Statiefkop

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

Een statiefkop biedt de benodigde ondersteuning en stabiliteit voor de camera op een statief, waardoor prachtige en ruisvrije foto’s en filmopnames kunnen worden gemaakt.

Klik hier voor de statieven keuzehulp

 

Statiefkop

{{serverState.parameters.subproducttaggroup_description}}

 
{{item.name}} {{item.name}} {{item.name}} {{item.name}}
{{item.action_label}}

{{item.description}}

  ({{item.review_count}})
{{item.voorraadmelding_new}}
Adviesprijs {{item.from_price | novuloKameraExpressPrice}}
{{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.fixed_list_price | novuloKameraExpressPrice}} {{item.discount_price | novuloKameraExpressPrice}}
Prijs na cashback {{item.cashback | novuloKameraExpressPrice}}

  Een statiefkop biedt de benodigde ondersteuning en stabiliteit voor de camera op een statief, waardoor prachtige en ruisvrije foto’s en filmopnames kunnen worden gemaakt.

  Klik hier voor de statieven keuzehulp

   

  Wat is een statiefkop?

  Een statiefkop dient als ondersteuning van de camera en wordt bevestigd op het uiteinde van een statief. Met de geschikte kop neemt de nauwkeurigheid en stabiliteit van uw opnames flink toe. Het is hierbij belangrijk rekening te houden met het draagvermogen van een statief, aangezien de camera zelf al een deel van dit gewicht in beslag neemt. Door de verschillende kantelbewegingen kunnen zowel horizontaal als verticaal opnames worden gemaakt. Door de toevoeging van een waterpasoog kan daarnaast de uiteindelijke positie worden vastgesteld.

  Soorten statiefkoppen

  Statiefkoppen zijn in verschillende modellen verkrijgbaar, elk met andere functionaliteiten en mogelijkheden. Wij maken onderscheid tussen een zestal statiefkoppen.

  • Balhoofd: Dit statief komt veel voor en is met een bol in een kom de ideale kop voor het fotograferen vanuit iedere positie. Door de draaiknop kan de bol met constructie snel in een andere positie worden gebracht, waardoor functionaliteit en bewegingsvrijheid goed samenwerken. De constructie zelf kan met een enkele knop los- en vastgekoppeld worden.
  • Tilt-Pan (2- of 3-weg kop): De tilt-pan kop is er in twee uitvoeringen, met 2 of 3 draaiborgringen. Het voordeel van 3 ringen is dat het kader van de te maken opname met veel precisie kan worden afgesteld. Het nadeel is dan weer dat dit ook meer tijd in beslag neemt. Met twee hendels kan de camera in een horizontale of verticale stand worden gebracht, daarmee snel en functioneel voor het wisselen tussen twee posities.
  • Panorama kop: Bij het maken van een panorama loop je snel tegen het probleem aan dat er tijdens het samenvoegen (stitchen) van de foto’s verschillen ontstaan in contrast en scherpte tussen objecten op de voor- en achtergrond. Met een panorama kop kun je dit probleem voorkomen doordat er een punt kan worden ingesteld waaromheen de camera draait. De overlappingen tussen de foto’s sluiten hierdoor goed op elkaar aan. Deze kop is daarmee geschikt voor zowel panorama’s in de natuur als voor in de stad of binnenshuis.
  • Videokop/Vloeistofkop: Voor het maken van filmopnames zijn er speciale videokoppen ontwikkeld die het hele filmproces sterk kunnen verbeteren. Een videokop is uitgerust met een bedieningshendel, waardoor vloeiende bewegingen tijdens de opnames mogelijk zijn. Hierdoor kan deze camera precies over de horizontale of verticale as bewegen, perfect voor het volgen van personen of vervoersmiddelen. Deze kop is dan ook zeer geschikt voor verschillende doeleinden in de filmindustrie.
  • Gimbal: Dit statiefhoofd heeft een beugelvorm en is speciaal ontwikkeld voor een camera met lange teleobjectieven. De kop weet met de vorm en bevestiging de handzaamheid van een zware camera sterk te verbeteren. De gimbal dient te worden bevestigd op een balhoofd en kan hierdoor in elke mogelijke positie worden gebracht.

  Bevestigen van de kop en camera op het statief

  Het bevestigen van een statiefkop op het bijbehorende statief is tegenwoordig een eenvoudig werkje. Met de meegeleverde schroefaansluiting wordt de kop vastgedraaid aan het statief. Om de camera op de kop te bevestigen wordt in sommige gevallen ook gebruik gemaakt van een schroef, maar een handigere en snellere manier is het gebruiken van een snelkoppelplaatje. Deze schroef je vast aan de onderkant van de camera, waarmee de camera in een vlugge beweging gekoppeld kan worden aan de statiefkop. In alle gevallen is het belangrijk om te controleren of het statief en de kop te combineren zijn met het plaatje en de schroeven.