Review G1x MII - Nieuws

Naamloos document

org-ke_nl:/content/Meukfolder/review g1x/header.jpg
 
 
Introductie

Vanaf de introductie van de G1x in 2012 was ik al onder de indruk van het idee een (bijna) APS-C sensor in een edel compact camera.
Ze zeggen wel eens ''Less is more'', en ik verwacht dat dit gezegd zeker bij deze camera van toepassing is. Als DSLR gebruiker loop je al snel met een volle tas rond en weiger je in te leveren op kwaliteit voor mobiliteit.
Ik mocht een week lang de nieuwe Canon G1x Mark II mee nemen, als doorgewinterd spiegel-reflex gebruiker ben ik gewend aan goede kwaliteit en vooral veel manuele instellingen, dit is iets wat veel compact camera’s toch bij je wegnemen.

Na het openen van de verpakking (waar een groot gedeelte is gereserveerd voor de camera) had ik de camera voor het eerst in mijn handen! Het eerste wat mij opviel was de materiaal keuze, stevig plastic, gripvast rubber, en een metale body. Een perfecte harmonie van materiaal en ondanks zijn ruime gewicht zeer goed gebalanceerd.

 
 
Eerste indruk

De knoppen om de camera te bedienen zitten op een goede ergonomische plek. Netjes aan de rechterkant geplaatst en perfect met een hand te bedienen. ook het kantelbare touchscreen is erg handig voor het verplaatsen van de automatische scherpstelling.
De bediening van het diafragma, sluitertijd, en manuele scherpstelling gebeuren door de dubbele (!!) draairing om het objectief heen, dit is als je het eenmaal onder de knie hebt zeer intuïtief en gemakkelijk te bedienen. Een groot voordeel hieraan vond ik dat je hierdoor ook in het donker je camera altijd gemakkelijk kan bedienen. 

Het menu is wat we gewend zijn van een Canon. Gemakkelijk te bedienen en ook de uitleg die elke functie netjes beschrijft maakt het gebruik van een geavanceerde camera ook voor de minder gevorderde fotograaf mogelijk. In het menu vinden we ook de WiFi verbinding.
Het instellen van de verbinding met een smartphone of tablet is een fluitje van een cent met de ingebouwde Near Field Communicatie (NFC). Je hoeft alleen maar even de camera bij het gewenster apparaat te houden en de verbinding is gelegd! De bij behorende App (Canon Camera window voor IOS en Android) laat je niet alleen de foto’s downloaden op je smartphone maar laat je de camera ook bedienen vanaf je telefoon!

 
Fotograferen met de G1X Mark II

Fotograferen met de G1x Mark II is voor een (Canon) spiegel reflex gebruiker geen moeilijke opdracht, alle welbekende opties zitten er in, maar ik durf ook te stellen dat de minder ervaren fotograaf zich gemakkelijk uit de voeten kan maken met deze camera.Het eerste wat opvalt wanneer je de camera aan zet is een groot uitschuivend objectief welke vloeiend naar voren schuift en het scherm wat gelijk op scherp staat, de camera is schietklaar in nog geen seconde! Het tweede wat direct opvalt is de wijde beeldhoek van 24mm (een verbetering tegenover zijn voorganger met 28mm) de 5x zoom die begint bij 24mm en door gaat tot 120mm lijkt voor een compact niet veel maar ook hier geld het gezegde; "Less is more'', minder zoom is meer beeldkwaliteit. Gelukkig geld dit ook voor de accu (NB12L), deze is kleiner dan zijn voorganger maar nog net zo krachtig.

Na wat foto's gemaakt te hebben viel één ding mij op. De Canon G1x Mark II is zowel overdag, als s'savonds erg in zijn element! Een klassieke spiegelreflex camera heeft de mogelijkheid om met de sluitertijden en diafragma's te spelen, en hierdoor kan je prachtige sluitertijd foto's maken, een gemis bij de meeste compact camera's. Ik was erg blij verrast toen ik zag dat de G1x dit perfect heeft overgenomendoor zijn lichtsterke objectief en gevoelige sensor.

Ook in de huiselijke situatie komt de G1x Mark II niets te kort, hij maakt heerlijke sherpte diepte foto's met vlijmscherpe detailleringen, en zelfs op 2000 ISO is er vrijwel geen ruis waarneembaar op de foto.

  Ik heb de eerste dag een wijn specialist bezocht. Zoals u kunt zien werkt de camera nog prima met weinig licht, hierdoor komt de sfeer en de prachtige ambiance mooi naar buiten.org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review GM5/P1030441.jpg
 
De volgende foto's zijn gemaakt met de Canon G1X Mark II  
org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review GM5/P1030449.jpg   org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review GM5/P1030477.jpg   org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review GM5/P1030482.jpg   org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review GM5/P1030657.jpg   org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review GM5/P1030664.jpg    

 

Alle gemaakte foto's van deze review zijn te vinden op onze Flickr pagina.  
   

 Plus en min punten.

+ DSLR in een compact formaat - De camera is aan de zware kant  
+ Zeer robust uitgevoerd - Hij heeft geen optische viewfinder  
+ Lichtsterk f/2.0 objectief - Laad niet op via USB  
+ Sterke Accu - De videomodus filmt niet in Full HD met 60 FPS  
+ WiFi en NFC -    
Onze Conclusie

De compact camera is volwassen geworden en is niet zomaar een compact camera met een enorme sensor. Mede door zijn hoge diafragma van F/2.0 en lichtsterke sensor komt de camera altijd goed weg met donkere situatie’s.Het toevoegen van WiFi in de camera is een absolute zegen, de connectiviteit is snel en de app is duidelijke en gemakkelijk te begrijpen, zeker door de toevoeging van NFC is de verbinding zo gelegd!
Chapeau voor de manual focus functie in de camera, doormiddel van een van de twee lensringen is de focus zeer goed fijn te stellen en krijg je een echt spiegel reflex gevoel hier bij. Een klein nadeel is dat de camera over het algemeen genomen iets wat aan de zware kant is, maar gekeken naar de doelgroep (spiegel reflex gebruikers) zijn deze toch wel wat gewend aan camera gewicht.

 
Zou ik de camera overwegen in mijn foto tas?

JA zeker wanneer je wel de DSLR kwaliteit wilt hebben maar niet een DSLR mee wilt slepen is deze camera ideaal. Het maakt niet uit in welke situatie je terecht komt, de camera kan ze allemaal aan! Ook mooi megenomen is de de grote accu, hierdoor hoef je ook niet bang te zijn dat je snel zonder prik zit en kan je dus stevig door fotograferen.

 
Deze review is geschreven door Sven R Simcic, Occasions medewerker bij Kamera Express en Professioneel fotograaf.