Canon: DSLR en systeemcamera kunnen nog lang naast elkaar bestaan

Het is nog veel te vroeg om te zeggen dat de komst van de spiegelloze systeemcamera het einde van de spiegelreflexcamera inluidt. Volgens Mike Burnhill, productspecialist professionele camera’s bij Canon Europa, hebben beide systemen hun specifieke voordelen en daarmee hun eigen markt. Ook de komende jaren nog.

Er zijn bijvoorbeeld nog steeds takken van fotografie waar een spiegelreflex het beste werkt, stelt hij: “Als je het beslissende moment wilt fotograferen, bijvoorbeeld bij sportfotografie, dan kan niets tegen de spiegelreflex op. Want licht gaat nog steeds het snelste door de optische zoeker van een spiegelreflex: het gaat de lens in en komt via de spiegel in de zoeker. Snelheid van het licht, sneller kan niet.”

Hoe goed elektronische zoekers tegenwoordig ook zijn, er zit altijd een minimale vertraging in: het licht valt op de sensor, dat wordt door een computer vertaald en gaat dan naar de monitor. ,,In een foto is dat het verschil tussen een foto van een tennisbal die vervormt in een racket en een foto van bal die net los is van het racket. Iedereen wil die eerste foto zien, de tweede is helemaal niet interessant.”

Natuurlijk heeft de elektronische zoeker van een systeemcamera zoals die van de EOS R ook grote voordelen. Een voorbeeld daarvan is dat je voor het afdrukken al ziet wat er in je foto scherp en wat er onscherp wordt en hoe de gekozen belichting uit gaat vallen. Die kun je dus voor het maken van de foto aanpassen, zodat het resultaat is wat je in gedachten had. Bij de spiegelreflex kun je pas na controle op je scherm zien of de foto gelukt is. Dus ook een systeemcamera is in dat opzicht geschikt voor het vastleggen van een beslissend moment.

Een systeemcamera is bovendien stil, het geluid kan uit. En je kunt hem bedienen met je smartphone. Dit biedt straatfotografen grote voordelen. “Ik ken een fotograaf die in een land was waar hij letterlijk met kop en schouders boven iedereen uitstak. Dus als hij een foto nam, keek iedereen in de lens of men probeerde hem te ontwijken. Dat schoot natuurlijk niet op, dus hij deed het volgende: hij hing de camera om zijn nek, alsof hij een toerist was. Vervolgens pakte hij zijn telefoon en dat viel helemaal niet op. Iedereen loopt de hele tijd met zijn telefoon. Maar niemand zag dat hij bezig was met focussen en de belichting instellen. De mensen vielen weer terug in hun natuurlijke gedrag en de fotograaf kon de beelden maken die hij voor ogen had."    

Cultuurverschillen

Daarnaast is het zo dat er in de wereld markten zijn waar de klassieke spiegelreflex nog steeds het meest verkocht wordt. Burnhill: “Er is sprake van culturele verschillen. In opkomende markten zijn consumenten nog niet allemaal klaar voor systeemcamera’s. Daar is de spiegelreflex de norm, dat is wat mensen van een camera verwachten.” Maar ook in Europa zijn er verschillen. In Engeland en Duitsland deed de systeemcamera het meteen vrij goed, in Frankrijk weer minder. “Pas nu zien we dat de systeemcamera min of meer overal voet aan de grond krijgt, vandaar ook dat meer merken er een op de markt brengen. We beginnen de markt nu ook beter te begrijpen.”

Wat opvalt aan de nieuwste lichting systeemcamera’s, waaronder die van Canon, is dat het formaat geen rol meer speelt. Hoewel minder groot dan een spiegelreflex in het hogere segment, kan de nieuwe lichting systeemcamera’s niet echt compact genoemd worden. ,,Het is een gevolg van keuzes die Canon bij het ontwerp heeft gemaakt. We konden natuurlijk een dunnere body maken, maar dat hebben we niet gedaan. Dat had betekend dat we kortere schroeven hadden moeten gebruiken voor de montage van de vatting. Maar we willen dat klanten ook onze 600mm f/4.0 van ruim 3 kilo op hun R-camera kunnen zetten en dat die ook op langere termijn goed vast blijft zitten.” Overigens zijn systeemcamera’s wel lichter dan veel spiegelreflexcamera’s, wat voor velen ook een goede reden is er een aan te schaffen.

Objectieven

Dat gaat ook op voor de nieuwste lichtsterke prime- en zoomobjectieven: deze vallen wat fors uit en dat is toch even wennen, ook ten opzichte van de body, Niet te voorkomen, zegt Burnhill: “Het is een kwestie van natuurkunde,” De nieuwe R-vatting is groot en er kan dus veel licht door. Als je daar optimaal van wilt profiteren heb je lichtsterke lenzen nodig en die zijn dus wat groter, legt hij uit: “We brengen binnenkort een 28-70mm f/2.0 uit. Die is best groot, maar vergeet niet dat je in feite drie lichtsterke primes in een hebt: een 28, een 35 en een 50mm.” Ideaal voor bruidsfotografie: “Je mist geen moment meer. Het ene moment maak je een groepsfoto en een seconde later een close-up van de bruid.” De tijd dat je hiervoor twee camera’s nodig had is voorbij.”

 

Terug naar het liveblog