15x fotomuren in NL en BE

Naast spectaculaire gebouwen die overal bovenuit steken, ligt er ook tussen de straten veel moois verborgen. Waar graffiti eerst nog vrijwel overal illegaal was, vormt zich nu steeds meer bewondering voor straatartiesten. Er zijn legale plekken om graffiti te spuiten en bedrijven betalen artiesten soms zelfs om hun muren een grootse make-over te geven. Met name Rotterdam, Breda en onze eigen hoofdstad Amsterdam zijn al aardig op dreef. Maar ook Delft en Leeuwarden staan op de kaart. In België is vooral Brussel een koploper, maar ook Antwerpen en Gent kenmerken zich door hun straatkunst.

Hieronder lichten wij 15 bijzondere muren uit die absoluut het bezoekje waard zijn.

Angel wings

Locatie: Oude Vest, Breda

Poseren voor een muur met geschilderde engelenvleugels is inmiddels al een gouden trend in Amerika. De Amerikaanse Kelsey Montague begon in 2015 met het aanbrengen van de vleugels, met de gedachte erachter er interactieve kunst van te maken. Ze wilde dat mensen niet alleen naar haar werk konden kijken, maar er ook daadwerkelijk zelf aan mee konden doen. Er zit expres ruimte tussen beide vleugels, zodat u er perfect tussen kan gaan staan. Deze originele trend waait langzaam ook over naar ons kikkerlandje en in Breda is de eerste Instagram muur al gespot. Een perfecte gelegenheid om een bijzonder beeld vast te leggen.

Bron afbeelding: Blind Walls Gallery, Rosa Meininger

Zevenlandenhuizen Spanje

Locatie: Roemer Visscherstraat 24, Amsterdam

De Roemer Visscherstraat is zonder twijfel een Amsterdamse plek met een mooi verhaal. Rond 1900 heerste er onder de bevolking een sterk verlangen naar alles dat ver weg was. Dit zette zich ook voort in de architectuur. De Nederlandse architect Tjeerd Kuipers ontwierp vanuit dit oogpunt een hele straat vol huizen die ieder een andere bouwstijl laten zien. Elk huis moest een Europees land vertegenwoordigen. Het meest gefotografeerde stukje architectuur is waarschijnlijk het gebouw voor Spanje. Deze valt het meest op door de gekozen kleuren. Zowel een close-up van de muren als een compleet beeld van het immense gebouw leveren spectaculair resultaat.

Bron afbeelding: Kamera Express

Kronkelend vormenspel

Locatie: Mols parking, Breda

Ergens op een plek waar tijden geleden een grote groentetuin was, kunt u nu deze vrolijke schildering te bekijken. Rick Berkelmans, die zelf uit Breda komt, wil met dit design zowel het verleden als het heden van Breda symboliseren. De oranje wortels moeten herinneren aan dat mensen hier vroeger voor hun groentes kwamen, terwijl de winkelende mensen tegelijkertijd laten zien dat Breda momenteel ook een echte shop stad is.

Bron afbeelding: Blind Walls Gallery, Ralph Roelse

Marilyn Monroe

Locatie: Platanenweg, Amsterdam

Dit kunstwerk in cartoon stijl bevindt zich aan de zijkant van het Parool Theater. Het is gemaakt door de Engelse Dean Stockton, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘D*Face’. Stockton begon meer dan vijftien jaar geleden met het plakken van zijn met de hand getekende stickers op verschillende plekken in Londen. Zijn stickers werden een echt begrip in de kunstwereld en even daarna breidde hij zijn kunst uit met het maken van ‘murals’ zoals deze in Amsterdam.

Bron afbeelding: Wikimedia, Oren Rozen

Gekleurde stadshuisjes

Locatie: Korfmakersstraat 2, Leeuwarden

In hartje Leeuwarden bevindt zich een werkelijk kleurrijke schildering van typische grachtenhuisjes. Dit straatje leent zich perfect voor sfeervolle straatbeelden. Zeker als er nét een rij fietsen voor staat of druk winkelende mensen doorheen lopen.

Wake me up when I'm famous

Locatie: Frans Halsstraat 64, de Pijp, Amsterdam

In Amsterdam staat een bankje met een wel hele leuke muur erachter. Deze straatkunst in de Pijp maakt op een hilarische manier gebruik van het bankje dat ervoor staat. Een foto op dit plekje is natuurlijk helemaal af wanneer er iemand opzit of zelfs op ligt.

