Videoweken - Nieuws
org-ke_nl:/content/Nederland Fotografeert/ke_videoweken_actiepagina-760.jpg
...

Kamera Express Videoweken

Vier weken lang stond video centraal bij Kamera Express.  Tijdens deze weken hebben wij u voorzien van tips & tricks over filmen in vlogs, blogs en evenementen. Daarnaast kon u mee doen aan de videowedstrijd via onze Facebookpagina en kans maken op te gekke prijzen met uw eigen gemaakte video! Vol trots kunnen we de winnaars bekend maken van de videowedstrijd. 
 

Kamera Express Videoweken: Prijswinnaars

In de vier weken looptijd van de #KEVideowedstrijd zijn er ruim 200 video's ingestuurd! Daar zaten prachtige opnames tussen: van verbluffende reisverslagen tot ludieke vlogs en van zwangerschapsaankondigingen tot muzikale videoclips. We konden bijna niet kiezen! Gelukkig wisten de juryleden Eric van Vuuren en Roderik Patijn van Rodivision precies waar ze op gingen letten bij het selecteren van de winnaars. "Aan de ene kant zijn de technische elementen zoals compositie, kleurbewerking en beweging belangrijk. Aan de andere kant letten we op het creatieve deel van de video met storytelling en emotie" zegt Eric van Vuuren. De juryleden hebben alle videos bekeken en hebben maar één conclusie: er is een hoop filmtalent in Nederland en België! Kamera Express, Eric van Vuuren en Roderik Patijn willen alle inzendingen bedanken voor hun moeite en creativiteit! Uit alle prachtige inzendingen zijn onderstaande geselecteerd om mooie prijzen (i.s.m. Sony Nederland) te winnen. 

Eerste prijs: Sony FDR-AX33

Na zijn jaarlijkse trip naar Zuid-Afrika besloot Thomas een twist te geven aan zijn video. “In plaats van het 'standaard Zuid-Afrika filmpje' met giraffes en olifanten wilde ik eens iets maken wat vooral focust op de mooie momenten met vrienden en vriendinnen.” Thomas heeft met deze inzending de eerste prijs gewonnen van de #KEVideowedstrijd in samenwerking met Sony Nederland: de Sony FDR-AX33 4K Camcorder. Jurylid Eric van Vuuren roemt de video om zijn artistieke en technische afwerking. “Een heerlijke video op een fantastische locatie waar veel tijd en moeite in is gestoken met de color grading. Ook is de Canon 5D MK2 al een tijdje op de markt waarmee Thomas bewijst dat je niet het nieuwste spul hoeft te gebruiken om perfecte resultaten te behalen.”

Bekijk de video:

 
 

Tweede prijs: Sennheiser MKE 400 microfoon

Prijswinnaar Sander Blom maakte op vrijwillige basis de videoclip voor het nummer Run the Line van Victors Village. Met beperkte middelen werd een mooi verhaal neergezet in een aantrekkelijke stijl. “Sander heeft duidelijk de tijd genomen om te bedenken hoe de video er van voor tot achter eruit moet zien en de shots zijn lekker dynamisch” aldus Eric van Vuuren.” Sander heeft de Sennheiser MKE 400 microfoon gewonnen. 

Bekijk de video:

 
 

Derde prijs: Camrade run&gun; medium: Beemflights

De videobroers Bas en Sander Mutsaards van Beemflights nemen je mee langs Johannesburg, Durban, de Afrikaanse kust en het Krugerpark in deze betoverende video. Een artistiek zeer geslaagde video waardoor je meteen op reis wil. Met deze inzending wonnen de broers een Camrade run&run videotas: perfect voor hun volgende reis!

Bekijk de video:

 
 

Publieksprijs:

Het publiek heeft gesproken! De meeste stemmen gingen naar videoclip van die Stuben Buben met het nummer Die immer lacht. Inzender Ruud heeft hiermee een Sony HDR-AS50 gewonnen!

