Fujifilm: de wereld past op middenformaat

Onder de slagzin ‘De wereld past niet op 35mm’, heeft Fujifilm twee nieuwe middenformaat camera's aangekondigd. De middenformaat Fujifilm GFX 50S heeft twee nieuwe broertjes gekregen, namelijk de GFX 50R én de GFX 100S. Deze laatste heeft een sensor van maar liefst 100 megapixel! Over de GFX 100S is verder nog niet veel bekend, behalve dat deze in 2019 op de markt komt. De GFX 50R is een iets eenvoudiger uitgevoerde versie van de 50S. De sensor is wel dezelfde als in de S. Het uiterlijk heeft veel weg van Fujifilms eigen X-E3.   

 

Meer over de nieuwe GFX 50R en de GFX 100S

De Fujifilm GFX-serie wordt als allround in de markt gezet en is Fujifilms alternatief voor de full frame camera's van andere merken. De camera's zijn volgens het Japanse merk geschikt voor zowel studio, als fashion, portretten, natuur en landschap. De nieuwe GFX 50R heeft technisch veel weg van de GFX 50S maar is een tikkeltje compacter: hij is 25mm dunner en 145 gram lichter. Hij mist de beweegbare zoeker van de S. Het uiterlijk heeft veel weg van Fujifilms eigen X-E3. De verwachte verkoopprijs ligt wel lager dan die van de S; het zal naar verwachting zo'n 2000 euro schelen. Net als de S heeft deze camera een sensor van 51 megapixel. Hij zal medio november 2018 leverbaar zijn.

Over de revolutionaire GFX 100S weten we iets minder: deze komt pas uit in 2019. Wat we wél weten is dat deze krachtige middenformaat camera een nieuwe sensor heeft van wel 100 megapixel en is voorzien van IBIS (In Body Image Stabilisation). Er kan ook gefilm worden in 4K Ultra HD kwaliteit.

 

 

Voor mensen die gewend zijn om met een Fujifilm X-camera te werken heeft het gebruik geen verrassingen; de knoppen zitten op dezelfde plek als bij de andere camera’s van het merk en dat geldt ook voor de menustructuur. Het laat eens te meer zien dat Fujifilm een merk is met een lange historie in de fotografie. 

 

Wereldprimeur: een 33mm f/1.0 objectief

Op de nieuwe GFX camera’s past wel de nieuwe 50mm f/3.5 die Fujifilm ook op de Photokina presenteerde. Een aankondiging was er ook: er komt een 33mm f/1.0 aan, bedoeld voor de APS-C camera’s van Fujifilm zoals de X-T3 en de X-T20. Op deze camera’s heeft hij een brandpunt van 50mm, wat hem tot een echte allrounder voor alle lichtomstandigheden maakt. En het is een heuse wereldprimeur, aldus Fujifilm: het is de eerste AF-lens met deze lichtsterkte.

 

Terug naar het liveblog