Vlinders

Locatie: Tuinzigtlaan, Breda

Naast de afbeelding van de vleugels hiernaast, is ook dit hoogbouwwonder te vinden in Breda. Deze muur bevat drie gigantische vlinders in vrolijke kleuren, die onder elkaar voor een bijzonder effect zorgen. Tip: als u de vlinders vanaf onderen fotografeert, krijgen ze meer diepte. Ook hier is er de mogelijkheid ervoor te ‘poseren’. Als u een aantal meter afstand neemt, lukt het om ook de grond in het kader te krijgen.

Bron afbeelding: Blind Walls Gallery, Edwin Wiekens

Symmetrische lijnen

Locatie: Ketelaarsstraat/ Baan, Rotterdam

De buitenkant van een dansschool in Rotterdam is erg enthousiast geweest met het versieren van hun buitenste muren. Ook al is het gehele patroon gemaakt in zwart-wit, toch valt het erg op in deze doodgewone straat. Als u het geluk heeft dat er geen auto’s voor de muur geparkeerd staan, is er genoeg ruimte om het gehele werk in beeld te krijgen. Dit levert leuke, speelse plaatjes op.

Bron afbeelding: Kamera Express

Eye film museum

Locatie: IJpromenade 1, Amsterdam

Bij het IJ in Amsterdam is de ruimte gevuld met het schuine EYE Filmmuseum. Het gebouw op zich is qua vorm al erg interessant, maar naarmate u dichterbij komt, zult het geometrische patroon opmerken. Vanwege de witte kleur leent het gebouw zicht goed als achtergrond voor foto’s waarbij er een onderwerp met contrasterende kleur voor staat.

Delftsblauw

Locatie: Bonte Ossteeg, Delft

Delft staat natuurlijk bekend om haar Delftsblauwe kunstuitingen, die in vele toeristenshops te bewonderen zijn. Wat voor veel mensen nog onbekend is, is dat de typische Delftse kunst ook in het wild goed te spotten is. De Bonte Ossteeg is een echte trots van de stad. Het is een vrij smal steegje, dus een foto vanuit schuine hoek is net wat makkelijker gemaakt.

België

Porseleinstraat

Locatie: Porseleinstraat/ Anderlecht, Brussel

Engeland heeft Notting Hill, Frankrijk heeft Rue Crémieux, maar België heeft de Porseleinstraat. Het is de oudste authentieke straat van Anderlecht, een gemeente in Brussel. Sinds 1998 is de ‘Rue de la porselein’ zelfs een beschermd monument. Niet gek ook, want dit plekje is een opvallende verschijning met haar gekleurde huisjes. De gele, roze en blauwe muren lenen zich uitstekend voor een originele foto.

De Oever

Locatie: De Oever, Antwerpen

De creativiteit spat er vanaf en dat is precies wat Brecht Evens hiermee wil laten zien. Tekenaar Evens wil zich niet houden aan de oorspronkelijke indeling van strips, maar juist buiten de lijntjes kleuren. Het onderwerp van deze creatie is ‘bruiloft’. U zult zelf opmerken wanneer u de muur in het echt ziet, dat er zich een heel verhaal in afspeelt. In ieder geval een mooi onderwerp om voor de lens te houden.

Mr. Doodle

Locatie: Eclipsstraat/ Groot Eiland, Brussel

Een enorm werk is het geweest voor de man die zich ‘Mr. Doodle’ noemt. Toen hij dan eindelijk klaar was mocht het resultaat er ook wel zijn: een volledig gevulde muur die van beneden tot boven volstaat met tekeningetjes. Zowel kleine als grotere figuren staan gevarieerd door elkaar.

Gekleurde patronen

Locatie: Rue Blaes, Brussel

Wie een keer langs de Rue Blaes 87 gelopen kán deze muur onmogelijk gemist hebben. Het kleurenspektakel trekt al aardig wat aandacht en is vooral op Instagram geliefd als foto achtergrond. Wat de patronen precies uitbeelden, daar zijn de meningen over verdeeld, maar het is zeker leuk om hier een plaatje te schieten.

Graffiti gangen

Locatie: Werregarenstraat, Gent

Deze straat blijft verrassen. Het zou heel goed kunnen dat op het moment van schrijven, de muren op de foto al weer zijn veranderd. Er wordt namelijk regelmatig nieuwe graffiti over de huidige kunstwerken gespoten. Hoe dan ook, een wandelroute door deze uitgerekte straat kan zeker niet ontbreken aan een bezoekje Gent met camera.

Terug naar de overzichtspagina