Sigma kondigt full frame camera aan

Sigma, bij fotografen vooral bekend van de hoogwaardige objectieven, heeft op de Photokina de komst van een full frame camera aangekondigd. De camera krijgt een full frame versie van Sigma’s eigen Foveon sensor. De camera krijgt bovendien de nieuwe L-mount, die bijvoorbeeld ook terug te vinden is op de nieuwe Panasonic full frame camera en Leica camera's.

De komst van de nieuwe camera betekent ook het einde van camera’s met Sigma’s eigen SA vatting. Deze zullen niet meer nieuw ontwikkeld worden. Sigma heeft wel een geruststellende mededeling voor de fotografen met zo’n lens: deze kunnen worden voorzien van een L-vatting. Ze kunnen straks dus op de nieuwe camera's gebruikt worden. Ook komt er een SA-L adapter. Lenzen met een SA vatting zullen voorlopig wel in productie blijven.

Over de Foveon sensor

De Foveon sensor, die alleen door Sigma wordt toegepast, is een geval apart. Iedere kleur - blauw, groen en rood - heeft zijn eigen laag. Iedere pixel wordt dus bij iedere foto drie keer in een van de kleuren vastgelegd. Bij traditionele sensoren zijn de drie kleuren in een mozaïek in een enkele laag verwerkt. Missende pixels, dus als bijvoorbeeld rood licht op een groene pixel in het mozaïek valt, worden dan door de camera ingevuld. Bij de Foveon is dit dus niet nodig, wat volgens Sigma leidt tot scherpere foto’s, natuurgetrouwere kleuren en minder ruis.

Tot nog niet zo heel lang geleden was een nadeel van de Foveon sensor dat deze er relatief lang over deed de informatie weg te schrijven. Vooral bij het maken van serieopnames gaf dit wat snelheidsproblemen. Bij de laatste versie van de sensor, de Quattro, werd dit opgelost door de onderste laag grotere pixels te geven, waardoor deze meer licht kon opvangen. Het is niet bekend of dit principe ook bij de nieuwe full frame sensor gebruikt zal worden.

 

Terug naar het liveblog