NRC Fotowedstrijd - Nieuws
org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/NLFotografeert-2017.jpg
  

Nederland Fotografeert - NRC Fotowedstrijd 2017

 
In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.
Thema's:
03. Maart - Dier
02. Februari - Stilte
01. Januari - Familie

 

Maart: "Dier" met Lars Soerink

Het thema van de maand maart is “Dier”. Voor dit thema zochten wij Lars Soerink op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf. 

Prijzen maart:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR (t.w.v. €499).
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900 (t.w.v. €379).

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 31 maart 17.00 uur.

 

  org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Portretfoto-Lars.jpg
 

 

Lars Soerink

 

De 10 tips van Lars:

 

 

Lars Soerink is zijn carrière als fotograaf begonnen vanuit zijn passie voor landschappen en alles wat daarin leeft.

Opgeleid als een ecoloog heeft hij een goed beeld van de relaties tussen verschillende soorten en de omgeving waarin zij leven. In zijn werk wil hij graag die verbinding verkennen in een redactionele context. Het werk van Lars gaat verder dan oppervlakkige schoonheid. Hij is niet op zoek naar het mooiste plaatje, maar streeft ernaar om het leven van wilde dieren aan te sluiten op het leven van mensen.

Lars startte zijn fotografie-carrière in 1996, waarna zijn vroege werk gepubliceerd werd in diverse tijdschriften. Sindsdien werkte hij samen met veel natuurbeschermingsorganisaties en kwam regelmatig op tv. Hij werd 'residentieel fotograaf' i.s.m. de Nederlandse Nationale Parken stichting.

 

Foto's van Lars Soerink:

org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Lars-Beeld.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Statief: Een statief is een onmisbaar hulpmiddel. Zelf heb ik er zes - er is niet één statief dat altijd-en-overal geschikt is. Kijk daarom goed waar je het statief voor wilt gebruiken. Probeer te investeren in een goed statief.

2. Zonnekap: Een goede zonnekap beschermt je kostbare objectief vaak beter dan een ‘filter’. Probeer daarom altijd je zonnekap te gebruiken, ook als de zon niet schijnt. 

3. Sensor cleanen: Houd je sensor goed schoon. Stofjes wegpoetsen in de nabewerking is rotwerk en kost tijd die je beter in het plannen van je volgende uitstapje kan steken.

4. Social Media: Laat je door sociale media inspireren, maar niet gek maken. Er is geen enkele reden waarom jij die prachtige foto van een vriend ook zou moeten maken (die is immers al gemaakt). Probeer bij iedere foto die je zelf maakt de rust te vinden om er jouw eigen draai aan te geven.

5. De wekker: De wekker is je beste vriend: het mooiste ligt heb je meestal ’s morgens vroeg. Dan ademt de dag de beste sfeer. Ook aan het einde van de dag heb je vaak prachtige omstandigheden waarin de lage zon voor lange schaduwen zorgt. Overdag is het licht vaak hard. Niet voor niets kiezen veel fotografen ervoor om dan even bij te slapen.

6. Doe eens wat terug: Als je als hobbyist mooie beelden hebt gemaakt in een natuurgebied, kan je die best eens doneren aan een vrijwilligersgroep die zich voor natuurbescherming inzet. Professionele organisaties hebben vaak nog wel een budget om hun communicatie mee vorm te geven, maar voor kleine clubs die op vrijwilligers draaien is dat meestal niet haalbaar. Denk eens aan een vogelwerkgroep of IVN-afdeling. 

7. DSLR v.s. Systeemcamera: Spiegelreflexcamera’s maken nogal wat geluid als je afdrukt hoewel sommige een “silent”-modus hebben. In de stad valt dat niet op, maar een ree in een natuurgebied stuift er vaak vandoor. Systeemcamera’s hebben vaak een instelbare elektronische sluiter, die géén geluid maakt. Een verademing bij het fotograferen van schuwe dieren waarvoor je urenlang in een schuilhutje hebt gezeten!

8. Fotorugzakken: Je materiaal mee het veld in nemen kan een hele klus zijn. Hiervoor gebruik ik uiteenlopende fotorugzakken. Zelf heb ik verschillende rugzakken in gebruik van bijvoorbeeld Lowepro, Gura Gear en Mr Jan Gear die elke dag mee het veld in gaan. Kies een rugzak die past bij de set die je wilt gaan gebruiken. Zo draag je niet onnodig veel apparatuur mee in een gigantische rugzak of kun je niet alles meenemen.

