Review Zhongyi Mitakon 35mm Speedmaster - Nieuws
org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review Zhongui/header.png
...

Review: Zhongyi Mitakon 35mm f/0.95 Speedmaster voor Fuji X

Niemand minder dan Maarten van der Voorde, beter bekend als The Man With The Fuji, testte voor Kamera Express de Zhongyi Mitakon 35mm f/0.95 Speedmaster voor Fuji X. 
 

The Man With The Fuji over de Zhongyi Mitakon 

Hoewel het simpele kartonnen doosje waarin de Mitakon 35 mm wordt aangeboden nou niet direkt een hightec uitstraling heeft, wordt dit gevoel direkt weggenomen als je het objectief uit de verpakking haalt. Met, op 40 gram na, een gewicht van een halve kilo heb je wel direct het idee kwaliteit in handen te hebben. De afwerking is netjes en strak en er zit een behoorlijke hoeveelheid glas in, dat is duidelijk. Maar zit er ook kwaliteit in dit ‘bokeh-monster’, zoals hij door velen wordt geroemd? Ik mocht hem met veel plezier voor Kamera-Express een poosje uitproberen. 

Deze Mitakon komt met vattingen voor Nikon, Canon, Sony en……Fuji ! Dat stemt tot genoegen. Zeker als ik de Mitakon plaats op mijn Fuji X Pro2 heb ik het gevoel (qua uitstraling) een stukje terug in de tijd te gaan, maar het voelt verrassend goed. Bij elkaar een combinatie van ongeveer een kilo, maar het maakt dat het geheel erg prettig en goed in evenwicht in de hand ligt. Met de XT 1 of X E2 is dat zeker niet anders.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen. 

org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review Zhongui/Maarten1.png


Voor de liefhebber

De keuze voor een dergelijk objectief, dat overigens handmatig scherp gesteld moet worden, moet een bewuste keuze zijn. Het grootste diafragma van f/0.95 is niet niks.   Gedreven portret- en natuurfotografen zullen dit zeker weten te waarderen. Voor landschapsfotografie vind ik het objectief geen meerwaarde hebben en voor het gebruik bij straatfotografie zal je moeten leren razendsnel handmatig scherp te kunnen stellen. Oefening wordt hier denk ik zeker beloond. (Leica-fotografen doen niet anders…..)

De geringe scherptediepte bij f/0.95 is fenomenaal. Bij een klein springspinnetje verdwijnen zelfs een paar pootjes al snel in onscherpte. Een slakkenhuisje geeft alleen maar scherpte op een klein deel van de rondingen. Superleuk maar wel iets om rekening mee te houden. Bij kleinere diafragma’s wordt de scherptediepte natuurlijk groter maar de achtergrondonscherpte blijft mooi zacht. Lichtbronnen geven een geweldig mooi accent.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen. 

org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review Zhongui/Maarten2.png

Zhongyi Mitakon in de praktijk

In het laatste avondzonnetje stapte ik dus het stukje weiland in dat naast mijn huis ligt en liet de zonnestralen mijn objectief binnenkomen, nieuwsgierig naar de lensflare.  Eigenwijs als ik ben fotografeer ik bewust uit de hand om eens te kijken waar mijn grenzen liggen (en die van de Mitakon-Fuji-combinatie). De zoektocht naar paardenbloemen en invallend zonlicht leverde sfeervolle platen op met een mooie flaire. De f/0.95 leverde wel een natte rug op...

Scherpstellen is wel even een dingetje onder deze omstandigheden. Maar de ‘zebra-strepen’ die de Fuji me in de zoeker presenteert, helpen hier uitstekend bij. Ook het vergroten in de zoeker van de Pro 2 van mijn instelgebied is een mooi hulpmiddel. Maar f/0.95 geeft eigenlijk nauwelijks scherptediepte en het vraagt dus onder deze omstandigheden veel geduld en inspanning. Wel heel erg leuk om hiermee te werken.  Als dan de resultaten zichtbaar worden maakt dat dit je keuze voor dit objectief weer heel snel tot tevredenheid stemt. Je wordt er erg creatief van.

Ook mijn zesjarig buurmeisje wilde graag poseren en dus kon ik in het inmiddels hoge tarweveld achter mijn huis nog even verder fotograferen met grote diafragma’s. Maar het blijft heel goed opletten waar je je scherpte wilt hebben, anders kom je met teleurstellende (out-of-focus) beelden thuis. Foto’s met een iets kleiner diafragma geven wat meer ‘veiligheid’ met een uitstekende scherpte maar blijven wel mooi zacht, ook in de achtergrond

Hier blijkt dat de Mitakon zeker voor portretfotografie een buitengewoon bruikbaar objectief is die, wederom op f/0.95, een heel eigen ‘sfeertje’ weet weer te geven met een prachtige achtergrondonscherpte.  De eventuele lensflare vind ik persoonlijk erg mooi maar moet natuurlijk geen ‘trucje’ worden. Op mijn X Pro 2 fotografeer ik meestal met primes van Fuji: de 16, 23, 35, 56 en 90 mm zitten vast in mij  tas. Voor deze bijzondere 35 mm zou ik zeker een plaatsje maken. In een aantal situaties kan de f/0.95 zeker een meerwaarde zijn. Creativiteit wordt zeker beloond. Mooi stukje glas dus!

Inspiratiebeelden

org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review Zhongui/Maarten5.png

org-ke_nl:/content/Meukfolder/Review Zhongui/Maarten6.png