Bekijk de video:

 

Bekijk terug: tips & tricks door Eric van Vuuren en Roderik Patijn 

Filmmakers Eric van Vuuren en Roderic Patijn gaven eerder al hun tips voor een goede video. Bekijk hun video met tips & tricks!

 

 
Lees hieronder de tips uit bovenstaande video:
 

Storyline

Vandaag de dag is het met alle digitale gemakken erg verleidelijk om met je camera in het rond te schieten Dit is uiteraard geen probleem als het gaat om dingen zoals het testen van objectieven en andere apparatuur, maar wanneer je een videoproject gaat doen is het belangrijk van tevoren te weten wat je op gaat nemen.

Uiteraard is het noodzakelijk een goede voorbereiding te hebben omdat je wilt dat het verhaal goed over komt, maar de voorbereiding komt extra goed van pas als je bepaalde camera-instellingen een rol spelen voor het "shot". Hierbij gaat het niet alleen om films met een verhaal, zoals een speelfilm, maar ook wanneer je van plan bent om de verjaardag van je oma vast te leggen. Hierbij is het prettig van tevoren al bedacht te hebben welke elementen je wilt vastleggen. Zo weet je zeker dat je niet met veel te veel beelden thuiskomt en door de bomen het bos niet meer kan zien. Daarnaast helpt het je om er voor te zorgen dat de eindmontage de beste kwaliteit bereikt.

Hierbij is het gemakkelijk om voor jezelf een storyboard of storyline te maken waarin je kunt bedenken welke beelden/shots je wilt vastleggen. Hierbij kun je tevens nadenken over verschillende technieken die je kunt gebruiken zoals bijvoorbeeld: Close-up's, een time-lapse, een wide-shot, of juist een slow motion. Meer over deze technieken behandelen wij hieronder.

 

Regels

Hieronder zullen wij een aantal regels bespreken over instellingen en de apparatuur. Uiteraard is het leuk om in een creatief proces de regels te breken om bepaalde effecten te bereiken, maar onthoud goed dat je alleen de regels kunt breken als je ze eerst goed kent.

 

Sluitertijd en Slow-Motion

Slow-Motion shots
Een belangrijk aspect dat je bij een filmproject goed van tevoren moet plannen zijn de slow motion shots. Iedereen kent ze, iedereen vindt ze vet, maar wat maakt nou een goed slow motion shot?
Als je kijkt naar het verhaal dat je wilt vertellen laat je door slow motion zien dat iets belangrijk is. Denk aan bijvoorbeeld het hoogste punt van een backflip van een bmx-er. Of misschien wel de openingsdans van je zus en haar man op hun huwelijk. Bedenk dus goed welk onderwerp of moment je met behulp van een slow motion shot wilt benadrukken. Niemand zit namelijk te wachten op een huwelijks filmpje van 15 minuten met alleen maar slow motion shots.

Frame Rate
Er is ook een technisch aspect aan het schieten van slow motion beelden. Dit heeft te maken met je frame rate en je sluitertijd. Je frame rate is het aantal beelden per seconden die je camera opneemt. Er zijn allerlei verschillende camera's op de markt met verschillende frame rate mogelijkheden. Om het goed te begrijpen hoe je hiernaar moet kijken moet je weten dat in Europa de digitale films op 25 frames per seconden worden afgespeeld. De meeste cameras kunnen naast deze 25 fps ook op 50 fps opnemen. Als je voor die instelling kiest, dan betekent dat je in de montage je beelden tot 50% kan vertragen. Bij 100 fps kun je de video tot 25% vertragen enzovoorts. Als je niet van tevoren hebt bedacht dat je iets in slow motion wilt opnemen en je hebt in 25 fps opgenomen, dan krijg je een haperend effect. Dat komt dus omdat je minder frames hebt dan de afspeelsnelheid van 25 fps.
Oftewel: Hoe meer beelden per seconde de camera maakt, hoe langzamer je de video kunt afspelen zonder dat het beeld gaat "haperen". Als je een shot in slow-motion wilt afspelen dien je dit stukje te filmen met een hogere frame rate dan normaal.

