Op ontdekkingsreis met reisfotograaf Erik Hageman

Wie is Erik? | Interview | What's in the bag? | Voorbeeldfoto's

Wie is Erik Hageman?

Erik Hageman (37) groeide op in Noordwijk aan de Noordzeekust. Deze Communicatie- en Digital Lead-deskundige is pas sinds 5 jaar actief met fotografie bezig. En hoe! Zijn foto's worden met open armen ontvangen. Nationale en internationale media schrijven vol lof over zijn werk. Online weet hij ook vele mensen te bereiken: zijn Instagram-account telt 72,3k volgers.


Aanvankelijk maakte Erik foto’s met zijn telefoon, omdat hij die nu eenmaal altijd op zak had. Hij had veel plezier in het spelen met perspectieven en het licht. Hij leerde werken met een spiegelreflexcamera, zodat hij ook in lastige (licht)omstandigheden kon blijven fotograferen.

Zijn hoofdfocus werd reisfotografie. Hij omarmt de vrijheid van alles wat nog open ligt, van 'exploring'. Hij geniet van alle te ontdekken plekken. “Het is spannend dat je nooit weet hoe het resultaat zal zijn en hoe de omstandigheden en foto’s op een dag zijn.”


Reisfotograaf Erik Hageman omarmt de vrijheid van 'exploring' en geniet van alle te ontdekken plekken



Hoe vind jij inspiratie?

"De meeste inspiratie haal ik uit Instagram. In mijn feed komen elke dag geweldige beelden voorbij van de meest bijzondere plekken.

Ook via de Explore-tab kan je mooie locaties spotten.

Voordat ik een bestemming ga bezoeken, kijk ik altijd naar foto’s (onder andere met Google Afbeeldingen). Zo ben ik op de hoogte van bijzondere gebouwen en uitzichtpunten. Deze locaties voeg ik toe aan Google Maps en de plekken dienen vaak als startpunt op het moment dat ik aankom op een bestemming. 

Zodra ik met mijn camera op pad kan, beleef ik hier veel plezier aan en ga ik er volledig voor. Ik neem de tijd om met de best mogelijke foto af te sluiten. Geduld is belangrijk." 

Hoe daag jij jezelf uit om steeds weer iets goeds en verrassends te maken?

"Uitdaging zoek ik in het ontdekken van nieuwe plekken en bestemmingen en het uiteraard met een beetje geluk vastleggen van mooie plekken onder bijzondere omstandigheden.

Ik neem als het lukt vooraf even de tijd om rond te kijken, om te zien waar het licht vandaan komt en om een mooie compositie te vinden."


Je reist de hele wereld rond. Waar ben je geweest en waar wil je nog naartoe?

"Een aantal van mijn favoriete steden zijn Hong Kong, New York, Londen, Copenhagen, Venetië en Barcelona. Allemaal geweldig om te fotograferen, elke stad heeft zijn eigen stijl qua architectuur en kleuren en hotspots, zeer divers.

Als het gaat om landschappen bewaar ik hele goede herinneringen aan Noorwegen en de Faroër Eilanden. Ook Italië, en dan specifiek de Dolomieten, is schitterend.

Waar ik nog heen graag heen zou willen? Lastig, er is nog veel te zien en te fotograferen. Kleine bucketlist: Japan en dan specifiek Tokio, Shanghai en Macao, Chicago, Lissabon en Porto en ik zou graag een reis maken naar Californië en de Filipijnen."

''Ik haal het meeste plezier uit het vinden van lijnen in mijn composities en probeer architectuur op mijn manier vast te leggen''


Wat fotografeer je het liefst?

"In het begin richtte ik me op alles wat ik maar kon fotograferen. Van natuur tot architectuur tot stedelijke omgevingen. Nu fotografeer ik het liefst in de stad of in een dorpje. Ik haal het meeste plezier uit het vinden van lijnen in mijn composities en probeer architectuur op mijn manier vast te leggen. Water speelt een grote rol in mijn foto’s, voornamelijk bij reflecties. Van kleine smalle straatjes en bijzonder gevormde gebouwen word ik erg blij."


Wat wil je met je foto’s uitdragen?

"Ik hoop dat mensen kunnen genieten van mijn foto’s. Dat ze erdoor verrast of geïnspireerd raken. Ik hoop van harte dat de foto's ze aanzet tot reizen. Ik hoop ook interesse in fotografie aan te wakkeren."


Wat is jouw stijl? Wat is er uniek aan?

