Interieurfotografie

How to: interieurfotografie

Ga je zelf aan de slag met interieurfotografie en weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel geven we je enkele tips om te starten met interieurfotografie. Zo kun je direct aan de slag en maak je binnen de kortste keren sfeervolle foto's van de binnenkant van je huis. 

Kies de juiste compositie | Gebruik de juiste lensGebruik het juiste diafragmaGebruik het juiste statief | Experimenteer met een circulair polarisatiefilter | Have fun!

Tip 1: Kies de juiste compositie

Om met de belangrijkste tip te beginnen: let er bij het kiezen van de compositie op dat de verticale lijnen in de foto recht lopen. In de nabewerking is er veel recht te zetten, maar om geen kwaliteit te verliezen is het beter om het direct goed te fotograferen.

Tip 2: Gebruik de juiste lens

Bij interieurfotografie wil je vaak de hele ruimte laten zien. Een groothoeklens is hierbij essentieel. Denk bijvoorbeeld aan een 16-35mm op full frame of een 10-20mm op een camera met een APS-C-sensor. Met behulp van de groothoeklens zorg je ervoor dat je een heel interieur in één foto kunt vangen. Bij detailfoto’s is het vaak juist beter om een lens te gebruiken die een kleinere hoek laat zien en in staat is om een groot diafragma te gebruiken. Een 50mm f/1.8 objectief van bijvoorbeeld CanonNikon of Sony is hierbij een goede keuze.

Tip 3: Gebruik het juiste diafragma

Bij overzichtsfoto’s wil je dat zowel de voor- als de achtergrond scherp is. Om deze grote scherptediepte te bereiken zul je een klein diafragma zoals f/16 moeten gebruiken. Bij detailfoto's is het juist goed om met de scherptediepte te spelen. Zo kun je het onderwerp dat je fotografeert isoleren van de achtergrond door een groot diafragma te gebruiken. Op deze manier trek je de ogen van de kijker als het ware naar het onderwerp.

Tip 4: Gebruik een statief

Het voordeel van het fotograferen met een statief is dat je beter gaat nadenken over de compositie in plaats van snel los uit de hand te schieten. Daarnaast kun je op een statief langere sluitertijden gebruiken, waardoor je het diafragma klein en de ISO laag kunt houden. Op deze manier produceer je foto’s zonder ruis.

Ook kun je door een statief te gebruiken meerdere opnames maken vanuit hetzelfde standpunt maar met een andere belichting. Deze foto’s met verschillende belichting kun je dan achteraf over elkaar heen leggen in bewerkingssoftware zoals Photoshop om een perfect belichte foto te produceren. In principe volstaat ieder statief, maar als je serieuzer aan de slag gaat met interieurfotografie is het de moeite om te upgraden naar een statief met een 3-weg pan/tilt statiefkop. Op deze manier heb je zeer precieze controle over alle assen.

Tip 5: Experimenteer met een circulair polarisatiefilter

Heb je last van vervelende reflecties in ramen of weerspiegeling op de vloer? Door een polarisatiefilter te gebruiken heb je meer controle over de reflecties. Een polarisatiefilter heeft namelijk de unieke eigenschap dat het slechts het licht dat vanuit één bepaalde richting opvangt. Op deze manier kun je licht wat via weerspiegeling zichtbaar is ‘wegfilteren’.

Tip 6: Have fun!

Bovenal: have fun. Speel met verschillende composities, het diafragma en de belichting om op deze manier unieke foto’s te creëren. Veel succes!

 

 

Terug naar de overzichtspagina