Sony G-Master lenzen

Met de serie G-master lenzen heeft Sony een nieuwe standaard gezet voor de lenzen van de toekomst. Met deze objectieven streeft het Japanse merk naar de ultieme combinatie van hoge resolutie en bokeh. Kamera Express is in de technologie van de G-Master-serie gedoken en vertelt u graag wat deze lenzen zo goed maakt.

Wat G-Master lenzen zo bijzonder maakt

Ongekend hoge resolutie

Volgens Sony is hoge resolutie steeds belangrijker. Daarom maken zij bij de G-Master lenzen gebruik van een uitdagende standaard als basislijn: een MTF1 met ruimtelijke frequentie van 50 lijnparen per milimiter. De hoogste designstandaarden die Sony handhaaft zorgen dus onder meer tot spectaculaire details en haarscherpe textuur.

 

Schitterend bokeh-effect

Waar een hoge resolutie en bokeh-effect vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, wil Sony juist proberen deze twee zo goed mogelijk samen te voegen. Elk objectief uit deze serie is tijdens de productie dan ook afzonderlijk gecontroleerd en aangepast om ervoor te zorgen dat elke lens optimale bokeh produceert.

 

XA-lenselementen

Lenzen uit de Sony G-master-serie beschikken allemaal over tenminste één XA-lenselement. Dit zijn extreem asferische elementen die optimale oppervlakteprecisie bieden zonder negatieve invloed op de prestaties te hebben. Dankzij de unieke gepatenteerde technologie van Sony is het gelukt om deze zeer moeilijke lenzen te maken.

 

Supersnelle SSM-motor

Bij de Sony FE 70-200mm F/2.8 GM OSS is de scherpstellingsgroep in twee aparte groepen opgesplitst waardoor het gewicht beter is verdeeld. Omdat deze twee groepen beide een eigen actuator heeft met afzonderlijke aansturing, profiteert u bij zowel foto’s als video’s van een soepelere scherpstelling. Aberraties kunnen hierdoor ook makkelijker worden gecorrigeerd bij alle scherpstelafstanden.

 

Robuuste behuizing voor optimale stevigheid

U hoeft niet bang te zijn om uw G-master-objectief te gebruiken, want het stof- en waterafstotende ontwerp is bestand om bij slecht weer gebruikt te worden. Profiteer dus niet alleen van optimale snelheid én kwaliteit, maar ook van betrouwbaarheid.


De verschillende modellen

Sony FE 16-35MM F/2.8 GM

Een snelle, consistente en flexibele groothoekzoomlens die uitermate geschikt is voor landschaps-, architectuur- en portretfotografie.

Bekijk dit product!

Sony FE 85MM F/1.4 GM

Deze korte en snelle telezoomlens kunt u tot op het kleinste detail scherpstellen, waardoor de lens ideaal is voor het vastleggen van personen.

Bekijk dit product!

Sony FE 100MM F/2.8 STF GM OSS

Met een vaste brandpuntsafstand van 100mm is deze korte telelens ideaal om foto's te maken met een schitterende onscherpe achtergrond.

Bekijk dit product!

 

Sony FE 24-70MM F/2.8 GM

Met deze groothoek- tot korte telelens met vast diafragma van F/2.8 bent u verzekerd van consistente hoogwaardige prestaties over het gehele zoombereik.

Bekijk dit product!

Sony FE 100-400MM F/4.5-5.6 GM OSS

Een professionele telezoomlens die ideaal is voor sport-, natuur- en actiefotografen die op zoek zijn naar dat beetje éxtra bereik.

Bekijk dit product!

Sony FE 70-200MM F/2.8 GM OSS

Dit objectief met uitstekende zoomprestaties verzekert u van de hoogste scherpte, een subtiele bokeh en minimale aberraties.

Bekijk dit product!

 

Fotograaf Gustav Kiburg over Sony G-Master lenzen

We spraken natuurfotograaf Gustav Kiburg, die bij zijn werk vaak gebruik maakt van de GMaster-telelenzen. "Natuurfotografie is mijn grootste passie. Ik reis heel Europa door op zoek naar de beste plekken om de natuur te fotograferen. Ik ben ooit met apparatuur van Minolta begonnen als hobbyfotograaf. Inmiddels ben ik ambassadeur van Sony en geef ik lezingen en demonstraties over natuurfotofrafie. Ik leg daarin uit hoe je meer uit je Sony camera kunt halen. Daarnaast werk ik als fotografiegids."

Wat is de reden dat je vaak met Sony fotografeert?

"Ik gebruik graag Sony camera's omdat ze heel innovatief zijn. Ik kan er als fotograaf betere of geweldige foto's mee maken. De kwaliteit van de sensor is voor mij ook erg belangrijk, plus de betrouwbaarheid van de camera. Ik gebruik de 70200GM voor vliegende vogels vanwege de zeer snelle lens met uitstekende scherpte. In combinatie met de Sony A9 is dit voor mij de perfecte manier om foto's in de lucht vast te leggen. De 100400GM gebruik ik voor allerlei dieren op grotere afstand. De lens is snel en scherp. Met de 1.4TC samen heb je een geweldige combinatie."

Waar gebruik je de G-master lenzen en de A9 nog meer voor?

"Ik gebruik de 70200GM en de 100400GM voor allerlei wilde dieren en in alle omstandigheden: voor vliegende vogels, ijsvogels, adelaars, haviken en eekhoorns. Deze lenzen hebben de nodige snelheid en scherpte zodat ik prachtige foto's kan maken."

Zijn er nog andere redenen waarom je zo graag met Sony werkt?

"De automatische scherpstelling is snel en betrouwbaar. Voor natuurfotografie is precisie en de betrouwbaarheid van de automatische scherpstelling van Sony onmisbaar! Iedere fotograaf moet rekening houden met het dynamisch bereik. Met de bestanden van Sony beschik je over een schat aan informatie en dat maakt mijn werk een stuk makkelijker, vooral bij weinig licht. Daarnaast vind ik het bestandsformaat van met name de Sony A7R II ideaal. Soms kan ik niet zo dicht bij de dieren komen als ik zou willen. Om dan een goed resultaat neer te zetten, moet ik een foto bij kunnen snijden zonder dat dit ten koste gaat van de afdrukkwaliteit. In het begin was ik verrast door de scherpte en kwaliteit van de GM-lenzen - ze zijn waanzinnig goed! Je krijgt een geweldig gevoel van ongelooflijk scherpe foto's die gemaakt zijn met een GM-lens."

Gustav: "Bovenstaande foto is gemaakt bij weinig licht en veel wind.Ik moest heel snel reageren om deze foto te kunnen maken. Zonder de snelheid van de camera en de lens zou het bijna onmogelijk zijn geweest."
 Gustav: "Deze foto is gemaakt in een bos met de A9 en de 100400GM-lens. De vogel was heel erg op zijn hoede. De foto's zijn zo scherp geworden met deze combinatie dat ze wel 3D lijken. Het verrast me dat zo'n scherpe lens zo'n hoge resolutie oplevert. Dat zou ik alleen bij een Prime-lens met vaste brandpuntsafstand verwachten."