Telescoop

Verrekijkers, telescopen en spotting scopes

Je hebt er vast wel eens van gehoord, een telescoop. Maar wist je ook dat de eerste telescoop al in 1608 door een Nederlander is uitgevonden? Wij hebben de telescoop te danken aan Hans Lipperhey.

Waar een verrekijker wordt gebruikt om objecten op aarde vergroot te bekijken wordt de telescoop gebruikt om astronomische waarnemingen te doen. Ofwel je kunt er het heelal mee bekijken. Naast de telescoop en verrekijker heb je ook nog een spotting scope. Deze lijken ontzettend op telescopen en dat is ook de bedoeling. De spotting scope is eigenlijk de gulden middenweg tussen een verrekijker en telescoop. Zo zijn ze kleiner en handzamer dan telescopen en hebben weer veel meer bereik als een verrekijker.

Zoals je leest zijn er zowel voor als nadelen. We helpen je graag met kiezen, hieronder kun je de voordelen van de spotting scope en telescoop vinden tegenover een verrekijker

Snel naar: Telescoop | Spotting scope

Verrekijker vs. Telescoop

Wie denkt aan een telescoop denkt al snel aan het heelal en planeten. Dat klopt helemaal, een telescoop is namelijk een veelgebruikt instrument in de astronomie. Telescopen en verrekijkers kun je beide gebruiken om objecten beter en jawel, veel groter waar te nemen.

Een 10x verrekijker wordt in de wereld van verrekijkers gezien als de grootst mogelijke vergroting. Natuurlijk, nog groter is mogelijk maar dat heb je niet nodig voor alledaags gebruik. De verrekijker wordt dan instabiel, te zwaar en bovendien erg duur. Een betere optie is dan een telescoop.

Een telescoop heeft dus een veel grotere vergrotingsfactor waardoor je heel ver kunt kijken. Om genoeg licht binnen te krijgen is daarom het objectief veel groter. Dat maakt de telescoop niet alleen zwaarder maar ook het beeld gevoeliger voor trillen. Daarom gebruik je een telescoop altijd vanaf een statief. Ook hebben de meeste telescopen maar één oculair in plaats van twee. Dat scheelt wel weer een stapje met scherpstellen.

Een verrekijker is in vergelijking met een telescoop een stuk kleiner, handzamer en lichter. Vervoeren is ook een stuk makkelijker, je hangt hem met een goede riem zo om je nek. Met opbergen neemt een verrekijker bijna geen ruimte in beslag, je stopt hem zo in de kast.

Voordelen Telescoop:

Veel grotere vergrotingsfactor

Eén oculair in plaats van twee

Voor sterrekijken de beste keuze

Nadelen Telescoop:

Groter en zwaarder

Duurder in aanschaf

Altijd een statief nodig

telescoop

Telescopen met een kleine(re) vergrotingsfactor worden spotting scopes genoemd. Waarover hieronder meer.

Verrekijker vs. Spotting scope

Goed, een spotting scope. Die komt het meeste overeen met een telescoop. Het zijn eigenlijk mini-telescopen met een vergrotingsfactor van 25x tot 60x. Gelukkig zijn spotting scopes een stuk handzamer dan telescopen.

Net zoals een telescoop hebben ze maar één oculair en een veel hogere vergrotingsfactor dan verrekijkers. In de meeste gevallen stel je zelf de vergrotingsfactor in bijvoorbeeld van 40 tot 60x. Ideaal voor vogels spotten of tijdens een wandeling. Een spotting scope heeft wel een groot nadeel. Je moet hem net zoals een telescoop altijd vanaf een statief gebruiken anders trilt het beeld teveel.

Voordelen spotting scope:

Veel grotere vergrotingsfactor

Eén oculair in plaats van twee

Klein én handzaam

Nadelen spotting scope:

Eén oculair in plaats van twee

Zwaarder dan een verrekijker

Altijd een statief nodig

spottingscope

Bekijk hier al onze kijkers en scopes:

Alle verrekijkers en scopes

Meer inspiratie

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan de volgende artikelen of inspiratieblogs.

verrekijker keuzehulp

VERREKIJKER KEUZEHULP

Je wil een verrekijker aanschaffen. Maar welke kies je dan?

> Lees artikel

dieren

HOE WERKT EEN VERREKIJKER?

Hoe werkt een verrekijker nu precies?

> Lees artikel

vliegtuig

VLIEGTUIG SPOTTEN

Vliegtuig spotten, een fascinerende hobby. Ontdek onze belangrijkste tips.

> Lees artikel

vogelspotten

VOGELS SPOTTEN

Vogels je ziet ze overal. Maar waar moet je op letten bij het spotten?

> Lees artikel