Straat en architectuur

Overzichtspagina

How to: interieurfotografie

Gaat u zelf aan de slag met interieurfotografie en weet u niet waar u moet beginnen? Lees dan dit artikel waarin we u enkele tips geven om te starten met interieurfotografie. Zo kunt u direct aan de slag en maakt u binnen de kortste keren sfeervolle foto's van de binnenkant van uw huis. 

Tip 1: Kies de juiste compositie

Om met de belangrijkste tip te beginnen: let er bij het kiezen van de compositie op dat de verticale lijnen in de foto recht lopen. In de nabewerking is er veel recht te zetten, maar om geen kwaliteit te verliezen is het beter om het direct goed te fotograferen.

Tip 2: Gebruik de juiste lens

Bij interieurfotografie wilt u vaak de hele ruimte laten zien. Een groothoeklens is hierbij essentieel. Denk bijvoorbeeld aan een 16-35mm op full frame of een 10-20mm op een camera met een APS-C-sensor. Met behulp van de groothoeklens zorgt u ervoor dat u een heel interieur in één foto kunt vangen. Bij detailfoto’s is het vaak juist beter om een lens te gebruiken die een kleinere hoek laat zien en in staat is om een groot diafragma te gebruiken. Een 50mm f/1.8 objectief van bijvoorbeeld CanonNikon of Sony is hierbij een goede keuze.

Tip 3: Gebruik het juiste diafragma

Bij overzichtsfoto’s wilt u dat zowel de voor- als de achtergrond scherp is. Om deze grote scherptediepte te bereiken zult u een klein diafragma zoals f/16 moeten gebruiken. Bij detailfoto's is het juist goed om met de scherptediepte te spelen. Zo kunt u bijvoorbeeld het onderwerp dat u fotografeert isoleren van de achtergrond door een groot diafragma te gebruiken. Op deze manier trekt u de ogen van de kijker als het ware naar het onderwerp.

Tip 4: Gebruik een statief

Het voordeel van het fotograferen met een statief is dat u beter gaat nadenken over de compositie in plaats van snel los uit de hand te schieten. Daarnaast kunt u op een statief langere sluitertijden gebruiken, waardoor u het diafragma klein en de ISO laag kunt houden. Op deze manier produceert u foto’s zonder ruis.

Ook kunt u door een statief te gebruiken meerdere opnames maken vanuit hetzelfde standpunt maar met een andere belichting. Deze foto’s met verschillende belichting kunt u dan achteraf over elkaar heen leggen in bewerkingssoftware zoals Photoshop om een perfect belichte foto te produceren. In principe volstaat ieder statief, maar als u serieuzer aan de slag gaat met interieurfotografie is het de moeite om te upgraden naar een statief met een 3-weg pan/tilt statiefkop. Op deze manier heeft u zeer precieze controle over alle assen.

Tip 5: Experimenteer met een circulair polarisatiefilter

Heeft u last van vervelende reflecties in bijvoorbeeld ramen of weerspiegeling op de vloer? Door een polarisatiefilter te gebruiken heeft u meer controle over de reflecties. Een polarisatiefilter heeft namelijk de unieke eigenschap dat het slechts het licht dat vanuit een bepaalde richting. Op deze manier kun je licht wat via weerspiegeling zichtbaar is ‘weg filteren’.

Tip 6: Have fun!

Bovenal: have fun! Speel met verschillende composities, het diafragma en de belichting om op deze manier unieke foto’s te creëren. Veel succes!

 

Terug naar de overzichtspagina