingsshow begint dan mis je de hele show!

3. Twee Body's met verschillende lenzen: Stel je voor: Dat perfecte moment dat een DJ een comeback maakt en met tranen achter de draaitafel staat. Je staat in de zaal met je telelens en pakt dit moment. Twee seconden later gaan overal streamers af en de confetti vliegt door de zaal heen. Heb jij de tijd om dan rustig naar je tas te wandelen en je telelens voor je groothoek te wisselen of schiet je binnen vijf seconden beide momenten omdat je twee body`s bij je hebt?

4. Fotografeer wat de klant wil: en verras ze uiteraard met extra beelden. De klant is koning. Heb je het beeld wat de klant zoekt, probeer dit dan altijd te verbeteren als je tijd over hebt. Een klein ezelsbruggetje voor mij is altijd: "Fotografeer wat geld heeft gekost."

5. Doe je eigen ding en blijf jezelf: Schiet de mooiste beelden en wees creatief. Plaats foto’s op een mooie website en op social media, stuur ze naar organisaties en dan kom je er vanzelf. Maar bedenk goed: het heeft tijd nodig!

6. Neem een monopod en afstandsbediening mee: Schroef een groothoek op je body, sluit een afstandsbediening aan en fotografeer maar liefst twee meter boven het publiek in de leukste hoeken. Dit is vooral heel gaaf voor de overzichten!

7. Wacht op het juiste moment: Wat willen mensen zien op feesten? Juist, publiek wat uit hun dak gaat, handen in de lucht en confetti wat uit het podium knalt. Voor mij is een foto pas perfect als deze elementen in een foto zitten (kan niet altijd). Loop naar de regie en vraag wat de speciale momenten zijn, zet deze in je telefoon als wekker en je komt nooit te laat. Vertel ook tegen de DJ dat je komt fotograferen. Vaak kijken ze dan net een paar keer extra naar je om en als je geluk hebt poseren ze nog even goed voor je.

8. Blijf niet in die dj booth hangen: Ergernis nummer één is fotografen die bij die DJ blijven hangen voor het perfecte plaatje. Tegenwoordig is er overal livestream en wat is er lelijker dan dat er continu een fotograaf voor de DJ staat? Ga achter een dj op de grond zitten en wacht op die drop. Een DJ steekt negen van de tien keer dan zijn handen dan in de lucht. Dat is jouw moment: ga staan, schiet een aantal foto`s achter elkaar en ga het beeld weer uit.

9. Maak de perfecte selectie:
Na een show komt het mooiste werk: de foto`s uitzoeken en bewerken in jouw eigen stijl. Na een goed feest kom ik zelf gemiddeld terug met ± 2000 foto`s. Eerst ga ik de bewogen foto’s of foto’s waar niks gebeurt verwijderen. Ik houd dan ongeveer 600 foto`s over. Deze ga ik één voor één uitzoeken en van ieder mooi moment kies ik de beste voor mijn eindselectie. Voor mij bestaat een perfecte selectie na een groot feest uit ongeveer 100 topfoto`s. Waarom zou ik er meer sturen? Na 300 foto`s is iedereen het kijken wel zat en vaak zijn het dan vijf foto`s van dezelfde momenten maar dan net even anders. Ik zeg: wissen die andere vier!

10. Goede back-up:

Ook een dure harde schijf gaat kapot! Bij jou kan ook ingebroken worden. Brand kan overal uitbreken. Het gebeurt nooit, totdat je alles kwijt bent! Het is daarom belangrijk om een goede back-up van je foto’s te maken! Zorg bijvoorbeeld dat er een tweede NAS bij familie staat te draaien. Wanneer dit niet binnen je budget past, zorg dan voor een tweede back-upschijf die je daar neerlegt. Het is je hobby of werk en het zou enorm vervelend zijn als je alles in één klap kwijtraakt.

 

 

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Nico Alsemgeest - Feest

 


Te zien in deze video:
Nikon D5
Nikon 16mm fish-eye 
Nikon 14-24mm f/2.8 
Nikon 24-70mm f/2.8 
Nikon 70-200mm f/2.8 
Nikon 105mm f/2.8 Micro 
Nikon reportage flitser
Bekijk hier alle monopods 

 

 

Maart: "Dier" met Lars Soerink

Het thema van de maand maart is “Dier”. Voor dit thema zochten wij Lars Soerink op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf. 

