Spelen met Licht - Nieuws
org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_paginaheader.jpg
 

Spelen met Licht: 2 weken aan workshops, demo's en aanbiedingen!

Van dinsdag 21 maart t/m zondag 2 april 2017 kunt u bij Kamera Express weer spelen met licht! Twee weken lang vindt u door heel Nederland de leukste workshops en lezingen en vindt u op onze websites de leukste aanbiedingen die allerlei manieren van spelen met licht mogelijk maken.

Waarom Spelen met Licht?

Spelen met licht kent meerdere toepassingen. Door te spelen met licht kun je je foto’s van diverse creatieve effecten voorzien. Denk bijvoorbeeld aan het bevriezen van onderwerpen met een flitser en het creëren van lighttrails door gebruik van het tweede gordijn. Tijdens de ‘Spelen met Licht’ kunt u bij Kamera Express terecht voor diverse workshops, lezingen en tips én zijn er veel aanbiedingen op allerlei producten. Zo kun je op een toegankelijke manier je eerste stappen zetten om creatief om te gaan met licht. Hieronder volgen alvast wat tips! 

Lezingen en workshops

Om écht de diepte in te gaan bij het spelen met licht zijn er de hele periode leuke workshops en lezingen te volgen door professionele fotografen. Deze worden in heel het land gegeven. Kijk hieronder snel welke voor u interessant zijn en schrijf u in! (Let op: inschrijven is verplicht en vol=vol)

Klik hier om direct naar het overzicht te gaan van alle workshops en lezingen.

 

org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_tip1.jpg

Wanneer gebruik je een daglichtset en wanneer een flitsset?

Een groot verschil is dat bij een daglichtset direct te zien is wat voor effect de lichten hebben. Zo kan je makkelijk het licht vormen zonder bij elke aanpassing een testfoto te hoeven maken. Het gebruik van een daglicht set is erg populair bij het fotograferen van stilleven en flitsgevoelige onderwerpen denk hierbij aan newborn of dieren. Een nadeel van daglichtsets is dat ze soms iets minder krachtig zijn in hun pieklichtopbrengst, waardoor je in extremere situaties misschien net niet genoeg licht kan produceren om in het aanwezige omgevingslicht te overheersen tevens zal je, afhankelijk van de continulichtset, niet genoeg power hebben om een kleine diafragma opening te combineren met een hoge sluitertijd. Flitssets zijn populair bij (studio) shoots met modellen. De hoge output en korte belichtingstijd zijn ideaal bij het gebruik van kleine diafragma openingen en beweging. Het nadeel van flitsers is dat de belichting alleen op het moment van de flits zichtbaar is en het resultaat daarom op de foto zelf vaak teruggekeken moet worden.

Gerelateerde aanbiedingen

Bresser BR-2310 Octa Daglichtset 850W

Bresser BR-2246 Daglichtset 3375W

Bresser BR-2240 Daglichtset 1875W

Falcon Eyes Studioflitsset SSK-3150D

Falcon Eyes Studioflitsset SSK-2200D

 

org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_tip2.jpg

Wat is het voordeel van flitsen bij daglicht?

Een flitser is meer dan alleen een hulpmiddel om donkere ruimtes te verlichten. Flitsers zijn een extra lichtbron die u kunt gebruiken om uw foto’s op een andere manier te belichten en kunnen uitstekend gecombineerd worden met daglicht. Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van flitsers met daglicht. Ten eerste kunt u het contrast van uw foto beheersen: laag contrast kan verhoogd worden en veel contrast verminderd. Ten tweede kunt u het licht vormgeven. Met een flitser kunt u meer diepte aan de foto te geven door uw onderwerp vanaf de zijkant te verlichten. Wanneer u de flitser als tegenlicht inzet dan creëert u een mooi haarlicht. Ook het bevriezen van bewegingen is mogelijk wanneer de flitser de belangrijkste lichtbron is. Het onderwerp wordt dan maar heel kort belicht, waardoor u de beweging kunt stilzetten of bevriezen. Ook kunt u een beweging versterken door een combinatie van de korte flits met een lange sluitertijd. De mogelijkheden van flitsen bij daglicht zijn ongekend. Sport- fashion- en paparazzifotografen maken allemaal gebruik van een combinatie van dag- en flitslicht. Zo ook natuurfotograaf Jasper Doest. “Fotografie is spelen met licht. Als je de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van kunstlicht denk ik dat je jezelf enorm beperkt als je dat niet doet”.

