Review BenQ SW321C

Review BenQ SW321C

Winnaar Tipa award beste professionele fotomonitor

Groot, groter, grootst! De nieuwe BenQ SW321C 4K monitor heeft het allemaal in huis. Ondertussen staat deze indrukwekkende monitor nu een paar weken op mijn bureau en wordt het tijd om mijn ervaringen te delen. Dat bureau moet niet te krap zijn, want de SW321C is een indrukwekkend groot scherm. Ik kan in ieder geval niet meer zonder…

Review door Jan Vermeer Photography

Alles in één | Eenenzeventig centimeter | Draaipuck | Gebruik | Conclusie

Alles in één

Mijn hardware systeem bestaat al jaren uit een solide Apple iMac. Die keus is ooit ingegeven vanwege het gebruiksgemak. De alles-in-één-computer vond ik handig en werkte ook jarenlang prima. Totdat het scherm een tijdje terug op zwart ging, van het ene op het andere moment weg beeld, terwijl het computercomponent nog wel werkte! Op zo’n moment kun je niets meer en ben je aangewezen op een alternatief. Voor mij was dat een laptop, wat wel even werkt, maar geen definitieve oplossing is. Het alles-in-één-systeem heeft duidelijk wat nadelen die de laatste jaren steeds vaker naar voren komen. Naast de vele voordelen van een Mac die voor een digibeet van belang zijn, was ik lange tijd gecharmeerd van het glanzende scherm. Wellicht was het gewenning, voordeel van een glanzend scherm is de scherpte die het uitstraalt of in ieder geval het idee suggereert dat je beeld goed scherp is. Echt neutraal is het niet en daar kom je pas goed achter als je het vergelijkt met de prestigieuze BenQ SW321C.

Eenenzeventig centimeter

Ik gaf al aan dat het een enorm groot scherm is waar je de ruimte voor moet hebben. Het is, zoals de typeaanduiding aangeeft, een 32 inch scherm. In centimeters is dat B 71cm x H 40cm. Een royaal formaat waar je snel aan went. Een van mijn eerste beeldschermen had net zoals de BenQ SW321C de beschikking over een schaduwkap. Daarmee kun je de boven- en zijkanten voorzien van een overstek, oftewel een schaduwkap, die invallend licht tegenhoudt. Deze kap is in losse delen standaard bijgeleverd. Het handige kliksysteem van de demontabele kap werkt snel en past perfect. De binnenzijde van deze kunststof kap is voorzien van een zachte, viltachtige afwerking. Dit zorgt voor een ultra matte oppervlakte die invallend licht volledig absorbeert. Je ogen worden zo niet hinderlijk door reflecties afgeleid, dit is goed doordacht. AIs de werkruimte goed verduisterd is, dan is de schaduwkap niet echt nodig. Gebruik je twee schermen, dan kun je één kant ook weglaten. Het is natuurlijk niet handig om tussen twee schermen steeds om een stuk kap heen te moeten kijken.

BenQ SW321C


Je kunt ook kiezen om dit scherm als staande versie te gebruiken. Dit is simpelweg mogelijk door het scherm te draaien op de in hoogte verstelbare voet. Ook de schaduwkap kun je eenvoudig staand monteren. Voor fotografen zie ik het nut er niet zo van in om je scherm staand te gebruiken. We kennen het staande gebruik van schermen vooral zoals we die op vliegvelden zien.

Draaipuck

Het scherm staat op een degelijke voet waarvoor de handleiding niet echt nodig is om het te monteren. Het spreekt voor zich. Uiteraard zijn er voldoende mogelijkheden om losse kabels via een opening in de voet uit het zicht weg te leiden. Op die voet kun je de bijgeleverde puck plaatsen. Naast de netvoedingkabel is er ruimte voor een heel scala aan snoeren. Het aansluiten van het scherm is heel eenvoudig; ‘plug and play‘ en het werkt. De al genoemde puck is een draaischijfje dat esthetisch mooi past op de voetconsole. De afneembare puck kun je ook naast je neerzetten om snel te kunnen bedienen, het snoer is lang genoeg. Met simpele clicks kun je de voorkeuze van de puck instellen. Draaien en klikken, meer is het niet en het werkt heel intuïtief. Perfect voor Jan! Ik heb de grote draaiknop van de puck ingesteld op brightness. Draai ik aan de knop dan kan ik heel snel de lichtintensiteit verhogen of verlagen. Dat doe ik niet als ik uitsluitend foto’s bewerk. Zit ik in halfdonker en lees ik alleen teksten, dan is het rustiger voor je ogen om de brigthness lager in te stellen.