Prijzen maart:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR (t.w.v. €499).
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900 (t.w.v. €379).

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 31 maart 17.00 uur.

 

  org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Portretfoto-Lars.jpg
 

 

Lars Soerink

 

De 10 tips van Lars:

 

 

Lars Soerink is zijn carrière als fotograaf begonnen vanuit zijn passie voor landschappen en alles wat daarin leeft.

Opgeleid als een ecoloog heeft hij een goed beeld van de relaties tussen verschillende soorten en de omgeving waarin zij leven. In zijn werk wil hij graag die verbinding verkennen in een redactionele context. Het werk van Lars gaat verder dan oppervlakkige schoonheid. Hij is niet op zoek naar het mooiste plaatje, maar streeft ernaar om het leven van wilde dieren aan te sluiten op het leven van mensen.

Lars startte zijn fotografie-carrière in 1996, waarna zijn vroege werk gepubliceerd werd in diverse tijdschriften. Sindsdien werkte hij samen met veel natuurbeschermingsorganisaties en kwam regelmatig op tv. Hij werd 'residentieel fotograaf' i.s.m. de Nederlandse Nationale Parken stichting.

 

Foto's van Lars Soerink:

org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Lars-Beeld.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Statief: Een statief is een onmisbaar hulpmiddel. Zelf heb ik er zes - er is niet één statief dat altijd-en-overal geschikt is. Kijk daarom goed waar je het statief voor wilt gebruiken. Probeer te investeren in een goed statief.

2. Zonnekap: Een goede zonnekap beschermt je kostbare objectief vaak beter dan een ‘filter’. Probeer daarom altijd je zonnekap te gebruiken, ook als de zon niet schijnt. 

3. Sensor cleanen: Houd je sensor goed schoon. Stofjes wegpoetsen in de nabewerking is rotwerk en kost tijd die je beter in het plannen van je volgende uitstapje kan steken.

4. Social Media: Laat je door sociale media inspireren, maar niet gek maken. Er is geen enkele reden waarom jij die prachtige foto van een vriend ook zou moeten maken (die is immers al gemaakt). Probeer bij iedere foto die je zelf maakt de rust te vinden om er jouw eigen draai aan te geven.

5. De wekker: De wekker is je beste vriend: het mooiste ligt heb je meestal ’s morgens vroeg. Dan ademt de dag de beste sfeer. Ook aan het einde van de dag heb je vaak prachtige omstandigheden waarin de lage zon voor lange schaduwen zorgt. Overdag is het licht vaak hard. Niet voor niets kiezen veel fotografen ervoor om dan even bij te slapen.

6. Doe eens wat terug: Als je als hobbyist mooie beelden hebt gemaakt in een natuurgebied, kan je die best eens doneren aan een vrijwilligersgroep die zich voor natuurbescherming inzet. Professionele organisaties hebben vaak nog wel een budget om hun communicatie mee vorm te geven, maar voor kleine clubs die op vrijwilligers draaien is dat meestal niet haalbaar. Denk eens aan een vogelwerkgroep of IVN-afdeling. 

7. DSLR v.s. Systeemcamera: Spiegelreflexcamera’s maken nogal wat geluid als je afdrukt hoewel sommige een “silent”-modus hebben. In de stad valt dat niet op, maar een ree in een natuurgebied stuift er vaak vandoor. Systeemcamera’s hebben vaak een instelbare elektronische sluiter, die géén geluid maakt. Een verademing bij het fotograferen van schuwe dieren waarvoor je urenlang in een schuilhutje hebt gezeten!

8. Fotorugzakken: Je materiaal mee het veld in nemen kan een hele klus zijn. Hiervoor gebruik ik uiteenlopende fotorugzakken. Zelf heb ik verschillende rugzakken in gebruik van bijvoorbeeld Lowepro, Gura Gear en Mr Jan Gear die elke dag mee het veld in gaan. Kies een rugzak die past bij de set die je wilt gaan gebruiken. Zo draag je niet onnodig veel apparatuur mee in een gigantische rugzak of kun je niet alles meenemen.