Gerelateerde aanbiedingen

Godox PB960 Propac zwart

Profoto 901092 B1 500 AirTTL Location Kit + GRATIS Remote Air TTL-Canon/Nikon/Sony

Profoto 901109 B2 250 AirTTL to-go kit + GRATIS Remote Air TTL-Canon/Nikon/Sony

Elinchrom ELB 400 Pro To Go Set 2.0

 

org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_tip3.jpg

Waarom een ringflitser?

Ringflitsers vinden hun oorsprong in de wereld van microscopen, maar vonden via macrofotografie al snel hun weg in de mode- en portretfotografie. Doordat het licht van alle kanten om de lens komt zijn er, in vergelijking met het gebruik van de gangbare (reportage)flitser, nauwelijks schaduwen en veel minder oneffenheden te vinden in uw foto. Daarnaast worden ringflitsers vaak gebruikt om hun specifieke effecten, zoals de halo of het aura achter het onderwerp en de 'ringen' in de ogen van uw model.

Bij macrofotografie is de ringflitser al langere tijd onmisbaar. Gebruik hem bijvoorbeeld als lichte invulflits of als licht om uw onderwerp zeer egaal te belichten. Zo wordt de schaduw die u of uw camera over het kleine onderwerp legt verwijderd. Met de opmars van de webshop is de ringflitser ook mateloos populair geworden bij het fotograferen van producten voor gebruik op websites. Mede door de egale belichting zorgt het gebruik van een ringflitser voor een representatieve afbeelding van een product.

De ringflitser is dus een echte allrounder met vele toepassingen. Een must-have voor elke fotograaf!

Gerelateerde aanbiedingen

Aputure AHL-H100 Amaran Halo Ringflitser Nikon / Aputure AHL-H100 Amaran Halo Ringflitser Canon

McoPlus Macro ring lite Nikon

McoPlus Macro ring lite Canon

Olympus STF-8 Macro flitser

 

org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_tip4.jpg

Flitsen op het 2e gordijn

Experimenteer eens met flitsen op het 2e gordijn (rear curtain). Bij deze manier van flitsen gaat de flitser pas aan het eind van de belichtingstijd af. Omdat een flits een zeer korte duur heeft ( 1/300sec tot wel 1/6500sec bij reportage flitsers) is het mogelijk om een onderwerp met de flits te bevriezen. In combinatie met een lange sluitertijd kan dit leuke beelden opleveren. Onderstaande foto is gemaakt met een flits op het 2e gordijn, dit zorgt er voor dat de strepen van de achterlichten achter het autotje te zien zijn. Bij een flits op het eerste gordijn had de auto voor in beeld gestaan en liepen de strepen van de achterlichten door de auto heen.

Gerelateerde aanbiedingen

Rollei Flashunit 56 voor Canon en Nikon

Yongnuo YN-565EX II TTL flitser voor Canon

Yongnuo YN-565EX TTL flitser voor Nikon

Nikon SB-5000

Nikon SB-500

Nikon SB-300

 

org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_tip5.jpg

Kleurtemperatuur bij LED lampen

Bij het gebruik van LED lampen loopt de foto- en videograaf er vaak tegenaan dat de kleur van de lamp niet overeenkomt met de kleurtemperatuur van de omgeving waar hij of zij zich in bevindt. Tegenwoordig hoeft dit geen probleem meer te zijn met de kleurfilters die meegeleverd worden met veel LED lampen. De standaard kleurtemperatuur van een LED lamp ligt vaak rond de 5500K, wat ongeveer gelijk is aan daglicht. Gaat u fotograferen en/of filmen in huiskamers, restaurants en andere binnenlocaties waar warm licht gebruikt wordt? Dan kunt u een oranje filter gebruiken om de kleur van uw LED lamp dichter aan het licht op de locatie te matchen. Dit geldt ook tijdens een zonsopkomstg of -ondergang. Het gebruik van een oranje kleurfilter zorgt er bovendien voor dat de beelden er natuurlijker uitzien en u het een stuk makkelijker heeft tijdens het editen van de kleuren tijdens de nabewerking.

