Belichten met Bresser

Bresser is een merk dat al bijna 60 jaar bekend staat om de degelijke producten en het zeer ruime assortiment op het gebied van optische producten zoals verrekijkers, telescopen en microscopen, maar ook foto- en video studio apparatuur. Het ruime assortiment biedt veel keus voor zowel de beginner als de specialist en de prijs/kwaliteit verhouding is ongekend! Bresser biedt alles op het gebied van studio-apparatuur. Denk aan flitsers, verlichting, achtergronden, lichtvormers en diverse accessoires. Hieronder volgt een review van één van de instap studioflitssets: de BRT-200B

Bresser BRT-200B: instapper met doorgroeimogelijkheden

Wanneer u van start gaat met studiofotografie komt u voor verschillende keuzes te staan. Gaat u flitsen of juist met continulicht aan de slag en wat heeft u bijvoorbeeld nog meer nodig? Voor de mensen die een keuze in licht gemaakt hebben zijn er verschillende instapsets beschikbaar, sterker nog: de keuze is enorm! Wanneer we kijken naar het aanbod met starter kits is vinden we al snel meer dan 15 complete sets om te starten met flitsen voor minder dan €250,-. Deze sets onderscheiden zich vooral op vermogen en meegeleverde lichtvormers. Tussen de instapsets zien we een vermogen wat varieert tussen de 150W/s tot 250W/s en sets die geleverd worden met softboxen of paraplu’s. 

Wanneer u kennis gaat maken met studioflitsers komen er vaak een hoop technische termen op u af waar u mogelijk nog nooit van gehoord heeft. Door alle technische termen die op u af komen bij het kiezen van een flitsset, missen mensen vaak een heel belangrijk element: de doorgroeimogelijkheden van een set. Doorgroeien is waar de Bresser BRT-200B flitsset onze aandacht trok en daarom mogelijk de beste instapset kan zijn die momenteel verkrijgbaar is onder de 200 euro! Over de doorgroeimogelijkheden van deze set vertellen we later meer.

De eerste indruk:

Als we de doos van de Bresser BRT-200B flitsset openen vinden we twee statieven, twee ringen voor de softboxen, twee softboxen in opbergtas en twee flitskoppen inclusief netsnoer, reserve zekering en flitssynchronisatiekabel. Kortom een complete set om van start te gaan met flitsen!

Bij het opzetten van de set valt het op dat de statieven degelijk aanvoelen. Als we de flitsers op de statieven plaatsen merken we op dat de statiefaansluiting van de flitser van kunststof is. Ondanks het gebruik van kunststof voelt de flitser stevig aan, maar is het goed om rekening te houden met de hoeveelheid gewicht die u aan de flitser kunt bevestigen.

Het opzetten van een softbox blijft bij de meeste merken een uitdaging. Bij de meegeleverde softboxen vergt het opzetten enige handigheid en een beetje geduld, maar naar onze mening scoren de softboxen in opzetbaarheid lang niet slecht! Als de softbox opgezet is, voelt deze niet aan als een instapitem.  De metalen bajonet aansluiting en stevigheid zorgen ervoor dat dit juist voelt als een lichtvormer die u mee wilt nemen naar de volgende flitsset. Het goede nieuws is: dit is mogelijk als deze beschikt over een S-bajonet.


Bowens S-bajonet

Eerder schreven we dat de Bresser BRT-200B misschien wel de beste instapset is in zijn prijsklasse door de doorgroeimogelijkheden. Dit komt door het gebruik van de Bowens S-bajonet aansluiting voor lichtvormers. Dit is een veelgebruikte aansluiting door verschillende merken. Als u het flitsen eenmaal onder de knie heeft, bent u bij veel instapsets gebonden aan de meegeleverde of een zeer beperkt aanbod aan lichtvormers. Dit is met deze Bresser set niet het geval. Als u een bijvoorbeeld een reflector of snoot wilt gebruiken, zijn deze in verschillende vormen en maten te vinden met een Bowens S-bajonet aansluiting. Het andere grote voordeel is dat de lichtvormers die u al in uw bezit heeft en mogelijk in de loop van de tijd koopt ook passen op de meer gevorderde flitsers die gebruik maken van een Bowens S-bajonet.

In de praktijk

Na het ‘opbouwen’ van de set zijn we klaar om de flitsers te gaan gebruiken. De flitser heeft een schakelaar met drie standen: uit, flits, en flits + modellicht. Wanneer we kiezen voor de stand flits + modellicht gaat direct de 75W halogeen lamp branden die helpt bij het positioneren van de lamp. De flitser beschikt over een flitssynchronisatie input in de vorm van een minijack aansluiting. Naast de meegeleverde synchronisatiekabel kan er ook gekozen worden om de flitser in slave mode te gebruiken en door middel van de ingebouwde flitser van een camera de set mee te laten flitsen. Als u wenst de set draadloos aan te sturen, maar niet met de flitser van de camera wilt gebruiken kan er gebruik gemaakt worden van een remote trigger. Deze kunt u aansluiten op de flitssynchronisatie poort.

De flitser heeft een vermogen van 200W/s en laat zich instellen van 1/1 (vol vermogen) tot 1/16 wat ongeveer uitkomt op 12,5W/s. Deze verdeling zien we ook terug op andere instapflitsers en is een prima bereik als u begint met flitsen. De maximale output van 200W/s is meer dan voldoende om een kleine studio te voorzien van een hoop licht.

De herlaadtijd van de flitsers varieert tussen de 0,5 en 1,8 seconden, afhankelijk van hoe hard de flitser staat. Dit zijn ook tijden die we terugzien bij de andere instappers en het zijn bovendien tijden waar goed mee te werken is. Achterop de flitser is een lampje te vinden. Deze geeft aan wanneer de flitser weer ‘klaar is’ voor een nieuwe flits. Als u dit lampje niet in zicht heeft in uw opstelling kunt u ervoor kiezen om het geluidssignaal van de flitser aan te zetten. Als u het geluid van de flitser aanzet krijgt u een piepje te horen wanneer de flitser weer verder kan.

Conclusie

Wij zijn aangenaam verrast door de Bresser BRT-200B flitsset. Op technisch gebied gelijk aan andere sets maar wanneer we kijken naar de praktische delen zien we dat de Bresser set zich op bouwkwaliteit en doorgroeimogelijkheid weet te onderscheiden van de rest.

Pluspunten

  • Stevige statieven
  • Gebruik van een Bowens S-bajonet
  • Softboxen voelen solide aan
  • Groot aanbod lichtvormers
  • Prijs < €200,-

Minpunten

  • Geen draagtas voor de gehele set
  • Door het gebruik van kunststof kunnen er geen hele zware lichtvormers op de flitsers geplaatst worden.
Terug naar de overzichtspagina