9. Natuurkennis: Je kunt niet van jezelf verwachten dat je geweldige natuurfoto’s maakt tijdens een familiewandeling. Vaak moet je hiervoor in je eentje erop uit, of met een natuurkenner. Niet met fotograferende vrienden, die praten namelijk alleen maar over camera’s en de techniek. Hoe leerzaam dat ook is, voor betere natuurfoto’s kan je beter aan je natuurkennis werken, dan DXO-marks uitwisselen. 

10. Oefenen, oefenen, oefenen: Ik oefen voortdurend met ‘makkelijke’ onderwerpen zoals honden van vrienden, langsrijdende auto’s, fietsers, enzovoort. Om blindelings je camera te leren bedienen is het van belang je camera veel te gebruiken. Zo ontwikkel je een zo vloeiend mogelijke techniek om met je onderwerpen mee te bewegen bij ‘tracking shots’ met langere sluitertijden en kun je snel schakelen als je de instellingen van je camera moet wisselen.

 

 

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Lars Soerink - Dier

 


Te zien in deze video:
Nikon D5
Nikon D810
Nikon AF-s 600mm f/4 
Nikon 24-70 f/2.8
Nikon SB900 (voorloper van de SB5000) + Flash extender
Wimberley statiefkop & Flashmount  
Gitzo statief 

 

 

Februari: "Stilte"

Het thema van de maand januari is “Stilte”. Voor dit thema zochten wij de rust onderwater op. Bekijk hieronder de 10 tips voor het maken van de mooiste foto die aansluit bij het thema: "Stilte". 

Prijzen Februari:

Vakjuryprijs: Kamera Express Shoptegoed (t.w.v. €500).
Publieksprijs: Kamera Express Shoptegoed (t.w.v. €200) .

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden voor het thema van januari kan tot 24 februari 17.00 uur. 

 

 

  org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Stilte.jpg
 

10 tips voor de beste foto die stilte uitstraalt:

1. Sluitertijd: Wees je bewust wat je met de sluitertijd doet. Wil je een heel kort moment bevriezen of kies je voor een fluweelzachte omgeving door het gebruik van een lange sluitertijd.

2. Het onderwerp: Uiteraard is zoals in iedere foto weer het onderwerp van belang. Om de aandacht meer naar het onderwerp toe te laten gaan is het belangrijk dat het onderwerp goed verlicht is zodat het als eerste de aandacht trekt.

3. Monochrome kleur: Een andere tip voor het trekken van de aandacht naar een onderwerp is het gebruik van een monochrome kleur. Dit houdt in dat je slechts één kleur uitlicht en de rest van de foto in zwart en wit weergeeft. Hierdoor wordt de aandacht van de kijker direct naar het gekleurde gedeelte getrokken 

4. Koele tinten: Om stilte of rust in je foto te creëren kun je ervoor kiezen om koelere tinten te gebruiken in de nabewerking of bij het gebruik van een handmatige witbalans. Tevens kun je in een compositie ervoor kiezen om minder felle kleuren te gebruiken.

5. Storende elementen: Om de stilte goed weer te geven dien je rekening te houden met storende elementen in je foto. Als je stilte wilt uitstralen is bijvoorbeeld bij onderwaterfotografie het van belang dat er niet een school vissen door je beeld heen zwemt. Dit wekt namelijk onrust en trekt het oog van de kijker. Probeer kritisch te kijken naar welke elementen je wel of niet in je foto wilt hebben.

6. Timing: Het tijdstip van het nemen van je foto is belangrijk. Als je op een locatie fotografeert kun je rekening houden met hoe druk het kan zijn op bepaalde tijdstippen. Daarnaast kan de stand van de zon een grote rol spelen in het uiteindelijke resultaat. Probeer van tevoren te plannen zodat je controle hebt over de meeste elementen.

7. Vroeg je bed uit: ’In de ochtend is het vaak een stuk rustiger. Zorg dat je voor dag en dauw op pad gaat om de drukte voor te zijn. Daarnaast kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de ochtendmist. Mist kan een landschap er compleet anders uit laten zien en er verschillende emoties bij verwekken. 

8. Details: Oog voor detail is belangrijk zoals we eerder al noemde bij de storende elementen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om rust uit te drukken in macro- of detailshots. Hoewel het lastig is een bepaald thema of een bepaalde emotie in één detailopname vast te leggen levert het vaak hele creatieve foto’s op.