En voor de pro's: er zijn de laatste tijd steeds meer LED lampen op de markt gekomen welke daglichtledjes met warmere ledjes combineren in één lamp. U kunt dan via een draaikop op de achterzijde de kleurtemperauur heel precies instellen. Ideaal als het heel nauw luistert!

Gerelateerde aanbiedingen

Ledgo E116C Bi-Color

Aputure LED AL-M9 Amaran Lighting Up CRI 95+

Aputure LED AL-528S + CRI 88

Vibesta Verata160 Daylight LED On-Camera Light

Manfrotto Spectra 500S LED 300LUX 5000K >90CRI 30graden met balhoofd en kleurfilters

Manfrotto Spectra 900F LED 900LUX 5000K >90CRI 50graden met balhoofd en kleurfilters

Falcon Eyes DV-96V-K2 regelbare LED lamp set met accu

Yongnuo YN-0906 II LED light

Overige aanbiedingen

Lume Cube Zwart

Lume Cube gunmetal Grey

Lume Cube Zilver

 

org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_tip6.jpg

Waarom het werken met een lichtmeter je foto's verbetert

Een lichtmeter geeft geen garantie op een goed eindresultaat, maar is wel een perfect hulpmiddel om de juiste belichtingsinstellingen te krijgen. Maar waarom heb ik dan een aparte lichtmeter nodig, als mijn camera ook voorzien is van een ingebouwde lichtmeter? De lichtmeter van uw camera meet gereflecteerd licht. Zeer donkere of lichte kleuren van het onderwerp beïnvloeden de sterkte en samenstelling van het gereflecteerde licht, wat ervoor kan zorgen dat de ingebouwde lichtmeter het mis heeft. Ook als het onderwerp van uw foto in de schaduw staat en de achtergrond helder is, kan de lichtmeter het moeilijk krijgen. Hetzelfde met een glanzend onderwerp, wat veel licht reflecteert. Hierdoor kan de lichtmeter van uw camera een te korte sluitertijd kiezen, met onderbelichting als resultaat. Wilt u deze problemen voor zijn? Dan biedt een lichtmeter uitkomst. Ook portretfotograaf Brendan de Clercq is fan van lichtmeters. “Meten is weten. Ik wil weten wat mijn licht doet. Dan hoef ik me daar niet druk om te maken en kan ik me focussen op het creatieve”. Een goede belichting is de basis van elke foto, als de belichting goed zit dan kun je creatief aan de slag!

Gerelateerde aanbiedingen

Sekonic L-308S Flashmate zwart

Luxi For All Lichtmeter door middel van Smartphone

Micnova MQ-LM30 lichtmeter

 

org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_tip7.jpg

Werken met een reflectiescherm

Reflectieschermen zijn er in verschillende soorten en maten maar wanneer gebruik je deze nu precies? Met een reflectiescherm kan je bestaand licht (bijvoorbeeld daglicht) gebruiken om schaduwen uit te lichten van een model of uit een andere hoek extra licht toevoegen. Ook is een reflectiescherm uitstekend te gebruiken in de studio, wanneer er bijvoorbeeld een setup is met slechts 1 lamp is het mogelijk om schaduwen weg te werken.

Verschillende kleuren, wanneer gebruik je ze?

Reflectieschermen zijn er in verschillende kleuren: Wit, zilver, goud en gemixte combinaties. De meest gebruikte variant is de witte, dit geeft een zachte reflectie om harde schaduwen wat zachter te maken. De zilvere variant reflecteert precies wat er op het scherm komt, dit zorgt voor een harde reflectie welke bijna gelijk is aan de lichtbron zelf. De goudkleurige variant zorgt voor warm licht. Bij lichte bewolking of koud licht is het mogelijk om met een goud reflectiescherm warm licht op het voorwerp te laten vallen. De gemixte combinaties zijn er voor om de effecten van de verschillende kleuren te combineren.