9. Natuurkennis: Je kunt niet van jezelf verwachten dat je geweldige natuurfoto’s maakt tijdens een familiewandeling. Vaak moet je hiervoor in je eentje erop uit, of met een natuurkenner. Niet met fotograferende vrienden, die praten namelijk alleen maar over camera’s en de techniek. Hoe leerzaam dat ook is, voor betere natuurfoto’s kan je beter aan je natuurkennis werken, dan DXO-marks uitwisselen. 

10. Oefenen, oefenen, oefenen: Ik oefen voortdurend met ‘makkelijke’ onderwerpen zoals honden van vrienden, langsrijdende auto’s, fietsers, enzovoort. Om blindelings je camera te leren bedienen is het van belang je camera veel te gebruiken. Zo ontwikkel je een zo vloeiend mogelijke techniek om met je onderwerpen mee te bewegen bij ‘tracking shots’ met langere sluitertijden en kun je snel schakelen als je de instellingen van je camera moet wisselen.

 

 

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeerd | Lars Soerink - Dier

 


Te zien in deze video:
Nikon D5
Nikon D810
Nikon AF-s 600mm f/4 
Nikon 24-70 f/2.8
Nikon SB900 (voorloper van de SB5000) + Flash extender
Wimberley statiefkop & Flashmount  
Gitzo statief 

 

 

 

 

 

 

 

 

Februari: "Stilte"

Het thema van de maand januari is “Stilte”. Voor dit thema zochten wij de rust onderwater op. Bekijk hieronder de 10 tips voor het maken van de mooiste foto die aansluit bij het thema: "Stilte". 

Prijzen Februari:

Vakjuryprijs: Kamera Express Shoptegoed (t.w.v. €500).
Publieksprijs: Kamera Express Shoptegoed (t.w.v. €200) .

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden voor het thema van januari kan tot 24 februari 17.00 uur. 

 

 

  org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Stilte.jpg
 

10 tips voor de beste foto die stilte uitstraalt:

1. Sluitertijd: Wees je bewust wat je met de sluitertijd doet. Wil je een heel kort moment bevriezen of kies je voor een fluweelzachte omgeving door het gebruik van een lange sluitertijd.

2. Het onderwerp: Uiteraard is zoals in iedere foto weer het onderwerp van belang. Om de aandacht meer naar het onderwerp toe te laten gaan is het belangrijk dat het onderwerp goed verlicht is zodat het als eerste de aandacht trekt.

3. Monochrome kleur: Een andere tip voor het trekken van de aandacht naar een onderwerp is het gebruik van een monochrome kleur. Dit houdt in dat je slechts één kleur uitlicht en de rest van de foto in zwart en wit weergeeft. Hierdoor wordt de aandacht van de kijker direct naar het gekleurde gedeelte getrokken 

4. Koele tinten: Om stilte of rust in je foto te creëren kun je ervoor kiezen om koelere tinten te gebruiken in de nabewerking of bij het gebruik van een handmatige witbalans. Tevens kun je in een compositie ervoor kiezen om minder felle kleuren te gebruiken.

5. Storende elementen: Om de stilte goed weer te geven dien je rekening te houden met storende elementen in je foto. Als je stilte wilt uitstralen is bijvoorbeeld bij onderwaterfotografie het van belang dat er niet een school vissen door je beeld heen zwemt. Dit wekt namelijk onrust en trekt het oog van de kijker. Probeer kritisch te kijken naar welke elementen je wel of niet in je foto wilt hebben.

6. Timing: Het tijdstip van het nemen van je foto is belangrijk. Als je op een locatie fotografeert kun je rekening houden met hoe druk het kan zijn op bepaalde tijdstippen. Daarnaast kan de stand van de zon een grote rol spelen in het uiteindelijke resultaat. Probeer van tevoren te plannen zodat je controle hebt over de meeste elementen.

7. Vroeg je bed uit: ’In de ochtend is het vaak een stuk rustiger. Zorg dat je voor dag en dauw op pad gaat om de drukte voor te zijn. Daarnaast kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de ochtendmist. Mist kan een landschap er compleet anders uit laten zien en er verschillende emoties bij verwekken. 