9. Locatie: De locatie speelt een grote rol als het gaat om de sfeer van een foto. Zo kun je de rust en stilte onderwater zoeken, maar ook in landschappen en gebouwen zoals bijvoorbeeld een bibliotheek. Denk van tevoren goed na over wat de locatie toevoegt aan jou foto.

10. Tot slot: Vergeet niet je camera ook zo stil mogelijk in te stellen. Vaak scheelt het al een stuk als je de piepjes van de camera uitzet. De huidige compact- en systeemcamera’s kunnen zelfs foto’s opnemen zonder een sluitergeluid. Door zelf zo min mogelijk op te vallen zorg je ervoor dat je niet opvalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Januari: "Familie"

Het thema van de maand januari is “Familie”. Bekijk hieronder de 10 tips voor het maken van de mooiste familiefoto's. 

Prijzen Januari:

Vakjuryprijs: Pixma printer TS9050 (t.w.v. €469).
Publieksprijs: SELPHY CP1200 printer.

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden voor het thema van januari kan tot 27 januari 17.00 uur. 

 

 

  org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Familie.jpg
 

10 tips voor het maken van de beste familiefoto:

1. Kaderen:Meestal zie je foto’s waar iedereen van top-tot-teen op staat. Wees creatief en kies eens voor een andere pose. Ook hoef je niet bang te zijn om een stuk te croppen. Speel met je kader en hoe je de personen neerzet.

2. Ruimte: Neem de ruimte om je foto te maken en laat de personen die je fotografeert vooral afstand nemen van de achtergrond. Dit voorkomt schaduwen en maakt het tevens mogelijk een groep los te laten komen van de achtergrond, doordat de achtergrond in de onscherpte valt.

3. Standpunt: Het is belangrijk rekening te houden met waar je gaat staan. Bij hele grote groepen is het bijvoorbeeld makkelijk om een hoger standpunt te kiezen, zodat iedereen zichtbaar is.

4. Bij elkaar: Laat mensen dicht bij elkaar staan. Zo zet je eenvoudiger grote groepen op de foto en creëer je een eenheid. Daarnaast kun je vragen of ze een beetje gedraaid naast elkaar gaan staan of de hoofden naar elkaar draaien.

5. Licht: Licht is belangrijk voor iedere foto. Bij het maken van een groepsfoto is het daarom vaak makkelijk om naar buiten te gaan. Let wel op met direct zonlicht! Dit geeft harde schaduwen en tegen de zon in kijken is vaak lastig. Je kunt er ook voor kiezen om de foto in de schaduw te nemen. Op die manier wordt iedereen gelijk belicht.

6. Gezichten:Vraag aan de mensen die je fotografeert of zij de camera zien. Als zij de camera kunnen zien staan zij namelijk met het gezicht op de foto. Op deze manier voorkom je dat iemand met zijn/haar gezicht achter een ander staat.

7.  Contact: Blijf contact houden met de mensen die je op de foto zet. Het is belangrijk om hen aan te sturen, zodat iedereen leuk op de foto staat. Dit zorgt er bovendien voor dat mensen hun aandacht erbij houden en ze zich meer op hun gemak voelen. 

8. Meerdere foto’s:Wees niet bang om meerdere foto’s te maken. Hoe meer mensen er op de foto staan, hoe lastiger het is om iedereen leuk of spontaan op de foto te zetten. Door meerdere foto’s te maken is er een grotere kans dat er een goede foto tussen zit. Mocht iedereen in de lach schieten, vergeet dan vooral niet door te fotograferen. Dit soort spontane momenten levert vaak de leukste foto’s op.

9. Diafragma: Het is belangrijk om rekening te houden met de instellingen van je camera. Check na het maken van een foto ook even of iedereen er scherp op staat. Op het moment dat dit niet het geval is, kun je kiezen voor een groter diafragmagetal. Op deze manier vergroot je het gebied waarin iedereen scherp is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te spelen met de scherptediepte.

10. Wees creatief: Stap af van de standaard portretten en kies ervoor om niet iedereen op een rijtje te zetten. Wees creatief in de poses en laat mensen eens op een nieuwe manier poseren. Probeer een aantal dingen uit. Mocht het echt niet werken kun je altijd terugvallen op standaard poses.