Gerelateerde aanbiedingen

Bresser B-SU33 Paraplu wit diffuus 84cm

Bresser TR-1 5 in 1 reflectiescherm 60x90cm

Godox S-Bracket Bowens + Softbox 40x40cm + Grid

Rogue Small Softbox Kit

Bresser TR-1 5 in 1 reflectiescherm 110cm rond

Caruba Speedlite Paraplu Kit 83cm

Falcon Eyes Reflectiescherm 5 in 1 CRK-12

Falcon Eyes Reflectiescherm 5 in 1 CRK-32 SLG 82cm

Falcon Eyes Flits paraplu UR-48T 122CM

 

org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_tip8.jpg

Flashtriggers

In het bezit van een reportageflitser? Verleg je grenzen en gebruik de flitser los van de camera. Op deze manier heb je volledige controle over de plaatsing van je lichtbron. Gebruik bijvoorbeeld de flitser om een model of object vanaf de zijkant, bovenaf of zelfs van achter te belichten voor een interessant schaduwspel. Of gebruik meerdere reportageflitsers om je eigen studiosetting in het klein na te bootsen.

Gerelateerde aanbiedingen

Hahnel Captur Transmitter Receiver Set Canon

Hahnel Captur Transmitter Receiver Set Sony TTL

Hahnel Captur Transmitter Receiver Set Nikon

Hahnel Captur Transmitter Receiver Set Olympus/Panasonic TTL

Hahnel Captur Transmitter Receiver Set Fuji

Hahnel Captur Module Pro

 

Workshops tijdens Spelen met Licht

 

org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_01.jpg org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_02.jpg
org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_03.jpg org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_04.jpg
org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_05.jpg org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_06.jpg
org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_07.jpg org-ke_nl:/Workshops/lezingen/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_08.jpg
org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_09.jpg org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_10.jpg
org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_11.jpg org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_12.jpg
org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_13.jpg org-ke_nl:/content/Studioweken/ke_spelenmetlicht_landinsgpage-workshops_14.jpg

 

 

overige Spelen met Licht aanbiedingen


Productfotografie

Caruba Portable Fotostudio 

Caruba Portable Photocube LED 

 

Strobist

MagMod MagBeam Kit

MagMod MagBeam Wildlife Kit (flash extender)

MagMod Basic Kit 3

 

Achtergronden

Bresser BR-D23 Achtergrond Support 240X300cm

Bresser BR-D37 Achtergrondsupport 300x360cm Extra Strong

Falcon Eyes Achtergrond Systeem B-7810

 

Lampstatieven

Bresser BR-TP240 Lampstatief 240cm

Bresser BR-TP280 Lampstatief 280cm

Falcon Eyes Lampstatief W805 101-235 cm

 

Doeken en achtergrondpapier

Colorama 165 super wit achtergrond papier 2,75m x 11m

Colorama 565, Arctic White 1,35mtr.(wide) x 11mtr.(long)

KAMERA EXPRESS BG-2X3-CK achtergrond doek 2,50x3,0 meter chromakey groen

KAMERA EXPRESS BG-3X6-ZW achtergrond doek 3,0x6,0 meter zwart

 

Studio accessoires

Caruba Swivel incl. Spigot

Bresser BR-54 Klem 4 inch Deluxe

Caruba Opvouwbare Grijskaart 30cm

Manfrotto 035, Super Clamp

Caruba Afstandsbediening Canon Type-1 / Type 2 / Nikon Type 1 / Nikon Type 2 / Sony Type 1

Falcon eyes Gaffer tape zwart 5cm x 50m

Falcon Eyes Accu NP-F750 voor MV-AD1/DV-256V/DV-320VC

 

Aanbiedingen voor het bedienen van je camera met je smartphone

Triggertrap Smartphone & Camera Triggers

Miops Camera Smartphone Trigger