BenQ SW321C draaipuck

Die intensiteit heeft vooral te maken met het omgevingslicht. Zit je in een fel met led verlichte ruimte, dan is dat anders dan wanneer je in een kamer zit met alleen wat schemerlampen. Met dezelfde puck kun je snel in het systeem zoeken om bijvoorbeeld Color Adjustment in te stellen. Natuurlijk kun je ook gewoon via het menu veranderingen doorvoeren, de bedieningsknoppen zitten rechtsonder in de rand van het scherm. Met de puck werkt het, vind ik, veel handiger en sneller. Je kunt zonder, maar ik gebruik de puck draaischijf heel vaak.

Gebruik

Het belangrijkste van de monitor is natuurlijk: hoe zien mijn foto’s eruit op zo’n groot scherm! De kwaliteit van het scherm is verbluffend. Heb je snel last van reflecties tijdens het bewerken op een monitor? De BenQ SW321C heeft daar vrijwel geen last van. Als ik de zaklamp van mijn ‘phone’ erop richt zie ik weliswaar de lichtbron, maar er is zeker geen verstrooiing over een groot deel van het scherm. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het ontbreken van hinderlijke lichtreflecties is verbazingwekkend en een heel belangrijke eigenschap van dit scherm. Voordeel hiervan is dat wanneer je de monitor niet in een perfecte, enigszins verduisterde ruimte kan plaatsen, foto’s toch kunnen worden bewerkt. Het grote oppervlak is ideaal, werk ik met Word-documenten dan kan ik er twee naast elkaar plaatsen. Bewerk ik foto’s, waar dit scherm natuurlijk voor gemaakt is, dan heb ik een mooi werkveld waar alles goed en overzichtelijk op kan worden gerangschikt. Ik werk vooral met Photoshop. Eerst open ik de foto in de RAW-converter en bewerk ik met de schuifjes de eerste basale bewerkingen, zoals belichting en contrast. De scherpteweergave van de monitor is naturel en nauwkeurig. Nadat ik alle bewerkingen heb gedaan verscherp ik de foto met de tool ‘onscherp’ masker. Op deze monitor kan ik dat in detail beoordelen, de weergave is verbazingwekkend fraai. Omdat ik vooral foto’s bewerk voor publicaties in drukvorm kies ik voor de kleurinstelling Adobe RGB die met 99% bijna het hele spectrum toont. De enorme monitor is een groot voordeel om mijn foto’s goed op te kunnen beoordelen.

Conclusie

De SW321C monitor is een enorm groot scherm waar ik snel aan was gewend. Er is meer dan genoeg ruimte om alle tools en documenten te rangschikken. Het bewerken van foto’s op het neutrale, anti-reflectiescherm kan zelfs in een lichtere ruimte. Het scherm is klaar voor gebruik en in de fabriek gekalibreerd. Met een losse spyder kun je dat vervolgens zelf ook doen met de speciale BenQ software. De matte uitvoering is een verademing en rustig voor de ogen als ik dat vergelijk met het glanzende iMac scherm. Urenlang foto’s bewerken is minder vermoeiend! Voor sommige is de prijs welllicht nog een bezwaar, maar bedenk dat vergelijkbare schermen van andere merken veel duurder zijn. De BenQ SW321C monitor is een aanwinst voor iedere fotograaf, zowel voor de professional, maar zeker ook voor de veeleisende amateur!

Pluspunten

 IPS-monitor, 178° constante weergave scherm

 4K & 32 inch (3840 x 2160 pixels) scherm

 99% Adobe kleurbereik

 Ingebouwde hardwarekalibratie

 Slimme puck draaitool

 Subliem mat anti-reflectiescherm

 Scherpe en natuurgetrouwe weergave van foto en video

 45° kantelbaar scherm

 Goede prijs/kwaliteit verhouding

Minpunten

 Geen ingebouwde speakers

 Forse investering om aan te schaffen

Bekijk de BenQ SW321C hier


Jan Vermeer Photography
janvermeer.nl