8. Details: Oog voor detail is belangrijk zoals we eerder al noemde bij de storende elementen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om rust uit te drukken in macro- of detailshots. Hoewel het lastig is een bepaald thema of een bepaalde emotie in één detailopname vast te leggen levert het vaak hele creatieve foto’s op.

9. Locatie: De locatie speelt een grote rol als het gaat om de sfeer van een foto. Zo kun je de rust en stilte onderwater zoeken, maar ook in landschappen en gebouwen zoals bijvoorbeeld een bibliotheek. Denk van tevoren goed na over wat de locatie toevoegt aan jou foto.

10. Tot slot: Vergeet niet je camera ook zo stil mogelijk in te stellen. Vaak scheelt het al een stuk als je de piepjes van de camera uitzet. De huidige compact- en systeemcamera’s kunnen zelfs foto’s opnemen zonder een sluitergeluid. Door zelf zo min mogelijk op te vallen zorg je ervoor dat je niet opvalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Januari: "Familie"

Het thema van de maand januari is “Familie”. Bekijk hieronder de 10 tips voor het maken van de mooiste familiefoto's. 

Prijzen Januari:

Vakjuryprijs: Pixma printer TS9050 (t.w.v. €469).
Publieksprijs: SELPHY CP1200 printer.

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden voor het thema van januari kan tot 27 januari 17.00 uur. 

 

 

  org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/Familie.jpg
 

10 tips voor het maken van de beste familiefoto:

1. Kaderen:Meestal zie je foto’s waar iedereen van top-tot-teen op staat. Wees creatief en kies eens voor een andere pose. Ook hoef je niet bang te zijn om een stuk te croppen. Speel met je kader en hoe je de personen neerzet.

2. Ruimte: Neem de ruimte om je foto te maken en laat de personen die je fotografeert vooral afstand nemen van de achtergrond. Dit voorkomt schaduwen en maakt het tevens mogelijk een groep los te laten komen van de achtergrond, doordat de achtergrond in de onscherpte valt.

3. Standpunt: Het is belangrijk rekening te houden met waar je gaat staan. Bij hele grote groepen is het bijvoorbeeld makkelijk om een hoger standpunt te kiezen, zodat iedereen zichtbaar is.

4. Bij elkaar: Laat mensen dicht bij elkaar staan. Zo zet je eenvoudiger grote groepen op de foto en creëer je een eenheid. Daarnaast kun je vragen of ze een beetje gedraaid naast elkaar gaan staan of de hoofden naar elkaar draaien.

5. Licht: Licht is belangrijk voor iedere foto. Bij het maken van een groepsfoto is het daarom vaak makkelijk om naar buiten te gaan. Let wel op met direct zonlicht! Dit geeft harde schaduwen en tegen de zon in kijken is vaak lastig. Je kunt er ook voor kiezen om de foto in de schaduw te nemen. Op die manier wordt iedereen gelijk belicht.

6. Gezichten:Vraag aan de mensen die je fotografeert of zij de camera zien. Als zij de camera kunnen zien staan zij namelijk met het gezicht op de foto. Op deze manier voorkom je dat iemand met zijn/haar gezicht achter een ander staat.

7.  Contact: Blijf contact houden met de mensen die je op de foto zet. Het is belangrijk om hen aan te sturen, zodat iedereen leuk op de foto staat. Dit zorgt er bovendien voor dat mensen hun aandacht erbij houden en ze zich meer op hun gemak voelen. 

8. Meerdere foto’s:Wees niet bang om meerdere foto’s te maken. Hoe meer mensen er op de foto staan, hoe lastiger het is om iedereen leuk of spontaan op de foto te zetten. Door meerdere foto’s te maken is er een grotere kans dat er een goede foto tussen zit. Mocht iedereen in de lach schieten, vergeet dan vooral niet door te fotograferen. Dit soort spontane momenten levert vaak de leukste foto’s op.

9. Diafragma: Het is belangrijk om rekening te houden met de instellingen van je camera. Check na het maken van een foto ook even of iedereen er scherp op staat. Op het moment dat dit niet het geval is, kun je kiezen voor een groter diafragmagetal. Op deze manier vergroot je het gebied waarin iedereen scherp is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te spelen met de scherptediepte.

10. Wees creatief: Stap af van de standaard portretten en kies ervoor om niet iedereen op een rijtje te zetten. Wees creatief in de poses en laat mensen eens op een nieuwe manier poseren. Probeer een aantal dingen uit. Mocht het echt niet werken kun je altijd terugvallen op standaard poses.