Sluitertijd
Naast de frame rate (fps) is ook de sluitertijd van belang. In tegenstelling tot fotografie wil je bij film je sluitertijd altijd op het dubbele houden van je frame rate, om “smooth” uitziende beelden te hebben. Bij 25 fps zal je sluiter dus staan op 1/50. Maar ga je slow motion schieten met 50 fps, dan moet je sluitertijd staan op 1/100.
Sommige video cameras hebben ook de mogelijkheid de sluitertijd in graden aan te geven. Stel je deze op 180 graden in, dan staat je sluitertijd goed ten opzichte van je fps.

Bedenk dus goed wat je in slow motion wilt schieten, zodat je niet met een teleurstelling zit tijdens het monteren.

 

Scherpte / Diepte

Een andere manier om bewuste een bepaald onderwerp belangrijker te maken dan de rest van de omgeving is door het gebruik van scherpte diepte. Ook wel bekend als bokeh. Hiermee kan je de kijker dwingen zich te focussen op het door jouw gekozen onderwerp.

Net als bij fotografie geven lichtsterke lenzen meer bokeh. Een mooie lens voor het filmen is bijvoorbeeld een (Zeiss) F1.4 50mm. Het verschil is echter wederom de sluitertijd. Omdat je deze bij filmen het dubbele wilt houden van je framerate kan het overdag moeilijk zijn om bokeh te krijgen.

ND Filters
Schiet je bijvoorbeeld op een klaarlichte dag op 25 frames per seconden met de sluiter op 1/50 en het diafragma (F Stop) op 1.4, dan is alles volledig overbelicht. Om dit te voorkomen worden ND filters gebruikt. ND Filters bestaan in vaste waarden of als variabele filters waarmee geleidelijk het binnenkomende licht kan worden tegengehouden. Hierdoor kun je alsnog met een wijd open diafragma filmen overdag. Door het gebruik van ND filters blijven je frame rate en sluitertijd in orde en kan je mooie scherpte diepte beelden maken van je onderwerp zonder dat je video overbelicht raakt. Sommige videocamera's hebben zelfs een ingebouwd ND filter zodat u deze niet apart hoeft te gebruiken.

 

Wide, Medium of Close-up

Zodra je hebt bedacht wat je script/verhaal gaat worden is het belangrijk dat je gaat nadenken welke shots je hierbij vindt passen of met behulp van welke shots je het verhaal wilt vertalen. Het is hierbij van belang om variatie in je uitsnede's te creëren zodat je ervoor zorgt dat je als kijker geboeid naar de video blijft kijken.

Tips voor het kiezen van frames 
Het is belangrijk om goed na te denken welke uitsnede's je wilt gebruiken. Een aantal vuistregels zijn: Wil je laten zien waar je bent? Schiet dan vooral wide met behulp van een groothoek objectief. Wil je iets extra spannend maken of extra indruk geven? Schiet dan vooral een close-up met behulp van een tele(zoom) objectief daarnaast kun je hierbij kiezen voor een groot diafragma getal zodat de nadruk extra op het onderwerp ligt. In de montage kun je vervolgens de shots achter elkaar leggen waardoor het 1 geheel wordt en de spanning opgebouwd wordt. 

 

Beweging

Door gebruik te maken van diverse bewegingen kan je de video dynamischer maken. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

  • Panning (Horizontaal meetrekken/meebewegen met je onderwerp)
  • Tilt (Camera van onder/boven naar boven/onder bewegen)
  • Dolly (Een vloeiende beweging van de camera op een rails)
  • Gimbal (Vloeiend je onderwerp filmen terwijl je meeloopt/rent/rijd aangezien een gimbal de “schokken” opvangt en tegengaat)

De meest bekende bewegingen in video zijn Panning en Tilt. Deze twee bewegingen worden vaak vanaf een statief gemaakt om te zorgen dat je zo stabiel mogelijk je onderwerp kunt vastleggen. 3-weg statieven zijn hiervoor handig in gebruik omdat je bij deze statiefkoppen er voor kunt kiezen om één of meeredere bewegingen vast te zetten.

