Modelfotografie tips - portret model

Tips voor sport- en actiefotografie

Het maken van de perfecte actie- of sportfoto is nog niet zo makkelijk. Toch wilt u waarschijnlijk graag uw kind, partner of favoriete sportteam goed op de foto zetten. Ook al heeft u geen professionele apparatuur, toch kunt u daar ver mee komen. We hebben voor u een aantal handige tips en trucs voor het maken van spectaculaire sport- en actiefoto’s op een rijtje gezet. Dus wilt u betere foto’s maken langs de lijn of in de sporthal? Lees snel verder!

Modelfotografie planning - Canon DSLR

Let op de camera en instellingen

Het maken van een goede sport- of actiefoto begint bij het gebruik van de juiste camera en instellingen. Het is van belang dat u een camera kiest die hoge ISO-waardes aankan. Vooral als u binnensporten of avondwedstrijden vast wil leggen, is dit cruciaal. Zo voorkomt u ruis of onscherpte in uw foto's. Ook kunt u gaan voor een actioncam, waarbij u zeker weet dat u alle actie op het sportveld perfect kan vastleggen! Klik hier voor onze musthave actioncams.

Modelfotografie fotograaf - Sony systeemcamera

Zoek naar creatieve hoeken en perspectieven

Vooral bij sportgelegenheden waar veel mensen aanwezig zijn, kan het nog wel eens een uitdaging zijn om een goed plekje te vinden. En hoewel het in bijna elk opzicht een voordeel is om weinig apparatuur bij u te hebben, kan dat in dit geval ook tegen je werken. Dit kunt u echter ook als een uitdaging zien: ga op zoek naar dát ene plekje waarvandaan u de sport zo goed mogelijk vast kunt leggen. Ook als dat bijvoorbeeld van bovenaf of juist vanaf dicht bij de grond is.

Modelfotografie fotograaf Canon DSLR

De snelheid van de geheugenkaart

Houd er rekening mee dat niet iedere geheugenkaart is geschikt voor het maken van veel foto's achter elkaar, iets wat in sportfotografie regelmatig voorkomt. Als u niet de juiste geheugenkaart kiest, kan het dus zomaar zijn dat u het perfecte fotomoment mist omdat de camera nog beelden aan het wegschrijven is. Zonde natuurlijk! Daarom is het belangrijk om te letten op de schrijfsnelheid. Hoe hoog deze moet zijn, hangt af van de camera. Klik hier voor een overzicht van geschikte SD-kaarten.

Modelfotografie bestanden delen via internet

Speel met de sluitertijd

Bij het maken van sport- en actiefoto's kunt u zowel met een korte als met een lange sluitertijd werken. Zo kunt u bijvoorbeeld beweging bevriezen door het gebruik van een korte sluitertijd. U kunt er ook voor kiezen om de snelheid van een sporter of het voetuig in beeld te brengen. Dit doet u door te kiezen voor een wat langere sluitertijd en door mee te bewegen met het onderwerp. Zo is het onderwerp scherp in beeld en de achtergrond bewogen. Dit vergt wat oefening, maar wanneer het lukt levert het een hele mooie plaat op!

Modelfotografie Scherpstellen ogen model

Neem de juiste plaats en positie in

Verdiep u goed in de sport die u vast wilt leggen. Zorg ervoor dat u de spelregels kent en let goed op het gedrag van de sporters, zodat u daarop kunt anticiperen. Als u al een idee heeft wie u in de gaten moet houden en wat diegene gaat doen, kunt u niet alleen uw camera paraat houden, maar ook alvast de juiste compositie bepalen. Mocht er iets bijzonders gebeuren, dan hoeft u alleen nog maar te klikken!

Modelfotografie zwart-wit portret

Kijk verder dan uw hoofdonderwerp

Een close-up van een sporter is natuurlijk mooi, maar soms kan de achtergrond een waardevolle toevoeging zijn aan uw foto. Leg bijvoorbeeld het publiek op de achtergrond vast om zo de sfeer van de wedstrijd in beeld te brengen. Bent u op een minder fotogenieke locatie, maar wilt u wel een mooie achtergrond op uw foto's? Kies dan voor een kleine scherptediepte, zodat de achtergrond onscherp en minder opvallend wordt.

Modelfotografie compositie regel van derden met model

Breng emotie in beeld

Naast snelheid en het vastleggen van actieshots speelt ook emotie een belangrijke rol bij sportfotografie. Euforie na een overwinning, maar ook teleurstelling of pijn hoort bij het leven van een sporter. Emotie is universeel, iedereen herkent een juichende winnaar of supporter, de gefocuste blik van een sporter in opperste concentratie of de terneergeslagen houding van een verliezer. Deze intense emoties kunnen prachtige plaatjes opleveren.

Portretfotografie dieren - hond of kat

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefening baart kunst. Het is dus vooral een kwestie van zelf dingen uitproberen en het blijven doen! Wilt u het toch iets professioneler aanpakken, dan u natuurlijk het beste terecht bij een professional. U kunt een workshop of lezing bijwonen om snel nieuwe kennis op te doen. Bent u benieuwd wat Frits van Eldik, een professionele sportfotograaf, u kan leren over sport- en actiefotografie? Kijk hier voor de cursussen en workshops!

Terug naar de overzichtspagina