"Mijn stijl richt zich op reisfotografie, op toeristische bestemmingen met de focus op een locatie. Met kleuren en de juiste omstandigheden tijdens het fotograferen probeer ik mijn foto’s zo ‘eigen’ mogelijk te maken. Het nabewerken van mijn foto’s is hier, zeker wat betreft de kleuren, een belangrijk onderdeel van.''

"Ik probeer mijn foto's zo 'eigen' mogelijk te maken"

''In de eerste fase na mijn overstap naar de spiegelreflexcamera maakte ik gebruik van Photoshop om mijn RAW-bestanden te bewerken. Vandaag de dag maak ik gebruik van Lightroom om dit te doen.

Zelf heb ik een aantal presets ontwikkeld die ik regelmatig als basis gebruik bij de start van de bewerking van een nieuwe foto.

Hierbij let ik op de lichtomstandigheden en de kleuren voordat ik een van de presets gebruik, niet alle presets leveren het gewenste resultaat bij een foto.

Of ik nu wel of niet een preset gebruik in Lightroom: de meest gebruikte gereedschappen die ik toepas zijn de belichting, hoge lichten en schaduwen, een klein beetje extra contast, verscherpen met masker en af en toe pas ik kleur en kleurtonen aan.''



Je brengt ook reflecties in beeld en je speelt met invalshoeken. Doe je dit bewust of gaat dat vanzelf?

"Het spelen met perspectief, dat gaat vanzelf. Dit is denk ik deels afkomstig uit mijn ‘telefoon-periode’ waarbij ik veel gebruik maakte van reflecties in water en waarbij ik steeds weer andere perspectieven ontdekte."

Oog voor compositie is iets dat deels met creativiteit te maken heeft. Daarnaast kan je dit denk ik ontwikkelen door de tijd te nemen op een locatie en vanuit verschillende hoeken door je zoeker te kijken tot je het juiste gevoel hebt bij je compositie.

Oefening baart kunst zullen we maar zeggen! Speel vooral veel met een verschil in hoogte met je camera en bekijk een locatie goed."

Hoe bereid jij een fotografiereis voor?

"Online zoek ik naar mooie foto’s van een bestemming. De meest interessante locaties voeg ik toe aan Google Maps. Google Maps is inmiddels een verzameling van allerlei plekken ter wereld die ik graag wil bezoeken of reeds heb bezocht.

Daarnaast gebruik ik ook af en toe Google Streetview om vooraf een locatie te bekijken. Indien ik iemand ken op een bestemming of iemand ken die er geweest is, raadpleeg ik die als bron. Dan hoor je over de soms net wat meer bijzondere plekken die een bezoek waard zijn. Hoe beter je voorbereid op pad gaat, des te efficiënter kan je je tijd op de bestemming besteden. Dat betekent in sommige gevallen net nog een extra locatie in beeld brengen, altijd fijn."

Een ander belangrijk deel van de voorbereiding is het in orde maken van de cameratas. Ik zorg ervoor dat mijn apparatuur schoon is, laat soms de sensor reinigen voor vertrek, zorg dat de geheugenkaarten leeg zijn en de accu’s volgeladen zijn. Per bestemming kijk ik welke objectieven ik verwacht te gebruiken. Als het niet nodig is om alles mee te nemen dan bespaart dat weer wat gewicht."


Is er ook wel eens iets gigantisch misgegaan tijdens zo’n trip, hoe loste je dat op?

"Zeker! Twee jaar geleden vloog ik mijn drone in een boom in Italië, op een meter of 5 hoog bleef deze hangen. Ik had niet goed rekening gehouden met de ‘Return-to-home’ hoogte. Het feit dat er daar bomen op een helling stonden leverde flink wat schrik op.

Een uur nadat de drone in de boom terecht was gekomen werd het donker en moesten we de poging de drone eruit te halen staken. Tot overmaat van ramp vloog ik de volgende morgen vroeg terug naar huis.

Ik had al een beetje rekening gehouden met het einde van mijn ‘dronecarrière’, maar gelukkig kreeg ik enkele dagen later een berichtje van mijn oude baas, de eigenaar van het park waar de boom met de drone stond. Het was ze gelukt de drone uit de boom te halen. De schade is gerepareerd en alles is weer in orde nu."

Heb je tips voor mensen die zich met reisfotografie bezig willen houden?

"Zorg voor een goede voorbereiding voor de reis, neem rustig je tijd om locaties op te zoeken online en maak vooraf een plan met een route.

Zorg ervoor dat je apparatuur in orde is, op reis ben je ver van huis dus dan wil je je lekker kunnen focussen op fotograferen en niet tegen technische problemen aanlopen. Bezoek locaties rond de zonsopkomst, de omstandigheden zijn dan meestal erg goed en op de locaties is het nog rustig. 