Dolly wordt vaak gemaakt met behulp van een slider op een rails. Hierbij kun je het onderwerp eenvoudig volgen of een vloeiende beweging maken met het onderwerp mee of juist van het onderwerp af.

Gimbal is een stabilisatie techniek waarmee u gemakkelijk en stabiel kunt filmen vanuit de hand. De gimbal zorgt ervoor dat u stabiel kunt blijven filmen vanuit de hand omdat de 3 assige beeldstabilisatie van bijvoorbeeld de DJI Ronin-M uit de video de bewegingen die je met de hand maakt corrigeerd.

 

Geluid

Goed geluid is misschien nog wel belangrijker dan goed beeld. Een kijker kan gemakkelijk naar een “slechte” video kijken met goed geluid, maar een goede video met slecht geluid zal vrij snel weg geklikt worden. 

De interne microfoons zijn vrijwel vaak erg beperkt in hun mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld kiest voor een simpele richtmicrofoon kun je eenvoudig de kwaliteit van je productie verhogen. Met een richtmicrofoon neem je selectiever het geluid op dan wanneer je al het omgevingsgeluid erbij opneemt. Een dasspeld microfoon is ideaal om bijvoorbeeld een interview of gesproken tekst op te nemen. Deze zit dicht bij de geluidsbron en neemt hierdoor weinig omgevingsgeluid op.

Het is aanbevolen om voor/tijdens en na de opnames met een koptelefoon je geluid en instellingen te controleren om er zeker van te zijn dat het geluid goed is. Het is vrij lastig om achteraf in de montage het geluid aan te passen. Hier wordt het vaak ook niet mooier op.

 

Stabiliteit

Als je in een situatie zit waar je niet in de gelegenheid bent om een statief of monopod te gebruiken kun je met behulp van je eigen lichaam er voor zorgen dat je alsnog een vrij stabiele video krijgt. Zorg er voor dat je je lichaam zo stabiel mogelijk plaatst. Dit kan bijvoorbeeld tegen een muur, een paal, een hekje of door bijvoorbeeld op de grond te gaan zitten. Hiermee krijg je stabielere beelden dan wanneer je gewoon vrij in de ruimte staat.

Beeldstabilisatie
Het gebruiken van een lens met Image Stabilizer kan ook erg bijdragen in het maken van vloeiende opnames. De ingebouwde stabilisatie van het objectief corrigeerd de meeste bewegingen. Dit zal resulteren in een vloeiender ogend beeld zonder dat je schokken of trillengen ervaart. Er is een breed aanbod aan objectieven met beeldstabilisatie en daarnaast beschikken een aantal camera's zoals bijvoorbeeld de Sony A7S mark II over een ingebouwde beeldstabilisatie. Hiermee hoeft het objectief niet over beeldstabilisatie te beschikken omdat de sensor in de camera hier over beschikt.

 

Nabewerking

In tegenstelling tot fotografie kan je in video achteraf vrij weinig veranderen. In een video kun je moeilijk een storend element zoals bijvoorbeeld een toeschouwer of voorbij fietsend iemand eruit knippen. Daarnaast is het vrij lastig om kleuren die vloeken achteraf aan te passen. Als je van te voren rekening houdt dat je shots kloppen, zorg je er voor dat je in je nabewerking geen last hebt van deze storende elementen.

 

Geen Snapchat

Om ervoor te zorgen dat je in de montage kan bepalen wanneer een shot begint en wanneer een shot eindigt is het belangrijk om een langer shot te maken dan het shot wat je wilt opnemen. Als je zodra je start met opnemen eerst 5 seconde wacht om vervolgens na het maken van je shot weer tot 5 te tellen voordat je de opnamen stopt zorg je er voor dat je niet met te korte clips komt te zitten (zoals de populaire smartphone applicatie Snapchat). Hierdoor zorg je er voor dat de montage makkelijker verloopt omdat je altijd de ruimte hebt om te snijden in een shot. Als je ruimte te kort komt doordat je langere shots opneemt kan een externe recorder van bijvoorbeeld Atomos hierbij helpen.