Naast de zonsopkomst is ook de zonsondergang een mooi foto-moment. Meestal is het dan iets minder rustig op de locaties, maar wat betreft licht absoluut het juiste moment. Het uur voor de zonsondergang en na de zonsondergang, het gouden en blauwe uurtje genaamd, zijn ook perfect als het gaat om het licht.

Andere tips? Speel met reflecties in het water. Vooral als er weinig wind is, is dat erg leuk om te doen, en het levert mooie beelden op.

Het is leuk en interessant om te spelen met je compositie. Verbeter de compositie van een foto van een andere fotograaf die je zag van de plek waar jij nu bent. Denk na hoe het anders en beter kan en maak er wat bijzonders van."


Welke onontdekte plekjes raad jij aan?

"Niet alles natuurlijk, haha! Dan is het niet meer onontdekt. Maar wat ik wel wil delen is Ålesund in Noorwegen, een klein stadje met historie en prachtige architectuur. Heerlijk rustig en nog vrij onbekend. Ook Undredal in de Noorse fjorden is afgelegen en indrukwekkend te noemen, vooral met een drone.

Op Zakynthos vind je voor de kust een mooi, klein eilandje: Cameo Island. Dat is een tropisch paradijs. Shipwreck Beach is ook fantastisch om te fotograferen, ook al is dat iets betekender. Op Menorca is het kleine plaatsje Binibequer Vell, volledig in het wit met zeer smalle straatjes, een absolute must-see.

Dichterbij huis is wat mij betreft Gent een aanrader. Een sfeervolle stad met een erg mooi oud centrum, met torens en bijzondere gebouwen aan de Leie. Vooral ‘s ochtends met rustig water kan je hier mooi reflecties vastleggen van de gebouwen aan de kade."

What's in the bag?

Erik Hageman maakt zijn reisfoto’s met de krachtige Nikon D750 full frame spiegelreflexcamera. Met de 24.3 megapixel CMOS-sensor, EXPEED 4 beeldprocessor én 51-punts AF-systeem maak je de mooiste en scherpste foto’s tijdens je reis.

Let op: de Nikon D750 is niet meer beschikbaar, bekijk hier de nieuwere Nikon D780.

Deze mooie plaatjes worden ook mogelijk gemaakt door de drie objectieven die Erik altijd bij zich heeft: de Nikkor 14-24mm, 24-85mm en 70-200mm. Prachtige scherpte, snelle autofocus én een volledig zoombereik zodat je altijd de juiste lens op zak hebt.

In de Lowepro ProTactic 450 is altijd nog wel plek over voor een DJI drone, waarmee je fantastische 4K video’s van bovenaf kan opnemen. Tot slot is het erg raadzaam een lichtgewicht reisstatief mee te nemen, de LeoFoto Traveler 324 is uitermate geschikt.

nikon d780

Nikon D780

Met de Nikon D780 maak je prachtig scherpe foto’s in iedere situatie. Deze 24,5 megapixel full frame camera kan ook filmen in 4K-kwaliteit. Dankzij het kantelbare 3.2 inch LCD-scherm kan je gemakkelijk je foto’s en beelden bekijken. Wat erg handig is voor op reis, is dat de D780 beschikt over WiFi. Zo kan je makkelijk foto’s overzetten naar je smartphone.

Nikon D780

nikon 24-85mm

Nikkor 24-85mm

Deze 24-85mm Nikkor lens heeft een groot zoombereik én is erg compact en lichtgewicht. De lens weegt slechts 465 gram, wat perfect is voor op reis. Het vibratiereductie-systeem voorkomt onscherpte door bewegingen. Het ED-glas zorgt voor optimale scherpte in al je foto’s. Deze lens is een fantastische allrounder tijdens je reizen.

Nikkor 24-85mm

mavic 3

DJI Mavic 3

Klaar om de hoogte in te gaan? Bekijk de wereld eens vanaf boven met een drone, zo creëer je originele beelden. De DJI Mavic 3 is een krachtige drone, uitgerust met een 4/3 CMOS Hasselblad camera waardoor je geniet van een hogere resolutie en hoger dynamisch bereik. Daarnaast levert je drone met deze sensor betere prestaties bij weinig licht.

DJI Mavic 3

Voorbeeldfoto’s

Benieuwd naar het werk van Erik? Je ziet hieronder foto's die Erik gemaakt heeft met zijn Nikon-apparatuur.


Terug naar de overzichtspagina